Prima pagină » Sanatate » Regenerare plămâni. Exerciții fizice și de respirație pentru a scăpa de tusea reziduală

Regenerare plămâni. Exerciții fizice și de respirație pentru a scăpa de tusea reziduală

27 sept. 2022, 14:16,
în Sanatate

Pentru a nu mai simți dificultăți de respirație, tuse reziduală, slăbiciune ai nevoie de exerciții pentru regenerare plămâni. În cazul în care încă vă simțiți rău este bine să știi că exercițiile de respirație și cele fizice simple pot fi efectuate chiar în pat, culcat.

În cazul în care plămânii tăi au fost afectați de Covid-19 și ai suferit de fibroză, o leziune pulmonară în care țesutul normal este înlocuit cu țesut conjunctiv trebuie să știi că în plămân, de fapt, rămân cicatrici. Ca urmare, suprafața respiratorie a plămânilor scade. Dacă sunt afectate zone mici, persoana nu observă acest lucru. Dar dacă fibroza este mai pronunțată, apare scurtarea respirației. Prin urmare, este imperativ ca pacientul să se angajeze în recuperare fizică. În primul rând, cu exercițiile de respirație, este important să folosiți secțiunile inferioare ale plămânilor, care nu sunt aproape niciodată folosite pentru respirație în viața obișnuită. De exemplu, practicile de yoga vizează acest lucru.

doua femeie care alearga pe o banda pentru cardio

Dacă acasă aveți un simulator, adică o pistă de mers pe jos sau o bicicletă este bine să le folosim

 

Regenerare plămâni. Primii pași către sănătate acestora

Mulți pacienți pentru a-și regenera plămânii practică metoda Buteyko. Această metodă presupune o respirație specială „superficială”, în timpul căreia dioxidul de carbon se acumulează în organism. Dar, cu toate acestea, pentru pacienții post-COVID, specialiștii recomandă în primul rând gimnastica „paradoxală”.

Aceste exerciții funcționează bine în caz de astm și alte boli pulmonare cronice. Recomandările medicilor, de altfel, indică faptul că este posibil să se practice respirația yoghină, atât diafragmatică, cât și așa-zisă completă. Aceste practici de respirație diferă în modul în care sunt efectuate, dar ambele au un efect bun asupra stării plămânilor.

femeie care face yoga

Recomandările medicilor, de altfel, indică faptul că este posibil să se practice respirația yoghină, atât diafragmatică, cât și așa-zisă completă

Un punct important în procesul de regenerare este că nu trebuie să te limitezi doar la exerciții de respirație, trebuie neapărat să adaugi și activitate fizică. În timp ce slăbiciunea severă persistă, în timp ce stați în pat, puteți face lucruri foarte simple. Puteți să umflați baloane sau să expirați încet printr-un tub subțire în apă. Există simulatoare speciale de respirație, acestea chiar sunt utile, deși sunt destul de scumpe.

Gimnastică pentru a ameliora dificultățile de respirație

Când condiția fizică vă permite să vă ridicați, puteți adăuga gimnastică la planul de recuperare. Dacă acasă aveți un simulator, adică o pistă de mers pe jos sau o bicicletă este bine să le folosim. Dacă nu, nu vă fie frică. Mersul regulat viguros, balansarea brațelor, îndoirea trunchiului și alte exerciții elementare vă vor ajuta să vă recuperați mai repede.

barbat culcat pe un covoras care face gimnastica

Când condiția fizică vă permite să vă ridicați, puteți adăuga gimnastică la planul de recuperare

Dacă este posibil, faceți exerciții în aer liber. Cel mai simplu exercițiu de gimnastică pentru plămâni este mersul în ritm alert, nordic walking. Este foarte important să nu vă automedicați. Uneori, pacienții înșiși întârzie procesul de recuperare. De exemplu, au încă o tuse reziduală și administrează pastile pentru a scăpa de disconfort sau alte medicamente similare. Acest lucru nu trebuie făcut fără prescripția medicului. Sunt utile inhalațiile pentru hidratarea tractului respirator, cu apă minerală sau ser fiziologic. Dar dacă adăugați mucolitice în tratamentul pentru regenerare, acestea vă vor provoca tuse.

Dacă simptomele neplăcute nu dispar în timp, simți în continuu dificultăți de respirație, tusea capătă un alt caracter, se alătură și respirația șuierătoare, atunci nu trebuie să tratezi plămânii singur. Este foarte important să mergi la medic și să fie examinat.

Pe lângă gimnastică, pentru regenerare plămânilor este bine să efectuați și masajul cu vibrații. Acesta este foarte ușor. Întâi de toate bate ușor pieptul, stomacul cu palmele și roagă pe cineva să te mângâie și pe spate câteva minute. Acest exercițiu ajută la curățarea căilor respiratorii de mucus și funcționează ca măsură preventivă împotriva congestiei plămânilor.

un barbat si o femeie altaturi de un medic fac exercitii pentru respiratie

Un punct important în procesul de regenerare este că nu trebuie să te limitezi doar la exerciții de respirație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
08 august 2024
08 august 2024