Prima pagină » Titlurile zilei » Regina deșeurilor construiește blocuri în zona CUG! Maria Busuioc are o afacere de 20 de milioane de euro din colectarea fierului. Un nou hotel urmează să fie construit în centrul Iașului – FOTO

Regina deșeurilor construiește blocuri în zona CUG! Maria Busuioc are o afacere de 20 de milioane de euro din colectarea fierului. Un nou hotel urmează să fie construit în centrul Iașului – FOTO

12 aug. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Maria Busuioc, o afaceristă de 62 de ani, vrea să continue investițiile în imobiliare. A anunțat construirea unui bloc de locuințe colective în zona CUG din municipiul Iași. Din comercializarea deșeurilor feroase a încasat într-un an aproape 20 de milioane de euro

Maria Busuioc, patroana societății Covial CVA SRL, cu obiect principal de activitate „colectare deșeuri”, încearcă să-și extindă portofoliul în domeniul imobiliar. Pentru asta, recent, a atacat zona CUG, unde deține peste 1.000 de metri pătrați de teren, amplasat pe Aleea Tudor Neculai. În cursul acestei săptămâni, în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbansim (CTATU), a fost analizată propunerea afaceristei pentru edificarea unui bloc de locuințe colective.

Deocamdată, comisia formată din arhitecți nu a luat o decizie în privința proiectului. De precizat că zona este ocupată cu preponderență de case, dar și blocuri cu patru etaje. O problemă se referă și la traficul aglomerat în zonă. Încă un imobil de locuințe colective ar aglomera traficul, din cauza numărului suplimentar de autoturisme. Totodată, terenul se află și în imediata apropiere a liniilor de înaltă tensiune deținute de compania Delgaz Grid. Contactată telefonic, Maria Busuioc a refuzat să vorbească despre oportunitatea proiectului.

„Nu știu de ce mă întrebați”, a spus afacerista, în vârstă de 62 de ani, după care a încheiat brusc convorbirea.

Maria Busuioc a încasat în plină pandemie aproape 20 de milioane de euro

Conform ultimelor date financiare, în 2020, societatea Covial CVA SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 87.242.068 lei, aproape 20 de milioane de euro, profit de 5.106.876 lei, aproape 1 milion de euro, datorii de 10,8 milioane lei, cu un număr de 97 de angajați. Sediul social al firmei a fost înregistrat în orașul Podu Iloaiei. Covial CVA SRL este operator economic autorizat pentru colectare și reciclare deșeuri, metale feroase, metale neferoase, hârtii, cartoane, cu mai multe puncte de lucru în județul Iași, dar și alte unități administrativ-teritoriale. Maria Busuioc nu este la prima aventură imobiliară.

Patroana societății, originară din Bacău, a depus alt proiect pentru edificarea unui cartier de locuințe colective, pe strada Viticultori, nr.6, cu acces de pe Aleea Sadoveanu. Suprafața de teren disponibilă este de aproape 9.000 de metri pătrați, cu o valoare de piață de aproximativ 2 milioane de euro. Regimul de înălțime a clădirilor nu va depăși P+3. În zona Viticultori a vrut să investească și dezvoltatorul Larisa Iacob, dar a renunțat din cauza vecinilor.

Patroana hotelului Arnia vrea să construiască pe șoseaua Arcu

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a CTATU aparține Claudiei Grigorii, patroana societății Arnia Tourism SRL, care administrează hotelul Arnia, de trei stele, de pe șoseaua Arcu nr.26. Nu departe de acest hotel, afacerista a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru edificarea unui imobil cu birouri, spații comerciale și spații de cazare. Clădirea ar urma să fie construită pe șoseaua Arcu, nr.36. Pe lângă hotelul Arnia, Claudia Grigorii mai este asociată în societatea Moldotour SRL, care administrează pensiunea cu același nume de pe strada Florilor, nr. 17.

„Poziționat în centrul orașului Iași, vizavi de Billa Gară, aproape de principalele puncte de afaceri și de interes turistic, la numai 500 de metri de Gara Centrală Iași, 850 de metri de Piața Unirii, la 20 de minute față de Aeroportul Iași, Arnia este locul ideal atât pentru oamenii de afaceri, cât și pentru turiștii care vizitează orașul. Hotelul Arnia din Iași vă oferă camere spațioase Twin, în regim Double sau Single, dotate cu mobilier modern, minibar, TV și aer condiționat”, se arată în descrierea afacerii.

Și în cazul acestui proiect, arhitecțiii urmează să se pronunțe. Beneficiarul proiectului nu a putut fi contactat. Au încercat să construiască și în centrul Iașului, dar autoritățile s-au opus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *