Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Regimul alimentar indicat pentru bolnavii de hepatita C
Regimul alimentar indicat pentru bolnavii de hepatita C

Regimul alimentar indicat pentru bolnavii de hepatita C

15 mart. 2015, 13:24,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:55641;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Trebuie sa stiti ca regimul alimentar nu vindeca hepatita C, dar protejeaza ficatul de toxice suplimentare si este un adjuvant important in tratamentul hepatitei C.
Daca in aparitia sau evolutia unei boli de ficat, alimentatia inadecvata a avut un rol important, asocierea regimului alimentar la tratamentul hepatitei C poate ameliora mult boala, sau poate contribui la vindecare (de exemplu in bolile de ficat de cauza alcoolica).
Principii generale de regim in hepatita C:
Alimentatia  trebuie sa fie bogata in glucide (dulciuri/fainoase) insa fara excese si cu atentia la obezitate si diabet; remarcam ca ficatul gras accelereaza evolutia hepatitei C (dr Ditoiu)
Consumulde grasimi in special animale trebuie sa fie moderat din acelasi motiv

Citeste si: De cate tipuri este hepatita
 
Proteinele pot fi in cantitate normala
Sarea se poate folosi  in cantitate normala in hepatita C
Lichidele se folosesc dupa sete
Renuntarea totala la alcool este o regula demna de urmat.
Alimente permise fara restrictie in hepatita C
Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, neprajite, de ovaz, de orez, gris, perisoare, galusti
Sote-uri si piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopida, spanac, salata verde, sfecla, rosii, sub forma de salate sau pregatite fara ceapa ori rantasuri si cu unt sau ulei nefiert (dr Ditoiu)
Cartofi natur, piure, copti in coaja cu putin unt sau ulei, cu branza de vaca ;
Carne fripta : pui, vita, iepure de casa, curcan, carne slaba, fara piele si grasime, peste slab alb rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
Mezeluri: sunca de Praga, cremwursti, parizer slab condimentat

Citeste si: Supa recomandata bolnavilor de hepatita 
Peste slab (salau, stiuca, biban);
Grasimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de masline neprajit
Oua fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
Lapte si lactate: lapte dulce slabcu cafea, lapte batut, iaurt slab, kefir, branza dulce de vaca, cas, urda, telemea desarata
Paste fainoase de orice fel
Paine: paine veche de o zi, biscuiti simpli (populari), chifle, mamaliguta
Dulciuri si prajituri: pregatite cu putine oua si foarte putina grasime, prajituri uscate, prajituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmelada, placinta cu mere sau branza dulce; gemuri, dulceturi, miere;
Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi, capsuni, zmeura, pepene verde, struguri, smochine;

Citeste si: Alimentul foarte consumat din cauza caruia poti face hepatita
 
Bauturi: apa plata – preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume
Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie, sare normal daca nu este contraindicata – ciroza
Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.
Alimente interzise in hepatita C:
Alcool sub orice forma (bere, vin, tuica, etc.)
Bauturi dulci indiferent de tip (pot da steatoza = incarcare grasa a ficatului ce agraveaza o boala deja existenta)
Ceaiuri neindicate de medic (exista hepatita produsa de ceaiuri)
Alimente  de evitat in hepatita cu virus C
Supe grase de porc, rata, gasca, afumaturi;
Ciorba de burta, fasole, afumaturi, porc
Legume: fasole si mazare uscata, varza, vinete, rosii in cantitati mari si necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapa, usturoi, telina, praz, muraturile;

Citeste si: Suferi de hepatita cronica evolutiva? Iata cele mai bune ceaiuri
 
Carne: de porc, rata, gasca, vanat, carnea prajita, carnea conservata prin afumare, mezeluri, sunca grasa, organe (creier, rinichi, ficat, plamani);
Peste gras (nisetru, cega, somn, morun, sardele, heringi), icre de peste, raci, fructe de mare, peste afumat, conserve de peste;
Grasimi: untura, slanina, kaiser si similare
Lapte gras,branzeturi fermentate, smantana
Condimente: piper, hrean, boia, dafin, mustar, otet;
Aceste indicatii de regim sunt generale, care pot sa nu se potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant. 
Dr Ditoiu, Spitalul Fundeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 decembrie 2024
23 decembrie 2024