Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Regimul alimentar in boala inflamatorie pelvina. Ce este bine sa mananci si ce trebuie evitat
Regimul alimentar in boala inflamatorie pelvina. Ce este bine sa mananci si ce trebuie evitat

Regimul alimentar in boala inflamatorie pelvina. Ce este bine sa mananci si ce trebuie evitat

24 mart. 2015, 23:43,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:55928;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Boala inflamatorie pelvina este o afectiune cu consecinte foarte grave (sarcini ectopice, infertilitate). Ea este rezultatul unei infectii vaginale ce afecteaza uterul, trompele uterine, ovarele si ulterior restul cavitatii pelviene uneori propagandu-se pana in abdomen.

Cauzele bolii inflamatorii pelvine

La nivelul vaginului se gasesc, in mod normal, anumite bacterii care au rol protector, impiedicand proliferarea altor germeni patologici. Este foate usor de perturbat echilibrul florei vaginale. Odata dezechilibrata, ea nu mai confera protectie si devine poarta de intrare pentru numerosi germeni patogeni.

Boala inflamatorie pelvina care disemineaza la nivelul organelor abdominale

De aceea, anumite obiceiuri trebuie sa ne devina a doua natura (folosirea lenjeriei intime de bumbac, evitarea dusurilor intravaginale frecvente). De asemenea, fiti atente la utilizarea excesiva a antibioticelor! In cazul persoanelor cu diabet zaharat, controlul glicemiei este foarte important, deoarece o glicemie crescuta creste riscul de infectii.

Alimentele pe care le poti consuma in boala inflamatorie pelvina
Consumati produse lactate ce contin lactobacillus acidophilus – iaurt, in special – acesta mentine echilibrata balanta microorganismelor intravaginale.

Consumati alimente bogate in acizi grasi Omega 3. Recunoscuti ca fiind esentiali pentru sistemul nostru imunitar (crescand rezistenta la infectii), pentru sistemul circulator si avand o puternica actiune antidepresiva, acizii grasi omega 3 stopeaza procesul inflamator.

Ei nu sunt produsi in organismul nostru, necesitand un aport zilnic prin alimentatie. Dieta nostra contine multe grasimi saturate (din carne si lapte) precum si acizi grasi omega 6 (din uleiuri vegetale), fiind saraca in acizi grasi omega 3.
Surse de acizi grasi omega 3: uleiul de in, uleiul de canola, nuci, seminte de dovleac, somon, hering, sardine si cod. Nucile sunt foarte sanatoase, fiind bogate in acid alfa linolenic. Studii recente au aratat ca 2 grame de acid alfa linolenic consumate zilnic, protejeaza inima, prevenind afectiunile cardiace.

Uleiul de masline blocheaza precursorii inflamatiei, avand astfel un rol benefic chiar daca indirect.

Soia (boabe, tofu, lapte), bogata si ea in acizi grasi omega 3, este o optiune buna atunci cand suferim de boala inflamatorie pelvina. Se pare ca branza tofu este mult mai sanatoasa decat laptele de soia, dar ambele previn aparitia multor boli (cancer de prostata, ateroscleroza, depresie, osteoporoza).

Dintre fructe, capsunile, coacazele si catina ne ajuta in procesul vindecarii avand virtuti antiinflamatoare. Merele (prin continutul lor in quercitina – ce este prezenta si in ceapa rosie) au acelasi efect.

Alimente de evitat in boala inflamatorie pelvina
Alimente precum carnea rosie, ouale, produsele din faina alba, dulciurile rafinate contin o anumita substanta, numita acid arahidonic. in timp ce o parte din acest acid este esentiala pentru sanatatea noastra, in exces, el agraveaza procesul inflamator in general, deci si pe cel de la nivel genital.

De asemenea, mancarea preparata termic (la temperaturi ridicate) contine mari cantitati de acid arahidoic. De altfel, procesul de preparare termica genereaza glicotoxine, ce creeaza serioase tulburari metabolice, chiar procese degenerative (cancer).

In cazul in care suntem diagnosticate cu boala inflamatorie pelvina, e bine sa fim atente la consumul de rosii, cartofi si vinete. Aceste legume contin solanina, o substanta ce accentueaza inflamatia. Solanina se gaseste in special in coaja acestor legume si in stratul urmator al cartofului. Nu consumati cartofi care au incoltit sau cei care au o culoare verzuie.

In concluzie:
Consuma cat mai multe alimente crude in locul celor preparate termic.
Stai departe de prajeli!
Alege la gustarile dintre mese nucile, semintele, fructele, legumele in locul dulciurilor rafinate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 decembrie 2024
23 decembrie 2024