Prima pagină » National » Regula rutieră pe care nu toți șoferii o știu. Iată ce probleme pot avea conducătorii auto
Regula rutieră pe care nu toți șoferii o știu. Iată ce probleme pot avea conducătorii auto

Regula rutieră pe care nu toți șoferii o știu. Iată ce probleme pot avea conducătorii auto

06 mai 2024, 12:30,
BZI.ro, în National

Regula rutieră pe care nu toți șoferii o știu. Șoferii care nu fac diferența între devansare și depășire riscă să fie amendați. Deși ambele manevre sunt permise din punct de vedere legal, acestea pot fi efectuate doar în anumite condiții. Iată ce probleme pot avea conducătorii auto.

Regula rutieră pe care nu toți șoferii o știu

Nu toți șoferii cunosc diferența dintre devansare și depășire, iar de cele mai multe ori încalcă o regulă importantă. Depășirea este definită drept manevra prin care un vehicul trece înaintea altuia sau pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație. Pentru a efectua această manevră este necesară schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial. Șoferii trebuie, de asemenea, să se asigure că nu există niciun vehicul care s-a angajat deja într-o manevră asemănătoare în același timp.

Înainte de a se angaja în manevra de depășire, șoferii trebuie să respecte următoarele reguli:

– să semnalizeze intenția de a depăși;

– să se asigure că șoferul din față sau din spate nu intenționează să înceapă o depășire în același timp;

– să păstreze o distanță laterală adecvată față de vehiculul depășit;

– să revină pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce au semnalizat și s-au asigurat că pot face manevra în siguranță.

Cum trebuie efectuată devansarea de către conducătorii auto

Diferența fundamentală între devansare și depășire este că pentru a depăși trebuie să schimbi direcția de mers sau banda de circulație, în timp ce pentru a devansa, trebuie doar să păstrezi banda, cu condiția ca vehiculul mai lent să circule pe o altă bandă, dar în aceeași direcție.

Devansarea poate fi efectuată doar pe drumurile din localitate și pe drumurile naționale sau europene prevăzute cu cel puțin două benzi pe sens. Pe autostradă, depășirea prin intrarea pe sensul opus este interzisă în orice situație. Cu toate acestea, devansarea este permisă, cu condiția respectării limitelor de viteză și a semnelor și marcajelor rutiere.

O altă lege care îi pune în dificultate pe șoferi este legată de un indicator auto. De asemenea, a apărut un nou indicator pe toate străzile din România. Indicatorul rutier ar putea fi întâlnit pe autostrăzi și drumurile expres în viitorul apropiat. Acesta este de culoare verde și are desenate două săgeți orientate în sus, precum și o mașină schematizată. Semnul va fi însoțit de textele: ”păstrați distanța” și ”2 săgeți = siguranță”.

Semnul de circulație îi va avertiza pe șoferi despre existența unor astfel de săgeți pe carosabil, acesta fiind considerat un tip de marcaj de ghidare pentru păstrarea distanței în trafic. Distanța minimă față de mașina din față va fi egală cu a celor două săgeți orientate cu vârful în sus. Marcajele de ghidare vor fi desenate pe fiecare bandă de circulație. Testele arată că distanțele de care are nevoie un automobil să frâneze pentru a frâna în condiții de siguranță sunt mult mai mari decât își imaginează șoferii. Astfel, la o viteză de 40 km/h, o mașină va opri complet în 23,11 metri, la o distanță de frânare de 12 metri pe secundă. Distanța crește la 70,22 metri, la o viteză de 80 km/h (timp mecanic de frânare de 48 metri pe secundă) și la 166 de metri, la o viteză de 130 km/h (timp de frânare 130 m/s).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *