Prima pagină » Titlurile zilei » Regina ajunge la Iași! Andrei Dohotaru o aduce la el acasă pentru prima dată. Poveste incredibilă

Regina ajunge la Iași! Andrei Dohotaru o aduce la el acasă pentru prima dată. Poveste incredibilă

02 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Tânărul Andrei Dohotaru a adus regina în comuna Țigănași, Iași. Este vorba despre un soi de cireșe adus din Grecia. Tânărul inginer horticultor și-a extins plantația pe două hectare, alături de alte soiuri de cireșe aduse din Republica Elenă

Andrei Dohotaru, tânăr horticultor din Iași, a înființat o livadă cu cireși, superintensivă, din soiurile Regina, Kordia și Ferrovia, aduse din Grecia. Tânărul în vârstă de 24 de ani provine dintr-o familie de agricultori, de aceea a vrut să deschidă o afacere în acest domeniu.

”Eu sunt inginer horticol. Am terminat Facultatea de Horticultură la Universitatea «Științele Vieții», iar acum sunt masterand. Am ales acest domeniu pentru că părinții au experiență tot în agricultură, cu ferme zootehnice. La mine a plecat și din orgoliu această pasiune, pentru că bunicul meu nu prea avea timp să mă învețe pomicultură, cum să altoiesc, și atunci am zis că mă înscriu la facultate și învăț acolo (n.r.- râde). Anul trecut am înființat plantația pe două hectare, doar cireși. Materialul săditor este adus din Grecia, produs acolo la o pepinieră. Am adus personal din Grecia cireșii. Avem 3 soiuri: Regina, Kordia și Ferrovia. Portaltoiul este Gisella 6. Acest portaltoi este mai special, fiindcă permite plantarea pomilor în sistemul acesta superintensiv. Anul trecut am plantat 2.200 de pomi și ne așteptăm să avem producție peste 2-3 ani”, spune Andrei Dohotaru, pomicultor din Iași.

Andrei Dohotaru a adus Regina la Iași

Producția de cireșe crește de la an la an, astfel că în anul maxim de producție poate să se dubleze. Pentru a obține astfel de nivele de producție la aceste soiuri de cireș, în regim superintensiv, este esențială folosirea unui sistem de susținere, de tipul spalierilor folosiți pentru culturile viticole, precum și a unui sistem de irigare. De asemenea, aplicarea tratamentelor fitosanitare trebuie făcută cu precizie, deoarece culturile superintensive au un risc mai mare de transmitere a bolilor. Păsările pot distruge sau consuma o parte din fructe, precum și grindina, de aceea este recomandată instalarea de plase speciale pentru a proteja pomii.

”Din soiurile acestea de cireș ies fructe mari, gustoase, aspectuoase. Ne așteptăm ca în primul an de producție să avem 12-13 tone la hectar, calitate superioară. Urmează să punem și plase antigrindină împreună cu cumnatul meu, cel cu care am făcut investiția, dar mă ajută și familia, părinții mei. Noi ne-am ocupat de gard, de amenajarea plantației, tot ce presupune această investiție. Nici oameni nu am găsit care să ne ajute și de aceea am fost nevoiți să ne descurcăm singuri. Vom face și sistemul de irigații tot zilele acestea”, mai spune Andrei Dohotaru, pomicultor din Iași.

Andrei Dohotaru: ”Intenționăm să vindem fructele proaspete”

Fructele din ferma din Țigănași, Iași, vor fi comercializate proaspete, în piețe sau supermarketuri. Pomicultorul speră să se asocieze pentru ca șansele de a vinde fructele în supermarketuri să fie mai mari.

”Intenționăm să vindem fructele proaspete, în supermarketuri sau piațe. Poate vom face și procesare. Zilele acestea am discutat cu un consultant pentru a găsi o variantă, să depun proiect european, pentru a lua banii necesari construirii unui depozit. Am vrut să iau bani și pentru a înființa plantația, dar nu m-am încadrat pentru că se cerea o suprafață mai mare, de 5 hectare. Am purtat discuții cu cineva să ne asociem. Domnul din Botoșani mi-a spus că sunt câteva persoane care ar vrea să se asocieze, dar vreau să văd plantația pe rod și apoi facem demersurile ca să înființăm asociația. Acum, plantația este într-o formă bună”, mai spune Andrei Dohotaru.

Pomicultorii din Iași care au depus proiecte la AFIR au primit fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro.

A crescut numărul ieșenilor care investesc în domeniul pomicol

Afacerea cu livezi a devenit un model de business care poate aduce profituri mari în numai câțiva ani. Dacă imediat după Revoluție suprafețele pomicole din Iași s-au redus semnificativ, în ultimii ani încep să apară livezi mixte sau chiar cu aluni, în mai multe zone din Iași. Unul dintre pomicultorii care a investit într-o astfel de afacere atât fonduri proprii, cât și fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este Andrei Iaroșcenco, prezentat în edițiile BZI anterioare. Antreprenorul a înființat la Ciortești, localitate din județul Iași, o livadă mixtă, în urmă cu 6 ani, fiind axat pe pomicultură ecologică. Antreprenorul are producție de câțiva ani, iar aceasta ajunge atât pe piața internă, cât și pe piața externă.

Andrei Dohotaru, care a adus soiul ”Regina” la Iași, speră să extindă suprafața dacă planurile vor fi așa cum și-a propus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *