Au vândut într-un an de 3 milioane de euro, iar, acum, vor să construiască un hotel, o sală de sport, terenuri de sport și să le introducă în circuitul comercial. Adina și Cătălin Andrei speră să obțină toate avizele și să pornească lucrările pe etape
Adina și Cătălin Andrei reprezintă un cuplu de afaceriști de succes din Iași, care încearcă să-și extindă portofoliul cu un proiect imobiliar major. Recent, cei doi asociați din cadrul societății Adison Company SRL, cu obiect de activitate „vânzarea produselor pentru curățenie”, au depus un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unei zone de agrement în satul Căprița, comuna Lețcani, județul Iași, cu acces dinspre Drumul European 35. Aici, afaceriștii au cumpărat în 2019 un teren în suprafață de 15.813 metri pătrați, încadrată în zona unității agro-zootehnice. La câțiva pași de teren se află anexele fabricii Avicola, devalizată în urmă cu mai mulți ani.
Conform documentației, aici urmează să fie construite o sală de sport și un hotel cu regimul de înălțime P+4, cu o capacitate de cazare de 40 de camere. Totodată, va fi amenajat un vestiar cu regimul de înălțime Parter, pentru terenurile de tenis exterioare – și nu numai. Se va ține cont de necesarul locurilor de parcare și de respectarea unui procent generos de spații verzi. În prima etapă, autoritățile au constatat că investiția nu produce efecte semnificative asupra mediului. De precizat este că mai multe comune din județul Iași beneficiază de fonduri de la Compania Națioanală de Investiții pentru construirea mai multor săli de sport.
Afaceriștii din Iași au vândut produse de curățenie de 3 milioane de euro
Adison Company SRL este bine poziționată pe piața produselor pentru curățenie. În anul 2020, în plină pandemie, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 14 milioane de lei, adică aproape 3 milioane de euro, un profit de aproximativ 1 milion de lei, datorii de 5,7 milioane de lei, cu un număr de 37 de angajați. În 2001, anul înființării, compania a înregistrat o cifră de afaceri de doar 4.185 de lei, cu un singur angajat. Ofertele companiei constau în produse destinate industriei HoReCa, produse pentru curățenie și îngrijire personală, accesorii pentru menaj și bucătărie, rechizite și papetărie etc.
Adina Andrei mai are calitatea de unic asociat în societatea Sanomed Consulting SRL, cu obiect de activitate „asistență medicală specializată”. În anul 2020, cifra de afaceri a fost de 249.571 de lei, profit de 104.926 de lei, datorii de 114.685 de lei, cu un număr de 3 angajați. Contactată telefonic, Adina Andrei a precizat că proiectul de la Lețcani va fi implementat pe etape.
„Deocamdată, nici nu am terminat Planul Urbanistic Zonal. Accesarea fondurilor europene poate fi o soluție, dar multe programe s-au închis. Nu putem vorbi acum despre valoarea investiției. Oricum, vom realiza pe etape. Vom gândi totul în prealabil. Sunt multe etape de avizare. Nu pot să spun mai multe, pentru că este vorba despre un stadiu incipient. Cert este că, în zonă, nu mai sunt proiecte similare”, a declarat Adina Andrei.
În centrul Iașului se încearcă ridicarea unui hotel
Pe de altă parte, dezvoltatorii imobiliari intenționează să construiască un hotel în centrul Iașului. Este vorba despre Ciprian Petrică Ciubotariu, patronul CCI Construct Company SRL, cel care a inițiat un PUZ pentru construirea unui hotel pe strada Agatha Bârsescu, nr. 13. Suprafața de teren de 506,64 metri pătrați este amplasată chiar lângă sediul administrativ al Primăriei Iași. Conform documentației, regimul de înălțime propus este de S + P + 2E + 3 parțial, cu POT (procent de ocupare a terenului) de 70 la sută și CUT (coeficient de utilizare a terenului) 1,5. Suprafața desfășurată a construcției va fi de 759 de metri pătrați. Proiectul imobiliar va pune la încercare traficul rutier din zona Primăriei. Dacă hotelul va fi autorizat, zona va fi paralizată de utilaje și camioane.
„Principala cale de comunicație din zona amplasamentului este strada Agatha Bârsescu, drum asfaltat, cu o lățime de 7,00 m, aflat în stare bună. Aceasta asigură accesul carosabil la locuințele colective din strada Costache Negri și la proprietățile particulare din zonă. Tendința actuală de dezvoltare a zonei presupune transformarea acesteia în una pietonală cu acces carosabil doar pentru riverani”, se arată în documentația PUZ.
Deocamdată, proiectul nu a fost avizat. În edițiile trecute ale „BZI” a fost prezentat cazul unei femei în vârstă de 75 de ani care se ocupa de tranzacții imobiliare.