Prima pagină » Sanatate » Regim hiposodat: Ce este acesta și ce beneficii oferă?

Regim hiposodat: Ce este acesta și ce beneficii oferă?

10 ian. 2022, 12:34,
în Sanatate

În anul 2022 majoritatea produselor ce se comercializează au un conținut ridicat de sodiu (natriu). Motiv pentru care medicii recomandă un regim hiposodat.

Sodiul este un element al tabelului periodic fără de care organismul uman nu ar putea să funcționeze. Are un rol deosebit în menținerea echilibrului electrolitic și hidrolitic din sânge, având rol în funcționarea optimă a organelor și a sistemelor de organe. Nevoia de sodiu este dovedită științific și la nivel celular, unde fără prezența sa nu se pot realiza majoritatea proceselor.

persoana ce adauga sare intr o oala cu mancare

Sarea este un aliment de care ar trebui sa ne bucurăm doar limitat

Surse de sodiu din viața de zi cu zi

Atât la naștere, cât și cu înaintarea în vârstă, corpul are nevoie de sodiu pentru a își desfășura funcțiile. Însă cantitatea de sodiu diferă de la copil la adult crescând cu vârsta, iar în cazul femeilor ce poartă o sarcină, se recomandă a menține valori cât mai joase. Cu trecerea vârstei de 50 de ani se recomandă din nou o descreștere în cantitatea de sodiu.

Sursa principală de sodiu de care dispunem astăzi este reprezentată de către sarea de bucătărie. În trecut administrarea dozei de sodiu era o problemă globală, dar datorită industrializării si creșterii comerțului din ultimul secol, acum este disponibilă.

Totodată, putem enumera și niște alimente ce au un conținut ridicat de sodiu, anume soia, carnea, legumele semipreparate, toate conservele, produsele fast-food și sosurile din comerț.

diverse condimente asezate pe o masa

Condimentele nu conțin sodiu

Ce trebuie să conțină un regim hiposodat?

Un regim hiposodat se reduce la o alimentație sănătoasă, în care se poate contoriza cantitatea de sare ce se consumă și menținerea unor cifre scăzute. S-a specificat mai sus că valorile variază în funcție de vârstă, excesul cauzând deteriorarea sistemului circulator și a rinichilor prin suprasolicitare.

Principalele alimente ce au conținut scăzut de sodiu sunt mierea, zahărul, cerealele integrale, lapte, iaurt, chefir, fructe deshidratate, fasolea, lintea, mazărea și orezul. Dar se pot adăuga și mult mai multe ingrediente pe care se specifică absența sau prezența unui conținut scăzut de sodiu.

grafica sistemul circulator la oameni

Sodiul duce la hipertensiune sistemică

Sodiul se găsește foarte mult și sub formă de conservanți alimentari (glutamat monosodic, nitrat de sodiu, bicarbonat de sodiu, etc. ) ce în ultima perioadă sunt folosiți tot mai frecvent. Trendul dietei hiposodate fiind unul ce a apărut odată cu creșterea aportului de alimente procesate ce provin din comerț.

Cum trebuie să se desfășoare un regim hiposodat

Sodiul este un element de care nu ne putem detașa, fiind esențial în realizarea funcțiilor vitale. Cu toate beneficiile pe care prezența sa le oferă, excesul acestui element chimic aduce multe neplăceri. Dieta cu regim hiposodat fiind foarte recomandată de către medicii specialiști pentru pacienții ce suferă de insuficiență cardiacă, hipertensiune sau diverse boli la nivelul rinichilor.

sare varsata pe o masa

Sarea este o bogăție de care strămoșii noștri nu se bucurau zilnic

Regimul hiposodat nu trebuie văzut drept o restricție de la alimentele obișnuite ce pot fi găsite în comerț, ci ca un motiv suplimentar și poate chiar, oportunitate, de a nu mai mânca la restaurante și de a găti acasă. Presiunea mărită a sângelui este o afecțiune ce nu trebuie să fie ignorată, deoarece cantitățile de sare din alimente sunt într-o continuă creștere în ultimii ani, iar o viață lipsită de vizite la spital merită efortul.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Playtech.ro
Nicușor Dan vrea să rupă tradiția președinților de până acum. Unde ar putea locui dacă va câștiga alegerile
observatornews.ro
Fiul de 3 ani al lui Ionel Ganea, în stare extrem de gravă după accidentul provocat de tatăl său. Martorii spun că tragedia era inevitabilă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vești bune pentru șoferi. Scapă de o problemă enervantă
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Alegerile prezidențiale din 18 mai, anulate din cauza unui blackout
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Halep și-a deschis un nou hotel în Mamaia Nord. Prețul EXTREM de MIC cerut pe o noapte. Oricine poate sta aici!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Doamne! Dana Rogoz a dat MAREA VESTE pe rețelele sociale! Nimeni NU se aștepta
redactia.ro
Momente romantice între George Simion și soția sa la prima dezbatere prezidențială. Cei doi au oferit imaginile serii
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`