Prima pagină » Radio » Actualitate » Regele romilor Dorin Cioabă amenință Austria: „Vor fi numai pene de lebădă”

Regele romilor Dorin Cioabă amenință Austria: „Vor fi numai pene de lebădă”

09 dec. 2022, 09:55,
în Radio

Regele autointitulat al romilor Dorin Cioabă amenință Austria după votul negativ de admitere a României în spațiul Schengen. Acesta s-a folosit de o legendă veche, care era mediatizată la începutul anilor ‘90 cu privire la anumite fapte ale romilor. Însă, Dorin Cioabă pare supărat și pe gramatica limbii române, nu doar pe audstrieci.

Joi, 8 decembrie, a avut loc Consiliul JAI care urma să decidă admiterea României, Bulgariei și a Croației în spațiul Schengen. După cum se bănuia dinainte, țara noastră și vecinii de la sud de Dunăre au rămas pe dinafară, iar Croația a fost acceptată. În urma votului negativ primit din partea Austriei, au apărut tot felul de reacții pe rețelele de socializare, majoritatea îndemnând la boicotarea companiilor și produselor austriece. Însă o reacție cu totul aparte a venit din partea lui Dorin Cioabă.

Regele romilor Dorin Cioabă amenință Austria

Autointitulatul rege al romilor Dorin Cioabă a luat „atitudine” după ce România a ratat aderarea la spațiul Schengen. Folosindu-se de o veche legendă, mult mediatizată în anii ’90, Cioabă a „amenințat” Austria într-un mod cu totul inedit.

„Vor fi numai Pene de lebădă în toată Austria, pentru ce au făcut României. Au cautat-o cu lumânarea. Romi mei, nu puteți sa le aduceți in tara lebedele ca nu suntem în Schengen, dar le vom servi la ei acasă. Sau pus cu cine nu trebuie. Asta le va durea cel mai tare”, a scris Dorin Cioabă nervos pe Facebook, dovadă că era supărat rău şi pe gramatica limbii române.

La începutul anilor ‘90, a apărut o știre potrivit căreia mai mulți romi din România ar fi mâncat lebedele aflate pe un lac de Viena. În 2003, povestea a fost reluată de tabloidul „The Sun” sub titlul „Friptură de lebădă: Imigranţi care fură păsările Reginei pentru grătar”. Autorul articolului adăuga:

„Braconieri fără milă din taberele de refugiaţi pentru est-europeni ademenesc păsările regale britanice protejate de lege în capcane şi apoi le prăjesc la grătar, arată un raport oficial al Poliţiei Metropolitane”, aflăm dintr-un material newsweek.ro.

Apoi, ziarul continuă:

„Poliţia a tăbărât peste o bandă de imigranţi şi i-a prins cu mâinile pline de sânge în timp ce se pregăteau să gătească două lebede regale. Imigranţii tocmai prăjeau o raţă, în Parcul Beckton, din estul Londrei, dar cele două lebede au fost găsite ascunse într-o pungă, pregătite să fie făcute friptură”.

Care este adevărul despre „lebedele mâncate la Viena”

Povestea din anii ‘90 cu lebedele mâncate la Viena este un fake news promovat de The Sun, a scris sociologul Gelu Duminică.

„După o anchetă realizată de către Comisia naționala de etică și deontologie din UK (PCC), The Sun a fost obligată să aducă o dezmințire. Chiar daca articolul original a fost publicat pe prima pagină, dezmințirea a fost publicată, cu litere mici, în pagina 41.

Fake news-ul în cauză a fost confirmat și de autoritățile austriece (chiar și de ambasadorul Austriei la București, care a ieșit, la un flashmob, să danseze cu tinerii romi „Dansul Lebedelor” și să împartă trecătorilor copane de pui făcute la grătar). Nimic nu a contat, și mitul urban rezistă și acum”, a scris Gelu Duminică.

Reamintim că Austria a votat joi în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România, fiind evaluate împreună. Totodată, s-a înregistrat unanimitate pentru acceptarea Croaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *