Prima pagină » National » Regula rutieră pe care puțini șoferi o respectă! Se dă amendă de 1.300 de lei
Regula rutieră pe care puțini șoferi o respectă! Se dă amendă de 1.300 de lei

Regula rutieră pe care puțini șoferi o respectă! Se dă amendă de 1.300 de lei

16 sept. 2024, 10:20, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

Există o regulă rutieră pe care puțini șoferi o respectă! Este vorba despre încălcarea semnului „staționare alternantă.” Mulți conducători auto nici nu știu ce semnificație are indicatorul, iar alții nu țin cont de acesta. Cert este că se dă amendă de 1.300 de lei celor care nu respectă semnul rutier.

Regula rutieră pe care puțini șoferi o respectă!

Mulți conducători auto nu știu cum arată semnul de staționare alternantă și nici ce trebuie să facă atunci când îl întâlnesc. Indicatorul rutier de staționare alternantă are o formă rotundă, cu un contur și o dungă diagonală de culoare roșie, fundal albastru și pe centru una sau două linii verticale albe. Indicatorul se montează în locurile în care staționarea vehiculelor este interzisă în zilele pare sau impare. Acest semn rutier poate fi însoțit și de alte indicatoare adiționale care să arate începutul zonei de acțiune a indicatorului, să confirme zona de acțiune a indicatorului sau să marcheze sfârșitul zonei de acțiune a indicatorului.

Indicatorul staționare alternantă stabilește în ce zile au dreptul șoferii să parcheze în zona respectivă de drum. Semnul rutier cu o singură linie verticală arată că staționarea vehiculelor este interzisă în zilele impare. Indicatorul rutier cu două linii verticale stabilește că șoferii nu pot parca în zona respectivă în zilele pare. Nerespectarea acestor indicatoare atrage amendă contravențională pentru staționare neregulamentară.

Ce amendă pot primi cei care ignoră semnul rutier

Șoferii care nu țin cont de indicatorul de staționare alternantă pot primi 2 sau 3 puncte de amendă, adică o sancțiune cuprinsă între 330 și 495 de lei. Șoferul poate primi și o sancțiune pentru oprire neregulamentară, care e de 4 sau 5 puncte de amendă. În total, conducătorul auto ar putea avea de achitat aproximativ 1.300 de lei. Regulile de parcare sunt stabilite de consiliile locale și pot varia de la o zonă la alta a țării. Codul Rutier prevede reglementări care stabilesc unde și cum pot fi parcate vehiculele, iar încălcarea acestor norme poate atrage sancțiuni drastice. Un motiv de conflict între șoferi este locul de parcare. Sunt șoferi care își parchează mașina pe stradă, în fața curții sau în fața blocului, blocând o anumită suprafață și instalând semne de interdicție pentru parcarea altor mașini. Cu toate acestea, legea spune că trotuarul din fața unei locuințe este considerat domeniu public, nu proprietate privată. Persoana care plătește impozit la primărie pentru un loc de parcare are dreptul să utilizeze spațiul respectiv, dar și atunci numai pe o zonă special delimitată.

„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană.”, se precizează în lege.

Codul Rutier precizează situațiile în care staționarea unui vehicul este strict interzisă. Printre aceste situații se numără zonele unde oprirea este restricționată prin indicatoare specifice, precum și pe drumuri publice cu lățime mai mică de 6 metri sau în fața căilor de acces către proprietăți, pentru a nu bloca circulația sau accesul. De asemenea, este important ca șoferii să evite staționarea pe pante sau rampe. Șoferii care nu respectă regulile de parcare riscă sancțiuni drastice. Este și cazul indicatorului de staționare alternantă, adesea ignorat de conducătorii auto. Cei care nu țin cont de semnul rutier riscă o amendă de 1.300 de lei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`