Regionala Căi Ferate Iași comandă lucrări de tăiere a arborilor! Peste 800.000 de euro pentru îndepărtarea pericolelor de pe trasee

Regionala Căi Ferate Iași comandă lucrări de tăiere a arborilor! Peste 800.000 de euro pentru îndepărtarea pericolelor de pe trasee

13 sept. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

Arborii periculoși din apropierea căilor ferate vor fi tăiați. Pentru lucrările de pe calea ferată administrată de Regionala Căi Ferate Iași a fost alocată o sumă de aproximativ 1 milion de euro. Licitația va fi organizată la finalul lunii octombrie 2022. Prețul cel mai mic este un criteriu de departajare a ofertelor

Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA anunță noi achiziții pentru furnizarea serviciilor de tăiere a arborilor periculoși în zona de siguranță a căii ferate. Licitația pentru execuția lucrărilor este programată pe data de 20.10.2022. La nivelul Regionalei Căi Ferate Iași a fost stabilită o valoare estimată a contractului de 4.530.560 de lei, fără TVA, aproape 1 milion de euro.

„Pe timp de ploi torențiale și căderi abundente de zăpadă, vegetația se înclină și intră în gabaritul liniei CF. În zona de siguranță a căii ferate se află arbori care în cazul înregistrării de fenomene meteorologice extreme nefavorabile (furtuni, vijelii, tornade, căderi abundente de zăpadă) pot intra în gabaritul căii, afectând circulația feroviară și integritatea elementelor infrastructurii feroviare, existând și pericolul surprinderii trenurilor de călători/marfă în circulație”, sunt datele legate de contextul achiziției.

În zona trecerii de nivel a drumurilor cu calea ferată trebuie asigurată vizibilitatea pe o rază de 150 de metri. Din cauza vizibilității reduse, CFR a fost amendată în urma unui accident rutier petrecut în localitatea Hălăucești, județul Iași.

Regionala Căi Ferate Iași comandă lucrări de tăiere a arborilor timp de 4 ani

Autoritatea contractantă va încheia un acord-cadru cu o durată de 48 de luni. Lucrările vor fi executate în funcție de necesități.

„Arborii care vor fi tăiați se vor stabili în funcție de gradul de periculozitate pe care îl reprezintă. Identificarea exactă a arborilor pentru efectuarea prestației se va face în comun de către reprezentantul prestatorului și cel al Secției de Întreținere Linii. Detalierea și precizarea porțiunilor de linie (a pozițiilor km) unde se află arbori (precum și diametrul/înălțimea/esența arborilor periculoși) cu pericol de cădere peste elementele căii ferate se face de către personalul tehnic al Secției de Întreținere Linii, cu sarcini de urmărire a serviciilor, prin consemnarea acestor elemente în notele de comandă și recepție ale lucrărilor”, se arată în caietul de sarcini.

Comisia de evaluare va alege oferta furnizorilor cu prețul cel mai mic. Totodată, CFR va reface mai multe treceri cu calea ferată din județul Iași.

Ce copaci vor fi tăiați

Conform autorității contractante, vor fi tăiați arbori cu înălțimea între 6 și 12 metri, 12 și 18 metri și peste 18 metri.

„Serviciile de tăieri de arbori constau în următoarele operații: secționarea succesivă a crengilor, ramurilor de schelet și trunchiului în condiții de susținere, coborâre controlată la sol, folosind echipamente adecvate pentru evitarea accidentelor și pagubelor materiale, fasonarea materialului lemnos la mici dimensiuni. Serviciile se vor efectua cu sau fără închidere de linie, cu sau fără scoatere de sub tensiune, în funcție de gradul de periculozitate și cu respectarea condițiilor de siguranță a circulației”, se mai arată în documentația procedurii.

Regionala Căi Ferate Iași comandă lucrări de tăiere a arborilor pentru evitarea accidentelor, dar rămâne de văzut dacă vor fi depuse oferte în cadrul licitației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *