Regulă pentru românii care au sobă sau șemineu! Cei care stau la casă nu știu ce să facă cu cenușa lăsată de lemnele arse, însă aceasta poate fi folosită în diferite moduri, atât în casă, cât și în curte. Mulți nu știau asta.
Regulă pentru românii care au sobă sau șemineu!
Cei care stau la casă și au sobe sau șeminee aruncă cenușa, însă puțini știu cum poate fi utilizată aceasta. Cenușa de lemn este alcalină și poate fi folosită pentru a modifica pH-ul solului și a face pământul să fie propice creșterii sănătoase a plantelor. De asemenea, un castron mic cu cenușă așezat pe un raft din frigider va absoarbe umiditatea din interiorul frigiderului și va alimina mirosurile neplăcute.
Un alt mod de a folosi cenușa din sobă sau șemineu este la curățarea obiectelor din argint. Se amestecă cenușa cu apă pentru a crea o pastă cu o consistență groasă, care poate fi întinsă apoi se înmoaie o cârpă în pasta cu cenușă și se freacă ușor pe argintărie, apoi se șterg obiectele și se lasă la uscat. Cenușa poate fi folosită și la curățarea teraselor de beton. Dacă sunt pete de ulei pe terasă, câteva linguri de cenușă vor îndepărta petele pentru că cenușa va absorbi uleiul.
Totodată, cenușa poate fi folosită la fertilizarea pământului pe care se va planta gazon. Cenușa poate fi folosită iarna pentru a îndepărta gheața de pe terasă. Se presară cenușă pe betonul acoperit cu gheață și astfel se reduce riscul de a aluneca.
Amendă pentru cei care nu curăță curtea și grădina
Românii care au curte și care depozitează tot felul de lucruri în afara casei, mai ales materiale toxice, riscă să fie amendați chiar de sărbătorile de iarnă. Păstrarea gunoaielor în curte, fără respectarea normelor de mediu, poate fi considerată o încălcare gravă, sancționată cu amenzi mari. Pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor în curte, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.
Totodată, persoanele care locuiesc la casă și au pomi în curte trebuie să fie atenți la noile reguli privind curățarea grădinii și îndepărtarea frunzelor căzute. Arderea frunzelor uscate este strict interzisă și poate atrage amenzi de până la 800 de lei. Deși mulți români sunt obișnuiți să își curățe curțile prin arderea frunzelor și resturilor vegetale, această practică este ilegală. Frunzele și alte resturi vegetale trebuie colectate separat și depozitate corespunzător. Arderea acestora este interzisă pentru a preveni poluarea aerului și riscurile de incendiu.
Amenzile variază în funcție de natura contravenției:
- Persoanele fizice pot fi amendate cu sume cuprinse între 400 și 800 de lei.
- Persoanele juridice se confruntă cu sancțiuni mult mai mari, între 10.000 și 20.000 lei.
- Autoritățile publice care nu respectă normele de gestionare a deșeurilor pot primi amenzi de la 5.000 la 15.000 lei.
De asemenea, proprietarii care locuiesc la casă și au curte și grădină trebuie să respecte câteva reguli pentru a nu-i deranja pe vecini. Este vorba despre distanța care trebuie respectată atunci când se construiește un gard, o locuință sau un balcon cu vedere în curtea vecinilor. Viața la casă și curte presupune respectarea mai multe reguli. Cei care stau la casă și au sobă sau șemineu trebuie să știe cum să curețe corect hornurile, dar și cum pot folosi eficient cenușa de la lemnele arse și unde anume o pot depozita.