Prima pagină » Stiri si curiozitati » Regim hipoproteic. Principiul dietei

Regim hipoproteic. Principiul dietei

19 sept. 2022, 13:49,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Această dietă are multe nume, însă majoritatea o cunosc sub denumirea de regim hipoproteic. Deși ar fi mai corect să numim această dietă drept regim alimentar lipsit de carbohidrați sau hiperprotein. O persoană care urmează o astfel de dietă poate consuma carne, pește, brânză de vaci, ouă, brânză, lapte și chefir.

Era dietelor hiperproteice a început cu aproximativ 40 de ani în urmă, mai exact în anul 1973. În acest an profesorul de la Harvard, Blackburn, a propus prima dietă cu proteine, numind-o „Protein Sparing Modified Fast”, abreviat PSMF. Metoda profesorului Blackburn diferă de sistemele de nutriție tradiționale, adică cerealele, pâinea, cartofii, pastele, dulciurile, fructele, legumele, zahărul și mierea sunt excluse din alimentație. În schimb, organismului i s-au oferit proteine.

barbat care mananca dintr-o farfurie o bucata de carne

Asociația Americană a Inimii avertizează că aderarea pe termen lung la o dietă hiperproteică poate duce la un nivel ridicat al colesterolului din sânge.

Regim hipoproteic. Cum să scapi de kilograme în plus fără a pierde mușchi

Astfel, autorul dietei a forțat organismul să producă energie nu din carbohidrați, ci din alte surse. Acestea fiind rezervele interne de grăsime. În același timp, conținutul caloric al dietei a rămas același, astfel încât persoana care începea procesul de pierdere în greutate nu simțea foame acută, așa cum se întâmplă cu dietele sărace în calorii.

În plus, respingerea carbohidraților a făcut posibilă o scădere rapidă în greutate fără a pierde masa musculară, care, cu diete stricte, este prima care este „utilizată” de către un organism înfometat. Când o persoană urmează o dietă hiperproteică, acest lucru nu se întâmplă, deoarece dieta conține o cantitate mare de proteine, din care sunt alcătuiți mușchii noștri.

mai multe tipuri de alimente potrivite pentru dieta pe o masa

Durata dietei hiperproteice este de 5-7 zile

Eficiența ridicată a metodei Blackburn a dat naștere unui val întreg de diete hiperproteice, dintre care cea mai cunoscută este dieta Atkins, care tabuizează absolut toți carbohidrații. Aceleași principii trebuie urmate și în timpul dietei rusești. Singura diferență este că persoana care slăbește este încurajată să facă această alegere în mod conștient.

Pentru a face acest lucru, el trebuie să numere puncte, încercând să nu marcheze mai mult de 40 de puncte pe zi. În același timp, cei mai mari indicatori aparțin produselor bogate în carbohidrați, având 50 de puncte, iar cei mai mici, proteine ​​și grăsimi animale având o valoare de la 0 la 1 punct.

Care este perioada acestei diete? Câte kilograme reușești să pierzi timp de o săptămână

Durata dietei hiperproteice este de 5-7 zile. Astfel, timp de o săptămână o persoană reușește să piardă în greutate aproximativ 3 kg. Dieta este potrivită pentru cei care doresc să obțină rezultate rapide în cel mai scurt timp posibil.

Cel mai adesea, PSMF este utilizat pentru a trata obezitatea, precum și pentru a reduce greutatea persoanelor supraponderale. Cu toate acestea, dietele hiperproteice au o serie de dezavantaje și, prin urmare, nu prea sunt recomandate de către nutriționiști. Înainte de a vă limita drastic în carbohidrați, consultați-vă medicul.

mai multe tipuri de carne pe o masa

Eficiența ridicată a metodei Blackburn a dat naștere unui val întreg de diete hiperproteice, dintre care cea mai cunoscută este dieta Atkins

Asociația Americană a Inimii avertizează că aderarea pe termen lung la o dietă hiperproteică poate duce la un nivel ridicat al colesterolului din sânge. Pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare, acest lucru este inacceptabil.

În plus, dietele fără carbohidrați nu sunt recomandate persoanelor cu boli renale și hepatice, deoarece o respingere bruscă a carbohidraților duce la tulburări metabolice. Utilizarea pe termen lung a dietelor hiperproteice, adică mai mult de 14 zile, duce la o creștere a conținutului de corpi cetonici din sânge.

Este important ca un regim hipoproteic să nu fie urmat de un copil. Acest fapt este important deoarece carbohidrații sunt o sursă importantă de glucoză. Acesta este alimentul principal al creierului, al globulelor roșii și al întregului organism. Prin urmare, astfel de diete sunt contraindicate categoric copiilor și adolescenților aflați în creștere. De asemenea, ele nu trebuie urmate de pacienții cu diabet zaharat insulino-dependenți.

mai multe tipuri de carne pe o masa

În plus, respingerea carbohidraților a făcut posibilă o scădere rapidă în greutate fără a pierde masa musculară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *