Există o regulă rutieră pe care șoferii o încalcă în toate anotimpurile! Este vorba despre ștergătoarele de parbriz și lichidul de curățare. Conducătorii auto ignoră calitatea acestora, însă sunt indispensabile pentru buna funcționare a autovehiculului. Iată de ce este pusă în pericol siguranța în trafic.
Regula rutieră pe care șoferii o încalcă în toate anotimpurile!
Puțini șoferi știu că ștergătoarele și lichidul de parbriz sunt incluse în lista produselor și materialelor care necesită certificare RAR. Întreținerea ștergătoarelor nu este doar o chestiune de confort, ci și una de siguranță. Uzura lamelelor poate provoca zgârieturi pe parbriz, poate produce zgomote și, cel mai grav, poate reduce capacitatea ștergătoarelor de a curăța eficient geamurile.
Un parbriz murdar sau șters parțial poate crea probleme grave de vizibilitate, mai ales pe timp de noapte sau în condiții de ploaie intensă. Prin urmare, verificarea periodică a ștergătoarelor este necesară, indiferent de anotimp. Pentru a asigura o vizibilitate optimă și a preveni accidentele, ștergătoarele trebuie să fie în stare perfectă de funcționare.
Conducătorii auto trebuie să facă asta înainte de a urca în mașină
Șoferii nu au voie să circule cu mașina murdară pe drumurile publice. Există șoferi care nu acordă atenție gradului de murdărie al mașinilor lor și circulă pe drumuri, chiar dacă acestea sunt acoperite de noroi. Acest lucru le poate aduce, în anumite cazuri, amenzi mari. Codul Rutier interzice conducerea vehiculului cu numerele de înmatriculare murdare. În cazul în care numărul de înmatriculare nu este vizibil, șoferul riscă o sancțiune de până la 495 de lei, echivalentă cu 2-3 puncte de amendă. De asemenea, șoferii care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ, riscă o amendă de până la 3.300 de lei.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației.”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră.
În România, legea nu te obligă să îți speli mașina dacă aceasta este murdară. Totuși, există riscuri de amendă în următoarele situații:
- Dacă numerele de înmatriculare sunt acoperite de noroi, poți fi sancționat cu 2-3 puncte de amendă.
- Dacă vizibilitatea este afectată din cauza murdăriei, amenda poate fi între 6 și 8 puncte.
- Dacă noroiul de pe mașină cade pe drum, sancțiunea poate varia între 9 și 20 de puncte de amendă.
Șoferii trebuie să știe că pot fi amendați dacă stropesc intenționat pietonii atunci când circulă cu mașina pe ploaie. Pentru ca un șofer să fie amendat, pietonii care au fost stropiți trebuie să depună o plângere la cea mai apropiată secție de poliție. Aceștia trebuie să menționeze unde a avut loc incidentul și ar fi ideal să rețină și numărul de înmatriculare al mașinii. Potrivit Codului Rutier stropirea pietonilor se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei.
Șoferii trebuie să se asigure că ștergătoarele și luminile mașinii funcționează înainte de a pleca la drum. De asemenea, conducătorii auto nu au voie să circule pe drumurile publice cu mașina murdară.
Super tare !!!! Mai aveti frati, surori si alte neamuri ???????????