Prima pagină » Actualitate » Regulă nouă de condus pentru șoferii cu permis categoria B. De acum, și amenzile sunt mai mari

Regulă nouă de condus pentru șoferii cu permis categoria B. De acum, și amenzile sunt mai mari

30 ian. 2025, 15:07, 1 ,
în Actualitate

Apare o regulă nouă de condus pentru șoferii cu permis categoria B, care intră în vigoare de la 21 ianuarie 2025. Astfel, se elimină obligația deținerii unui permis de conducere internațional pentru mai multe categorii de șoferi care ajung în România. Această regulă vine în sprijinul șoferilor din țările cu care România are parteneriate strategice.

Noile modificări din Codul Rutier 2025 aduc atât restricții, cât și măsuri de sprijin pentru șoferi. În timp ce amenzile cresc, iar șoferii începători vor avea limitări privind puterea mașinii, se introduce și posibilitatea de a susține examenul auto în orice oraș. Nu în ultimul rând, crește la 15 ani perioada de valabilitate a permisului.

Regulă nouă de condus pentru șoferii cu permis categoria B

Anul 2025 vine cu modificări semnificative în Codul Rutier atât pentru șoferi, cât și pentru conducătorii de trotinere și biciclete. Noile reglementări includ majorarea amenzilor cu peste 25 de procente, anumite restricții pentru șoferii începători, dar și unele măsuri care vin în sprijinul conducătorilor auto. Una dintre schimbările favorabile este prelungirea valabilității permisului auto, de la 10 la 15 ani.

Totodată, o ordonanță recent publicată în Monitorul Oficial elimină obligația deținerii unui permis de conducere internațional pentru mai multe categorii de șoferi care călătoresc în România. Măsura se aplică conducătorilor auto din țările cu care România are parteneriate strategice, din statele membre NATO și OECD, precum și diplomaților acreditați în țara noastră.

Guvernul României a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de Guvern nr. 1/2025, care va intra în vigoare la 31 ianuarie 2025. Aceasta introduce schimbări semnificative în reglementările referitoare la permisul de conducere internațional.

Ce alte schimbări aduce noul Cod Rutier

Astfel, șoferii care dețin permis categoria B vor putea conduce motociclete, dar cu respectarea unor condiții specifice. În primul rând, șoferul trebuie să aibă peste 24 de ani și să dețină permis de conducere categoria B de cel puțin 2 ani. De asemenea, este necesar ca acesta să fi absolvit un curs de instruire de minimum 10 ore într-o școală de conducere autorizată. Nu în ultimul rând, motocicleta trebuie să fie echipată cu o cutie automată și să aibă o capacitate cilindrică de cel mult 125 cmc.

În ceea ce privește examenul auto, o schimbare importantă este faptul că persoanele care susțin examenul auto nu vor mai fi obligate să dea proba teoretică doar în orașul de reședință. O altă noutate este faptul că de laa 1 ianuarie 2025, s-a majorat valoarea punctului de amendă, de la 165 lei, la 202,5 lei.

Un alt aspect important se referă tocmai la utilizarea camerelor de bord ca instrument de sancționare. Așadar, dacă un șofer este filmat de o persoană particulară în timp ce încalcă regulile de circulație, autoritățile pot folosi aceste filmări ca probe pentru a-l sancționa.

Modificări la roviniete și obligativitatea certificatului RAR

Începând din primăvară, rovinietele vor avea perioade de valabilitate diferite față de cele actuale, oferind mai multe opțiuni șoferilor. Mai mult, șoferii care refuză testele rapide antidrog sau de alcool vor putea să își recupereze permisul în 72 de ore, dacă rezultatele de la IML nu confirmă consumul.

Un alt document esențial este certificat RAR Autopas, care va fi obligatoriu la tranzacțiile auto. Acesta include informații detaliate despre istoricul vehiculului, oferind mai multă transparență cumpărătorilor.

Bugetul.ro
Belea mare pentru Antena 3 CNN și România TV. Cele două televiziuni de știri concurente au primit vestea din partea membrilor Consiliului Național al Audiovizualului
redactia.ro
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul concurent de la "Mireasa" în el. Detalii cutremurătoare
Bugetul.ro
Fabrica românească vândută pe nimic unui milionar israelian. Cumpărătorul a murit, iar acum afacerea a ajuns pe mâinile moștenitoarelor omului de afaceri
a1.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș.Cine sunt foștii concurenți de la Mireasa care îl conduc pe ultimul drum
Playtech.ro
Locul în care plouă cu diamante. Fenomenul extraordinar a uimit chiar şi oamenii de ştiinţă
observatornews.ro
Valul de ger care a transformat România în polul frigului din Europa. Temperaturile scad şi mai mult
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Greșelile banale care îți fac praf friptura de porc
realitatea.net
Cum fac bucătăresele din Ardeal plăcintă de mere cu aluat turnat. Rețeta din străbuni
SportpeSurse
Sandra, femeia care l-a părăsit și l-a sărăcit pe Miodrag Belodedici avea o pasiune pentru fotbaliști. Se iubise pasional cu unul dintre prietenii fostului libero al Stelei
Playtech.ro
Ce faci dacă găseşti bani rămași în fanta bancomatului. Unii profită din plin de...
Dailybusiness.ro
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
RomaniaTV
Irina Loghin, petrecere pe lux și opulență, la 86 de ani. Cum a venit îmbrăcată. Invitații au crezut că nu văd bine
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Ce meserie are fiica cea mare a lui Ilie Bolojan. Lucia-Maria seamănă leit cu fosta soție a președintelui interimar
redactia.ro
Care ar fi, de fapt, cauza morții lui Andrei Perneș. De ce a pierdut controlul volanului fostul concurent de la "Mireasa""
ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Comentarii
  • Imi si imaginez politistii de la brigada rutiera, citind de pe un permis unguresc. Sau olandez. Sau turcesc 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`