Regele Mihai ar fi împlinit 99 de ani, astăzi, 25 octombrie 2020. Ultimul monarh al României s-a născut în 1921 şi a domnit în două rânduri, între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930 şi între 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947. A decedat în decembrie 2017.
Mihai I a fost şi ultimul supravieţuitor dintre şefii de stat din perioada celui de-al doilea Război Mondial.A devenit pentru prima dată rege după moartea bunicului său, Ferdinand, şi în urma renunţării la tron a lui Carol al II-lea, tatăl său (decembrie 1925). A fost detronat de propriul său tată său, după doar trei ani şi a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea lui Carol al II-lea.
Regele Mihai ar fi împlinit 99 de ani
La 10 mai 1941, de Ziua Naţională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, a fost înălţat la gradul de mareşal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului. După colaborarea României cu Germania nazistă în al Doilea Război Mondial şi după ce forţele sovietice au intrat în România, regele a organizat arestarea lui Antonescu în 23 august 1944.
Pe 6 martie 1945, presiunile Uniunii Sovietice l-au forţat pe Mihai să numească un guvern pro-sovietic dominat de Partidul Comunist Român, prim ministru fiind numit Petru Groza.
În iulie 1945, Stalin l-a decorat cu Ordinul Victoria pentru curajul personal dovedit în răsturnarea lui Antonescu, pentru stoparea războiului contra Aliaţilor, cât şi în semn de recunoştinţă pentru ordinul de încetare a focului emis de Rege în lovitura de stat, ordin care a grăbit avansul Armatei Roşii.
Între august 1945 şi ianuarie 1946, prin ceea ce s-a numit mai târziu „greva regală”, a încercat, fără succes, să se opună guvernului comunist al lui Petru Groza, refuzând să-i semneze decretele. La presiuni sovietice, britanice şi americane, a renunţat în cele din urmă la opoziţia sa faţă de guvernul comunist, încetând să-i mai ceară demisia.
După îndelungi dispute între Casa Regală şi statul român, familia regală a ajuns la o înţelegere cu autorităţile de la Bucureşti, „reconcilierea” de la 20 mai 2001 incluzând şi retrocedarea unei părţi a averii regale.
Discursul tinut de Regele Mihai în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului
Pe 25 octombrie 2011, pentru prima dată de la abdicare, Regele Mihai a fost invitat să susţină un discurs în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.
„Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, sunt mai bine de 60 de ani de când m-am adresat ultima oară naţiunii de la tribună Parlamentului. Am primit cu bucurie şi cu speranţă invitaţia. Prima noastră datorie este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa noastră în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în decembrie 1989. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul. Oamenii călătoresc şi încearcă să îşi consolideze familia şi viaţa spre binele generaţiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii. Drumul nostru ireversibil către UE şi NATO nu ar fi fost posibil fără acţiunea pentru libertate şi democraţie a legislativului românesc din 1989”, a spus Regele Mihai în faţa Parlamentului.
„Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit rege pot spune că cele mai importante lucruri de dobândit după libertate şi democraţie sunt şi demnitatea. Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi. Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi. Jurământul meu a fost făcut şi continuă să fie valabil pentru toţi românii. Ei sunt toţi parte a naţiunii noastre şi aşa vor rămâne totdeauna”, a mai spus Regele Mihai.
Regele Mihai ar fi împlinit 99 de ani. Mesajul Casei Regale a României
Casa Regală a României a ţinut, la fel ca în fiecare an, să transmită un mesaj şi o invitaţie în acelaşi timp pentru toţi romanii.
„În fiecare an, pe 25 octombrie, de ziua de naștere a Regelui Mihai I, Fundația Regală Margareta a României invită publicul, susținătorii și voluntarii săi la Ateneul Român, pentru Concertul regal caritabil, organizat pentru adunarea de fonduri destinate proiectului național Tinere Talente. La prima ediție a concertului, în anul 2008, a fost prezent Regele Mihai, alături de fiica sa, Custodele Coroanei. În acest an, concertul este transmis de TVR1, la ora 18.00, de la Ateneul Român, însă, în absența publicului”, se arată pe pagina oficială a Familiei Regale a României.