Gastrita este o afecțiune care duce la iritatarea mucoasei gastrice și este cazuată, de obicei, de un stil de viață dezorganizat sau de un consum irațional de medicamente. Persoanele care suferă de această afecțiune vor să știe dacă este un regim anume pentru gastrită și cum trebuie exact acesta urmat.
Mucoasa gastrică este una dintre cele trei straturi ale stomacului, iar aceasta secretă sucurile gastrice, formând un mediul tipic acid ce îi permite stomacului să se protejeze în timpul procesului de digestie. Gastrita se manifestă prin leziunile sau inflamațiile care pot apărea la nivelul mucoasei gastrice.
Gastrita este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni gastroesofagiene și este de mai multe tipuri. Astfel, gastrita acută apare brusc, din cauza unui factor nociv. Gastrita cronică, ce poate fi de tip A, B sau C necesită un criteriu de persistență în timp. Gastrita autoimună este cea de tip A și este un rezultat al distrugerii celulelor ce produc acid clorhidric gastric. Gastrita cronică de tip B apare ca urmare a infecției cu agentul patogen Helicobacter pylori. Gastrita cronică de tip C apare ca urmare a unor operații sau a unor intervenții chirurgicale.
Simptome ale gastritei
Persoanele care suferă de gastrită pot avea mai multe simptome. Printre cele mai întâlnite simptome ale gastritei sunt durerile abdominale, balonarea, indigestia sau inapetența.
De asemenea, pot să apară simptome precum crampe stomacale, în special după masă sau vărsături.
Regim pentru gastrită: La ce alimente trebuie să renunți
Pentru persoanele care suferă de gastrită există mai multe restricții alimentare de care trebuie să țină cont pentru a ajuta la procesul de recuperare si la menținerea unei activități gastrice în limite normale.
Astfel, persoanele care suferă de gastrită trebuie să evite consumul de alimente și condimente picante, prăjeli, produse semi-preparate și de tip fast-food, murături, cafea și orice alt produs cu cafeină, oțet, băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare carbogazoase sau dulciuri și prăjituri.
În plus, există o serie de legume și fructe ce ar trebui evitate de către persoanele care suferă de gastrită. Acestea sunt ceapa crudă, roșii, varza, broccoli, fructe necoapte, nuci, citrice sau afine.
De asemenea, anumite restricții sunt și în legătură cu modul în care se gătește carnea și peștele, deoarece modul de gătire poate îngreuna digestia.
Cum să ameliorezi simptomele gastritei
Pe lângă multitudinea de restricții există și câteva recomandări care ajută la ameliorarea simptomelor gastritei. Astfel, medicii recomandă consumul a cel puțin 8 pahare de apă pe zi. Se poate alege ca unul sau mai multe pahare să fie ceaiuri sau sucuri proaspete de fructe.
De asemenea, se recomandă consumul controlat de fibre, atât solubile, cât și insolubile. Acestea se găsesc în cereale integrale, fasole boabe, legume și fructe nedecojite.
În plus, se recomandă consumul de pâine neagră, pastele din grâu integral, fulgii de ovăz sau cartofii fierți. Există și o multitudine de fructe și legume care diminuează disconfortul. Este vorba de mere, țelină sau afine.
Deși alimentele bogate în proteine nu sunt recomandate pentru persoanele care au gastrită, totuși carnea de pui sau curcan, fructele de mare, tofu, laptele de soia și unele lactate cu conținut scăzut de grăsimi pot fi folosite în dietă.