Regiunea din zona abatorului din Germania, cu sute de români infectați, intră în carantină din cauza coronavirusului.Aceasta este o decizie fără precedent de la ridicarea restricțiilor. Este vorba despre zona din jurul abatorului unde e activ cel mai mare focar de coronavirus din Europa.
Decizia a fost anunțată în urmă cu puțin timp de premierului landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, unde este această regiune. Aici, cel mai recent bilanț arată 1.553 de bolnavi în rândul angajaților. Aproximativ 650 dintre ei sunt români.
Marea temere este legată de faptul că bilanțul infectărilor ar putea fi mult mai mare dacă ar fi incluse și familiile angajaților respectivi.
Carantina vizează, așadar, 365.000 de locuitori, câți sunt în zona respectivă.
Regiunea din zona abatorului din Germania, cu sute de români infectați, intră în carantină: Va ține până cel puțin la 30 iunie
Măsura este luată cel puțin până la finalul lunii, cu posibilitatea de extindere.
Probabilitatea ca zona să fie plasată în carantină a fost luată în discuție la finalul săptămânii trecute, dar a fost amânată. Duminică, în urma întâlnirii celulei de criză, premierul landului Armin Laschet a decis să trimită echipe mobile de testare pentru locuitorii din regiunea abatorului.
Armin Laschet făcea apel către angajații străini de la abator, să nu părăsească țara, să aibă răbdare să fie testați și le-a dat asigurări că vor primi cel mai bune tratament în spitalele din Germania. Apelul venea după ce 17 români au fugit din carantină.
MAE: Românilor li se asigură bunurile necesare
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că autorităţile germane au transmis că tuturor persoanelor aflate în carantină, după izbucnirea focarului de coronavirus de la o companie prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbrück, li se asigură bunurile necesare, alimente şi produse de igienă. Autorităţile germane au solicitat sprijinul pentru identificarea de personal medical în rândul comunităţii de cetăţeni români, care să poată sprijini demersurile autorităţilor locale, având în vedere barierele lingvistice. Au fost testate până acum 5.899 de persoane, din care 1.331 au fost depistate pozitiv pentru COVID-19.
”În continuarea informaţiilor cu privire la cazurile de infectare cu virusul COVID-19 înregistrate în rândul lucrătorilor din cadrul unei companii de prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbrück, Republica Federală Germania, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în cursul zilei de astăzi a avut loc o reuniune de lucru la nivelul autorităţilor de land, reuniune coordonată de către prim-ministrul de land şi la care au participat ministrul muncii, sănătăţii şi dialogului social, Karl-Josef Laumann, administratorul districtului, Sven-Georg Adenauer, coordonatorul comitetului pentru situaţii de urgenţă, Thomas Kuhlbusch, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Departamenului de Sănătate Publică şi Consulul general al României la Bonn”, a transmis MAE.
Renania de Nord Westfalia a fost unul dintre primele landuri grav lovite de epidemia de coronavirus. Laschet a fost unul dintre responsabilii germani care au pledat viguros pentru relaxarea măsurilor de restricţie impuse din cauza COVID-19.
În urmă cu câteva zile însă, Armin Laschet susținea că românii și bulgarii ar fi vinovați de răspândirea noului coronavirus în regiunea sa, dar apoi a revenit asupra declarației.
În toată Germania, Institutul Robert Koch – centrul de luptă împotriva bolilor- a înregistrat 687 de noi infecţii în ultimele 24 de ore, ceea ce a ridicat numărul total de cazuri de persoane depistate pozitiv la 189.822.