Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Regim anti acid uric. Cum previi atacul de gută și durerile locale

Regim anti acid uric. Cum previi atacul de gută și durerile locale

31 aug. 2021, 13:53,
în WoW!

Auzim adesea vorbindu-se despre acidul uric. Acesta rezultă în urma metabolizării alimentelor consumate, dar şi pentru că se degradează celulele. Când acidul uric depăşeşte limitele normale, mici cristale se formează, iar aceasta ajung la articulaţii şi provoacă durere. Cum recunoşti această problemă de sănătate? Ce regim anti acid uric ai la dispoziţie? Află informaţiile din acest material.

Medicii spun că principala cauză care duce la apariţia gutei este hiperuricemia. Predispoziţia genetică îşi spune cuvântul, dar, în acelaşi timp, „vinovaţi” sunt şi uraţii, adică sărurile acidului uric. Se zice că, la un moment dat în viaţă, în jur de 10% din populaţie va avea hiperuricemie. De aceea e bine să afli cât mai multe informaţii. Uite, spre exemplu, ce regim este indicat atunci când ai acid uric mult în organism.

Regim pentru acid uric

Iată ce reguli să respecţi, ca să îţi îmbunătăţeşti starea generală:

  • consumă rar carne roşie. Aceasta creşte acidul uric din sânge şi predispune la gură. Iar atunci când o consumi, ai grijă să fie în cantitate mică. În categoria carne roşie intra: porcul, vită, mielul, organele interne de la ele, produsele asociate;
  • evită fructele de mare. Vorbim cu precădere despre scoicile de mare şi crustacee. Ideal este să consumi peste o dată sau de două ori pe săptămână. Astfel, eşti orientat înspre profilaxia bolilor cardiovasculare şi eşti ferit de unele complicaţii;
  • renunţă la alcool. Spirtoasele şi berea cresc riscul apariţiei unei crize de gută. Pe de altă parte, vinul prezintă cel mai mic risc pentru gută;
  • renunţă la băuturile din comerţ, care sunt carbogazoase. Sucurile de fructe au conţinut ridicat de zahăr;
  • băuturile din comerţ care nu conţin fructoză nu cresc riscul de gută, dar oricum afectează silueta. Decât să apelezi mai apoi la dietă pentru slăbit, mai bine le eviţi;
  • consumă rar lactate cu conţinut mare de grăsimi. Ideal este să le alegi pe cele care conţin puţine grăsimi, întrucât scad nivelul acidului uric;
  • consumă citrice. Sunt o sursă bună de vitamina C, iar aceasta scade acidul uric. Ai grijă însă să nu depăşeşti doza zilnică recomandată de vitamina C;
  • consumă regulat cafea făcută la ibric.

Tot medicii afirmă că este o legătură destul de mare între acidul uric şi bolile cardiovasculare, dar şi diabet şi supraponderabilitate. Aşadar, e bine să faci exerciţii fizice de câteva ori pe săptămână, să elimini din alimentaţie tot ce e nociv şi să slăbeşti.

Ce să elimini din regimul zilnic? Ei bine, ai grijă să nu mai consumi:

  • pâine. Mai ales pâine din făină procesată;
  • paste. Îngraşă;
  • orez alb. Optează, în schimb, pentru orez brun;
  • prăjeală;
  • sucuri din comerţ. Chiar şi sucurile făcute în casă nu sunt recomandate, pentru că au foarte mult zahăr;
  • fructe uscate. Prin deshidratare, apa este eliminată din ele, iar zahărul e şi mai concentrat;
  • mâncărurile fast-food;
  • dulciurile, prăjiturile şi zahărul.

Guta – Simptome care atrag atenţia

Ţine cont şi de următoarele lucruri care ţi se pot întâmpla când acidul uric are un nivel cam mare:

  • frisoane şi febră;
  • piele exfoliată după remiterea atacului de gută;
  • mâncărimea pielii;
  • creşterea temperaturii locale, la articulaţii (mai ales la degetul mare de la picior);
  • limitarea vizibilă a mişcărilor articulaţiei;
  • apariţia unor noduli la nivelul mâinilor, coatelor, urechilor;
  • inflamaţia lichidului articular (bursită);

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024