Prima pagină » Sanatate » Regim alimentar hemoroizi. Ce trebuie să mănânci ca să scapi de ei
Regim alimentar hemoroizi. Ce trebuie să mănânci ca să scapi de ei

Regim alimentar hemoroizi. Ce trebuie să mănânci ca să scapi de ei

15 iul. 2024, 16:00,
în Sanatate

Hemoroizii sunt o problemă supărătoare, frecvent întâlnită, adesea cauzată de constipație și de anumite obiceiuri legate de stilul de viață.
Disconfortul sau durerile în zona anusului și sângerările rectale sunt câteva simptome comune ale acestei condiții medicale.

Din fericire, problema poate fi ameliorată cu ajutorul alimentației potrivite și altor remedii naturale. În cazurile severe, însă, medicul poate recomanda diferite proceduri pentru tratarea acesteia.

Descoperă ce sunt hemoroizii și cum îi ții sub control prin stil de viață, astfel încât să previi nevoia unor intervenții complexe.

Ce sunt hemoroizii

Hemoroizii sunt caracterizați de umflarea sau dilatarea venelor de la nivelul anusului și rectului, fiind similari cu venele varicoase, descrie Mayo Clinic. Aceștia pot fi:

  • Interni – se dezvoltă în interiorul rectului, nefiind vizibili sau palpabili la exterior. Acest tip de hemoroizi pot prolaba la exterior în timpul defecației, fără să se retragă înapoi în rect;
  • Externi – venele se umflă sub pielea de la nivelul anusului, acestea fiind vizibile și palpabile.

Simptomele diferă în funcție de tipul de hemoroizi și pot include:

  • Disconfort, iritație, mâncărimi sau durere în zona anusului, care se agravează în șezut și în timpul defecației;
  • Umflături dure în jurul anusului, sensibile la atingere;
  • Sângerări rectale sau la nivelul anusului – poți observa sânge de un roșu aprins pe hârtia igienică.

Numeroși factori pot favoriza apariția hemoroizilor, printre care se numără obezitatea, sarcina, alimentația săracă în fibre, diareea cronică, constipația cronică, statul prelungit în șezut sau pe vasul de toaletă, ridicarea de obiecte grele, contactul sexual anal. Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă.

Netratați, afectează calitatea vieții și se pot asocia cu diferite complicații precum hemoroizii trombozați (care au dezvoltat un cheag de sânge), anemia (în contextul pierderii cronice de sânge) și strangularea hemoroidului (fluxul de sânge la nivelul acestuia este întrerupt, ceea ce cauzează durere extremă).

Potrivit sursei menționate, hemoroizii se pot trata medicamentos (topic, cu ajutorul unguentelor si supozitoarelor), chirurgical sau prin diferite proceduri minim-invazive, cum ar fi scleroterapia sau ligaturarea cu benzi elastice.

Cu toate acestea, există și o serie de modificări ale stilului de viață recomandate de specialiști, care pot ameliora afecțiunea înainte de a fi necesare alte intervenții. Cu ajutorul acestor măsuri și unguentului prescris de medic, simptomele pot dispărea în aproximativ o săptămână.

Alimentația care ameliorează hemoroizii

Principalul obiectiv al modificărilor alimentare este acela de a optimiza tranzitul intestinal și de a facilita defecația. Tratarea constipației poate avea ca rezultat ameliorarea hemoroizilor și a complicațiilor acestora.

Pentru un tranzit intestinal optim se recomandă un aport de fibre de 25 până la 38 de grame/zi, prezintă Healthline. Potrivit Medical News Today, fibrele cresc retenția apei în colon și înmoaie, astfel, bolul fecal. De asemenea, acești nutrienți reduc timpul de tranzit al materiilor fecale în colon, cresc volumul acestora și stimulează motilitatea intestinală.

Iată care sunt cele mai bogate alimente în fibre:

Legume și fructe

Majoritatea fructelor și legumelor sunt surse excelente de fibre, în special atunci când sunt consumate cu tot cu coajă. Printre cele mai bogate în fibre se numără prunele, perele, merele, broccoli, fructele de pădure, cartofii cu coajă, roșiile, citricele, kiwi, anghinare.

Consumă legume la fiecare masă și include fructele preferate la gustările dintre mese!

Leguminoase boabe

Lintea, năutul, fasolea, mazărea, edamame sunt leguminoase boabe care furnizează doze mari de fibre. Spre exemplu, așa cum arată baza de date USDA FoodData Central, o jumătate de cană de linte fiartă (100 g) conține aproape 8 grame de fibre, ceea ce înseamnă în jur de 30% din doza zilnică recomandată.

Cereale integrale și tărâțe

În procesul de rafinare a cerealelor sunt îndepărtate tărâțele (învelișul) și germenele, porțiuni ale bobului care sunt bogate în vitamine, proteine și fibre. Astfel, dacă ai o alimentație bazată preponderent pe produse cerealiere rafinate, este posibil ca aportul de fibre să fie deficitar.

Înlocuiește cerealele rafinate (făina 000, pâinea albă, paste și orez alb) cu alternative integrale – pâine integrală, deserturi preparate cu făină integrală, fulgi de ovăz și musli integrali, orez brun sau sălbatic. De asemenea, poți consuma cerealele și sub formă de tărâțe, cum ar fi de grâu sau ovăz.

Tărâțele de psyllium sunt utilizate sub formă de supliment alimentar pentru ameliorarea constipației, având efect laxativ în mod natural, prezintă Healthline.

Semințe

Semințele, cum ar fi cele de in, chia, dovleac, cânepă, susan sunt bogate în fibre și grăsimi sănătoase. Le poți adăuga în cantități mici (cum ar fi 1-2 linguri) în terciul de ovăz, în smoothie-ul de fructe sau în salatele de legume.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Mesajul transmis de Viorica Dăncilă cu puțin timp înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025. "Foarte mulți s-au axat..."
Playtech.ro
George Simion, derapaj fără precedent la adresa lui Nicușor Dan. Ce a putut să spună despre el: „Autist, săracu’!”
observatornews.ro
Păţania unui şofer, găsit vinovat după ce a fost lovit din spate şi a intrat în maşina din faţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Netflix ridică ștacheta cu un nou serial. O distribuție de Oscar într-un thriller seducător
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
BOMBĂ aruncată chiar înainte de alegeri. Anunț NEAȘTEPTAT făcut în urmă cu puțin timp
Playtech.ro
Ţara de lângă România care se umple de milionari. Bogaţii se înregistrează zilnic, anunţă Banca Naţională
Dailybusiness.ro
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în sport! Marea gimnastă, olimpică la Antena, a părăsit România și a trecut la ''Martorii lui Iehova'': Fac muncă de misionariat. Este o chemare
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
ego.ro
Irina Deleanu a murit! Imagini rare cu actrița, în tinerețe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`