Principiul unui regim alimentar hipolipidic constă în reducerea semnificativă a consumului de colesterol și carbohidrați ușor digerabili. Iar pentru pacienții care suferă de excesul de greutate, dieta constă și într-o reducere semnificativă a aportului caloric.
Această dietă este generală care admite diverse tipuri de încălcări. Însă, extrem de important este refuzul de a manca mai târziu de ora 19. În timp ce cina ar trebui să conțină în întregime produse care conțin o cantitate mare de fibre și complet lipsite de colesterol. Astfel, este bine să mănânci alimente bogate în grăsimi săturate. Acestea includ laptele și produsele lactate cu un conținut de grăsime de peste 1%, precum și terci de lapte. Nu este recomandat să consumi carne de porc și margarină, nucă de cocos și ulei de palmier.
Regim alimentar hipolipidic. Alimentele nerecomandate în timpul dietei
Printre principalele alimente care nu sunt recomandate atunci când urmezi un regim alimentar hipolidic sunt carnea de porc, mielul, respectiv șunca, slănina, pieptul, șunca și cârnații afumați. Nutriționiștii nu recomandă consumul unui bulion de carne grasă.
Este strict interzis consumul de ficat sub formă de pate și alte organe ale unui animal precum rinichii, plămânii sau creierul. Nu este recomandată carnea roșie de pasăre acoperită de piele. Ouăle și maioneza, precum și pâinea de cea mai bună calitate trebuie evitate. Interzise sunt și produsele de cofetărie, sub formă de prăjituri, fursecuri, biscuiți. Acestea nu sunt recomandate deoarece conțin lapte, ouă și zahăr.
Cacao, ciocolata și boabele de cafea, produsele care conțin zahăr și miere nu sunt acceptate în timpul unei astfel de diete. Dintre băuturile reci, extrem de negative sunt cele carbogazoase dulci și băuturile alcoolice, precum berea, vinurile dulci fortificate și lichiorurile.
Ce trebuie să consumi pentru a obține rezultatele dorite
Dacă vei consuma în fiecare zi următoarele alimente în cantități mari vei obține rezultatele dorite. Printre acestea se numără uleiul vegetal pentru gătit. În același timp, uleiul vegetal nu trebuie să rămână pe fundul vasului, adică nu ar trebui să fie excesiv. Acesta poate fi folosit atunci când pregătești o salată sau preparate din porumb.
Spre consum sunt recomandate toate legumele proaspete, congelate, conservate fără zahăr, precum și fructele uscate cu coajă. Printre cele mai indicate legume sunt morcovii, sfecla, varza, napi, ridichea, dovlecelul, vinetele, roșiile, castraveții și conopida. Mazărea, fasolea, soia și porumbul sunt, de asemenea, alimente care contribuie la obținerea rezultatelor.
Spre consum zilnic este recomandată ceapa, usturoiul, ierburile, pătrunjelul, țelina, coriandrul, busuiocul, salata verde, spanacul, usturoiul sălbatic și măcrișul. Foarte sănătos este peștele de mare, codul șofran, peștele de gheață, poți consuma și peștele uleios. Doar că acesta trebuie gătit într-un anumit fel.
Esența unei diete hipolipidică este reducerea caloriilor consumate din cauza respingerii aproape complete a produselor de origine animală care conțin grăsimi. Avantajele dietei sunt că pur și simplu nu există un meniu strict. Însă, trebuie să mănânci de 5-6 ori pe zi, în porții mici și să bei lichid înainte de masă sau o oră după.
Un regim alimentar hipolipidic se tolerează foarte bine, spre deosebire de postul intermitent. Aceasta este mult mai ușor de urmat deoarece persoana nu simte foame, mănâncă des și variat. Ar trebui să acorzi atenție faptului că produsele lactate nu vor fi în meniu în fiecare zi, prin urmare, pe lângă administrarea complexului obișnuit de vitamine și minerale, preparatele de calciu trebuie adăugate separat. Contraindicațiile pentru utilizarea unei diete hipolipidice sunt bolile cronice, mai ales în faza acută. În orice caz, este recomandat să consulți un terapeut înainte de o dietă.