Prima pagină » Local » Regula de aur pe care medicii legiști nu o încalcă niciodată: „Poate duce la o eroare judiciară” – FOTO

Regula de aur pe care medicii legiști nu o încalcă niciodată: „Poate duce la o eroare judiciară” – FOTO

18 sept. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Cea mai mare provocare pentru medicii legiști este creierul uman. Aceștia au de-a face cu mentalități diferite care comit fapte greu de imaginat și cu atât mai greu de deslușit. Pentru a rezolva un caz, medicii trebuie să gândească precum victima sau agresorul. Însă nu tot timpul este suficient, din acest motiv, medicii legiști au o regulă de aur pe care nu o încalcă niciodată

Prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală din Iași, a observat faptul că a crescut numărul sinuciderilor. Cea mai folosită metodă de sinucidere este prin spânzurare. Însă este catalogată și ca metoda care dă cele mai mari bătăi de cap celor care se ocupă de rezolvarea cazului.

Regula de aur care face diferența între libertate și închisoare

poză cu un ștreang

Mereu există două variante. Sinuciderea carea fost făcută de bunăvoie, sau o înscenare a sinuciderii

Mereu există două variante. Sinuciderea care a fost făcută de bunăvoie sau o înscenare a acesteia, pentru ca agresorul să scape de rigorile legii. Dacă cei responsabili de caz scapă un detaliu oricât de mic, se poate ajunge la o eroare judiciară imensă.

„Vă dați seama ce ar însemna să condamni o persoană nevinovată sau să scape o persoană care este vinovată de comiterea unei fapte. Trebuie acordată atenția cuvenită. Sunt foarte multe cazuri de sinucidere prin spânzurare în ultimul timp. Ne confruntăm des cu astfel de situații și suntem conștienți că nu trebuie să plecăm de la premisa că toți cei găsiți spânzurați în casă sau în spatele casei sau  într-o pădure sunt victime ale unui gest suicidal, pentru că pot exista situații în care victima să fie omorâtă de către un agresor prin alte metode și, ulterior, să fie atârnată într-un laț, în ideea de a simula o sinucidere.

Am avut multe cazuri de acest gen, din acest motiv spun că o privire atentă atât la locul faptei, cât și la examinarea cadavrului este principalul element care ne ajută la rezolvarea cu succes a cazului respectiv”, subliniază prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală din Iași.

Superficialitatea medicului legist poate distruge viața unei persoane

poză cu Institutul de Medicină Legală din Iași

Prof. Dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală din Iași, a observat faptul că a crescut numărul sinuciderilor

Medicii legiști afirmă faptul că un caz nu trebuie tratat cu superficialitate doar pentru că pare ușor. Lucrurile pot lua o altă întorsătură și agresorul îi poate atrage pe specialiști în capcana sa. Medicii legiști sunt și cei care pot distruge viața unei persoanei prin verdictul pe care îl dau, din acest motiv, atenția trebuie să fie extremă.

„Toate cazurile sunt grele în felul lor, de multe ori, cazurile care la prima vedere par simple pe parcurs se dovedesc a fi foarte grele, după cum se întâmplă și invers. În această profesie, o regulă este faptul că nu trebuie să iei în ușor niciun caz. A desconsidera un caz poate duce la o eroare judiciară, cel mai adesea cu consecințe foarte grave”, declară prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală din Iași, în legătură cu regula de aur pe care medicii legiști nu o încalcă niciodată.

Comentarii
  • ❌ Nu mai dormiți în timpul gărzii! In armată dacă esti prins că ațipești ești băgat la carceră. Când ești de gardă trebuie să fii treaz

    De ce medicii si asistentele dorm in timpul gărzii? De ce au și cabinet privat? Un om nu poate avea 2-4 joburi la stat full time. Ceva nu e în regulă. Astea sunt intrebări la care vrem raspuns. Nu poți sa fii plătit cu 2.000 lei/net pe noapte( atât primeste un medic care doarme pe timpul nopții in spital).
    Dacă există o urgență, infirmerele au ordin să nu le trezească pe asistente si pe medici.

    NU MAI DORMIȚI. IN TIMP CE DORMIȚI, UNII OAMENI MOR CU ZILE ( vezi cazul Alexandrei de la maternitatea groazei din Botoșani sau cazul cu femeia care a născut pe stradă că medicul dormea in timpul gărzii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`