Prima pagină » Sanatate » Regim diabet. Sfaturi pentru o alimentație echilibrată

Regim diabet. Sfaturi pentru o alimentație echilibrată

02 sept. 2024, 08:59,
în Sanatate

Ca pacient, este esențial să ții cont de regimul pentru diabet pentru a menține un nivel normal al glicemiei. Astfel, trebuie să ții cont de cele potrivite pentru tine, dar mai ales de cele de care trebuie să te ferești.

O alimentație echilibrată pentru a ține sub control glicemia este recomandată și în caz de prediabet, atunci când aceasta atinge un nivel mai mare decât cel normal. Iată ce alimente sunt permise în regimul de diabet.

Regim diabet

Alimentația zilnică pentru un pacient cu diabet nu înseamnă o restricționare totală de la plăcerile zilnice. Doar trebuie să ții cont de alimentele care sunt permise și să fii atent la cele pe care trebuie să le eviți.

Fructele, de tipul grepfrut, fructe de pădure (mure, zmeura), pepene verde, caise, piersici, portocale, clementine, prune, sunt recomandate, fiind atât o sursă de carbohidrați, cât și de vitamine și fibre. Totuși, este recomandat să le alegeți pe cele cu un conținut cât mai mic de carbohidrați, cum sunt cele de mai sus. Acestea pot fi consumate atât proaspete, cât și congelate sau la conservă, fără adaos de zahăr. Totuși, trebuie să eviți conserve de fructe cu siropuri bogate in zahar, bomboanele sau jeleurile din fructe, gemul sau dulceața obișnuită și sucuri de fructe.

Ca legume, se recomandă: morcovii, mazărea, fasolea verde, ciupercile, castraveții, varza, conopida și broccoli. Poți consuma, de asemenea, și verdețuri precum spanac, salată verde, legume congelate sau la conservă, însă cu un conținut redus de sodiu.

În ceea ce privesc cerealele, se recomandă cerealele integrale (orez brun, fulgi de ovăz sau quinoa) și produsele din cereale cu un conținut redus de zahăr, acestea având un conținut mai scăzut de carbohidrați. Trebuie să eviți produsele din faina albă de grâu sau faina de orez, pâinea și lipiile din făină albă și amestecurile de cereale cu adaos de zahăr.

În ceea ce privește aportul de proteine, opțiunile sunt mai variate, iar regimul poate include pește și fructe de mare, carne de pasăre (în special cea de pui) și ouă. Trebuie să eviți carnea cu un conținut mare de grăsime și mâncărurile prăjite.

Lactatele trebuie alese astfel încât să aibă un conținut cât mai mic de grăsime, cum ar fi laptele degresat, iaurtul slab, brânza cu un conținut redus de grăsime și smântâna slabă.

Sfaturi pentru o alimentație corectă

Chiar dacă regimul este ușor restrictiv, trebuie să ții cont să mănânci variat. Este nevoie de un amestec echilibrat de alimente pentru a obține toate substanțele nutritive de care are organismul nevoie.

Optați spre produsele vegetale în detrimentul celor de origine animală, evitând totodată mâncarea de tip fast-food.

Redu consumul de carne, pielea de pe carnea de pasăre, produse lactate grase, margarina, alimentele prăjite, gustările procesate și alimentele gătite care conțin acizi grași trans. De altfel, pentru a găti alimentele, folosește ulei de măsline sau de rapiță.

Chiar dacă există restricții și în ceea ce privesc lactatele,  încercați să consumați zilnic cel puțin trei cești de produse lactate degresate sau cu un conținut scăzut de grăsimi.

Trebuie să limitezi și consumul de sare, la maxim o linguriță și un sfert pe zi. Aceste lucru trebuie făcut cu atât mai mult dacă ai valori limită ale tensiunii arteriale. Astfel, evită și alimentele procesate, cum ar fi supele și sucurile la cutie, mezelurile, mâncărurile congelate, brânza topită și sosul de roșii.

Regimul de diabet, chiar dacă restricționează unele alimente, nu limitează complet dieta zilnică, având diverse variante de mâncăruri pe care le puteți încerca. Cel mai bine este să consulți un medic și un nutriționist care îți va recomanda un plan alimentar potrivit nevoilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *