Prima pagină » Actualitate » Regele Charles al III-lea, primul discurs după moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii: „Mă voi strădui să vă slujesc cu loialitate și dragoste”- LIVE VIDEO

Regele Charles al III-lea, primul discurs după moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii: „Mă voi strădui să vă slujesc cu loialitate și dragoste”- LIVE VIDEO

09 sept. 2022, 20:01,
în Actualitate

Regele Charles al III-lea va rosti primul său discurs în fața poporului în calitate de nou monarh al Regatului Unit, a anunțat Palatul Buckingham. Regele s-a întâlnit cu prim-ministrul Liz Truss la Palatul Buckingham. În acest moment a început și slujba de comemorare a reginei în Catedrala St Paul.

Charles al III-lea a început primul său discurs în calitate de Rege.

„Vă vorbesc astăzi cu sentimente de profundă durere. De-a lungul vieții sale, Majestatea Sa Regina, iubita mea mamă a fost o inspirație și un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea și îi datorăm cea mai sinceră datorie pe care o poate avea orice familie față de mama lor; pentru dragostea, afecțiunea, îndrumarea, înțelegerea și exemplul ei.

Regina Elisabeta a avut o viață bine trăită, o promisiune cu destinul ținut și ea este deplânsă cel mai profund în trecerea ei. Acea promisiune de serviciu pe tot parcursul vieții pe care o reînnoiesc pentru toți astăzi.

Pe lângă durerea personală pe care o simte toată familia mea, împărtășim cu atât de mulți dintre voi în Regatul Unit, în toate țările în care Regina a fost șef de stat, în Commonwealth și în întreaga lume, un sentiment profund de recunoștință. Pentru cei peste 70 de ani în care mama mea, ca Regină, a slujit poporului atâtor neamuri.

În 1947, la împlinirea a 21 de ani, ea s-a angajat într-o emisiune din Cape Town către Commonwealth să-și dedice viața, fie ea scurtă sau lungă, slujirii popoarelor ei.

A fost mai mult decât o promisiune, a fost un angajament personal profund care i-a definit întreaga viață. Ea a făcut sacrificii pentru datorie.

În viața ei de slujire am văzut acea dragoste constantă pentru tradiție, împreună cu acea îmbrățișare neînfricată a progresului, care ne fac măreți ca națiuni. Afecțiunea, admirația și respectul pe care le-a inspirat au devenit semnul distinctiv al domniei ei.

Și, după cum poate mărturisi fiecare membru al familiei mele, ea a combinat aceste calități cu căldură, umor și o capacitate fără greșeală de a vedea întotdeauna ce e mai bun în oameni.

Aduc un omagiu memoriei mamei mele și îi onorez viața de serviciu. Știu că moartea ei aduce o mare tristețe pentru mulți dintre voi și împărtășesc acest sentiment de pierdere, peste măsură, cu voi toți.

Când Regina a venit pe tron, Marea Britanie și lumea încă se confruntau cu privațiunile și consecințele celui de-al Doilea Război Mondial și încă trăiau conform convențiilor din vremurile anterioare.

În ultimii 70 de ani, am văzut societatea noastră devenind una dintre multele culturi și multe credințe.
Instituțiile statului s-au schimbat la rândul lor. Dar, prin toate schimbările și provocările, națiunea noastră și familia mai largă de Tărâmuri, de ale căror talente, tradiții și realizări sunt atât de mândru, au prosperat și au înflorit. Valorile noastre au rămas și trebuie să rămână constante.

În această credință și în valorile pe care le inspiră, am fost crescut să prețuiesc un simț al datoriei față de ceilalți și să păstrez cu cel mai mare respect tradițiile prețioase, libertățile și responsabilitățile istoriei noastre unice și ale sistemului nostru de guvernare parlamentară.

Așa cum a făcut însăși Regina cu un devotament atât de neclintit, și eu acum mă angajez solemn, în timpul rămas pe care mi-l acordă Dumnezeu, să susțin principiile constituționale din inima națiunii noastre.

Și oriunde ați locui în Regatul Unit, sau în tărâmurile și teritoriile din întreaga lume, și oricare ar fi trecutul sau credințele voastre, mă voi strădui să vă slujesc cu loialitate, respect și dragoste, așa cum am făcut-o de-a lungul vieții mele.

Desigur, viața mea se va schimba pe măsură ce îmi asum noile responsabilități.

Nu va mai fi posibil pentru mine să dau atât de mult din timpul și energiile mele organizațiilor de caritate și problemelor la care țin atât de profund. Dar știu că această muncă importantă va continua în mâinile de încredere ale altora.

Acesta este și o perioadă de schimbare pentru familia mea. Contez pe ajutorul iubitor al iubitei mele soții, Camilla.

Ca recunoaștere a propriului serviciu public loial de la căsătoria noastră de acum 17 ani, ea devine regina mea consoartă.

Știu că va aduce devotamentul ferm față de datorie pe care am ajuns să mă bazez atât de mult.

În calitate de moștenitor al meu, William își asumă acum titlurile scoțiene care au însemnat atât de mult pentru mine. El îmi urmează ca Duce de Cornwall și își asumă responsabilitățile pentru Ducatul de Cornwall pe care mi le-am asumat de mai bine de cinci decenii.

Cu Catherine alături de el, noul nostru prinț și prințesă de Wales, știu, vor continua să inspire și să conducă conversațiile noastre naționale, ajutând să-i aducem pe cei marginali în centrul locului unde poate fi acordat ajutor vital.

Vreau, de asemenea, să-mi exprim dragostea pentru Harry și Meghan, în timp ce aceștia continuă să-și construiască viața în străinătate.

Peste o săptămână ne vom reuni ca națiune, ca Commonwealth și într-adevăr o comunitate globală, pentru a o conduce pe ultimul drum pe iubita mea mamă.

În întristarea noastră, să ne amintim și să tragem putere din lumina exemplului ei.

În numele întregii familii, nu pot decât să aduc cele mai sincere mulțumiri pentru condoleanțe și sprijin. Înseamnă mai mult pentru mine decât pot exprima vreodată.

Și iubitei mele mame,

Când începi ultima ta mare călătorie pentru a te alătura dragului meu răposat tată, vreau să-i spun pur și simplu asta: mulțumesc.

Vă mulțumim pentru dragostea și devotamentul față de familia noastră și față de familia națiunilor pe care le-ați slujit cu atâta sârguință în toți acești ani.

Fie ca zborurile îngerilor să te cânte în odihna ta”.

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, a murit joi la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, după ce a domnit timp de 70 de ani. Marea Britanie este în doliu iar liderii lumii își aduc omagiul Reginei.

God Save the King va fi cântat pentru prima dată la slujba din această seară. Prima interpretare oficială a melodiei God Save the King va fi cântată în Catedrala St Paul la sfârșitul slujbei de comemorare a reginei. Versurile imnului național se vor schimba de la „Queen” la „King” și de la „her victorious” la „him victorious”, pentru a marca faptul că Regele Charles al III-lea a preluat acum funcția de monarh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *