Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, care a domnit timp de 52 de ani, anunță o abdicare surpriză în direct la televizor în discursul de Anul Nou, transmite BBC.
Margrethe a II-a se va retrage la 14 ianuarie și va fi succedată de fiul său cel mare, prințul moștenitor Frederik, conform Sky News.
În vârstă de 83 de ani, este cel mai longeviv monarh din istoria Danemarcei. A preluat tronul după moartea tatălui său, regele Frederik al IX-lea, în 1972.
Cine este Frederik, viitorul rege al Danemarcei, cândva poreclit „Pingo”
Danezii au avut parte de o surpriză în noaptea de Anul Nou, când regina Margrethe a II-a și-a anunțat abdicarea. Singura regină în exercițiu din lume și cel mai longeviv monarh în viață din Europa se va retrage la 14 ianuarie, când se vor împlini 52 de ani de când a devenit regină.
„Voi lăsa tronul fiului meu, prințul moștenitor Frederik”, a anunțat ea în direct la televizor.
Dar ce știm despre viitorul rege al Danemarcei?
Prințul moștenitor Frederik era cunoscut în Danemarca mai ales ca un fel de prinț petrecăreț la începutul anilor 1990, dar percepțiile au început să se schimbe după ce a absolvit Universitatea Aarhus în 1995 cu un master în științe politice. A fost primul membru al familiei regale daneze care a absolvit o educație universitară, relatează BBC.
În timpul studiilor a petrecut o perioadă la Harvard, în Statele Unite, unde s-a înscris sub pseudonimul Frederik Henriksen.
Ulterior a servit în Marina daneză, unde a fost poreclit „Pingo” – poreclă care, potrivit Mail, a fost câștigată după ce costumul său de neopren s-a umplut de apă în timpul unui curs de scufundări și a trebuit să se clatine ca un pinguin.
În vârstă de 55 de ani, și-a câștigat renumele de temerar, participând în anul 2000 la o expediție de schi de patru luni prin Groenlanda. A fost spitalizat în urma unor accidente cu sania și cu trotineta.
„Nu vreau să mă închid într-o fortăreață. Vreau să fiu eu însumi, o ființă umană”, a spus el la un moment dat, insistând că va rămâne la acest lucru chiar și după ce va prelua tronul.
Prințul moștenitor Frederik, ca și regele Charles al III-lea al Marii Britanii, este cunoscut pentru pasiunea sa pentru mediu. El a promis să „ghideze corabia” Danemarcei în viitor.
Soția sa, prințesa Mary, a crescut pe insula australiană Tasmania și lucra ca avocat când cei doi s-au cunoscut în anul 2000, într-un bar din Sydney, în timpul Jocurilor Olimpice.
Ea a declarat odată, într-un interviu, că nu știa că el este prințul Danemarcei atunci când s-au întâlnit, spunând: „O jumătate de oră mai târziu, cineva a venit la mine și m-a întrebat: «Știi cine sunt acești oameni?»”
Ei sunt considerați de unii ca reprezentând valorile moderne și au încercat să le ofere celor patru copii ai lor – o fiică, un fiu și gemeni – o educație cât mai normală, trimițându-i în principal la școli de stat.
Spre deosebire de tradiția regală britanică, nu va avea loc o ceremonie oficială de încoronare pentru Prințul moștenitor Frederik. În schimb, aderarea sa va fi anunțată în ziua respectivă de la Castelul Amalienborg din Copenhaga.
El va deveni rege al Danemarcei și șef de stat în această țară – care este o monarhie constituțională -, precum și în Groenlanda și în Insulele Feroe.
Regina Margrethe a II-a este singura regină în exercițiu din lume și cel mai longeviv monarh în exercițiu din Europa, preluând tronul după moartea tatălui său, regele Frederik al IX-lea, în 1972.
În vârstă de 83 de ani, a dezvăluit că decizia a fost luată după o perioadă de reflecție în urma unei intervenții chirurgicale la spate la începutul anului 2023.
„Intervenția chirurgicală a dat naștere, în mod natural, la o reflecție asupra viitorului – dacă nu cumva a sosit momentul să lăsăm responsabilitatea generației următoare”, a spus ea.
„Am decis că acum este momentul potrivit”, a adăugat ea și a mulțumit publicului danez pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor.