Regatul lui Burebista – scurt istoric. Regatul lui Burebista a fost creat prin unirea triburilor geto-dace. A fost condus de Burebista între 82 i.Hr. şi 44 i.Hr..
Societatea geto-daca a trecut printr-un mare proces de modernizare în sec I i. Hr. Totul a dus la apariţia statului dac centralizat, o monarhie militară.
Burebista, primul rege dac, a unit triburile geto-dace, prin diplomaţie şi lupte, totul cu ajutorul lui Deceneu. A reuşit să creezi un stat puternic, cu centrul la Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştie.
Statul dac a atins cea mai mare întindere cu Burebista ca rege. Potrivit lui Strabon limitele sale erau poziţionate astfel:
la N, în Carpaţii Păduroşi
la V, la Dunărea Mijlocie şi actuala Slovacie
la S în Munţii Haemus (Balcani)
la E la gurile Bugului şi la Marea Neagră.
Regatul lui Burebista – scurt istoric
Burebista a început o campanie la sudul Dunării în anul 48 i. Hr.i, în Pen. Balcanică. După ce şi-a asigurat graniţele, s-a implicat în războiul civil dintre Caesar şi Pompei, unde i-a oferit ajutor lui Pompei. După ce a ieşit învingător, Caesar a organizat o expediţie de pedepsire a lui Burebista. Aceasta a fost întreruptă prin moartea lui Caesar în 44 i. Hr., urmată la scurt timp de moartea lui Burebista.
După moartea acestuia statul dac a ajuns să fie slab centralizat, s-a dezmembrat rapid în patru, apoi cinci, organizări politice.
În zona Munţilor Orăştie, Deceneu, mare preot în timpul lui Burebista, a preluat puterea.
A fost succedat de Comosicus, de Scorilo, şi apoi de Diurpaneus. Acesta a făcut o incursiune în provincia Moesia în iarna 85-86 d. Hr., împotriva romanilor, care îl înfrâng.