Prima pagină » Actualitate » Regula din Codul Rutier pe care puțini șoferi o cunosc. Ce sancțiuni se aplică pentru încălcarea legii
Regula din Codul Rutier pe care puțini șoferi o cunosc. Ce sancțiuni se aplică pentru încălcarea legii

Regula din Codul Rutier pe care puțini șoferi o cunosc. Ce sancțiuni se aplică pentru încălcarea legii

09 aug. 2024, 09:20,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Există o regulă din Codul Rutier pe care puțini șoferi o cunosc. Esre vorba despre luminile de întâlnire sau luminile diurne care trebuie folosite nu doar noaptea, ci și în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri, inclusiv în localități. Iată ce sancțiuni se aplică pentru încălcarea legii.

Regula din Codul Rutier pe care puțini șoferi o cunosc

Mulți șoferi din România nu sunt conștienți de o schimbare importantă din Codul Rutier, care a intrat în vigoare de mai bine de un an. Legea vizează obligația conducătorilor auto de a folosi luminile diurne nu doar pe timp de noapte, ci și ziua, pe toate categoriile de drumuri. Șoferii care nu respectă această obligație riscă să fie amendați.

„Nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drum public se sancționează cu amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei.”, se precizează în legea rutieră.

Experții în conducerea defensivă subliniază importanța utilizării luminilor de întâlnire pe timpul zilei pentru a spori siguranța rutieră. Mașinile cu farurile aprinse sunt vizibile cu 3 secunde mai devreme decât cele fără lumini, fapt esențial pentru prevenirea accidentelor.

De la implementarea legii, au fost aplicate aproape 50,000 de amenzi pentru nerespectarea utilizării luminilor de întâlnire pe timpul zilei, subliniind necesitatea continuării eforturilor de conștientizare și respectare a noilor reglementări.

Ce trebuie să facă toți conducătorii auto înainte de a pleca la drum cu mașina

Șoferii care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ, riscă să fie sancționați. Se dă amendă de 3300 de lei pentru cei care nu respectă regula și nu curăță mașina înainte de a pleca la drum.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației.”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră.

În România, legea nu te obligă să îți speli mașina dacă aceasta este murdară. Totuși, există riscuri de amendă în următoarele situații:

– Dacă numerele de înmatriculare sunt acoperite de noroi, poți fi sancționat cu 2-3 puncte de amendă.

– Dacă vizibilitatea este afectată din cauza murdăriei, amenda poate fi între 6 și 8 puncte.

– Dacă noroiul de pe mașină cade pe drum, sancțiunea poate varia între 9 și 20 de puncte de amendă.

Se dau amenzi șoferilor și dacă nu au un kit de siguranță în mașină. Conducătorii auto sunt încurajați să verifice periodic conținutul kit-ului lor de siguranță pentru a se asigura că acesta este complet, funcțional și că nu este expirat. Kitul de siguranță care nu trebuie să lipsească din mașină conține o trusă medicală auto, vestă reflectorizantă, triunghi reflectorizante și stingător auto. Dacă acest kit de siguranță nu se află în mașina personală, șoferii riscă amenzi mari. Oricare șofer oprit în trafic fără aceste elemente riscă să primească 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce se traduce printr-o sancțiune cuprinsă între 660 și 825 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 august 2024
12 august 2024