Prima pagină » Actualitate » Refugiații din Ucraina sunt nemulțumiți! Au ieșit pe străzile din România să protesteze pentru a cere bani de la Guvern. Pancarte prin care acuză faptul că banii le-ar fi fost furați – FOTO

Refugiații din Ucraina sunt nemulțumiți! Au ieșit pe străzile din România să protesteze pentru a cere bani de la Guvern. Pancarte prin care acuză faptul că banii le-ar fi fost furați – FOTO

22 feb. 2024, 22:58, 21 ,
în Actualitate

Refugiații din Ucraina își cer în stradă ajutoarele bănești promise de Guvern. Refugiații care s-au stabilit în Arad au organizat, luni, în centrul orașului, un miting prin care vor să atragă atenția asupra faptului că de 7 luni nu și-au mai primit banii pe care, conform legii, România trebuie îi acorde ca sprijin la plata chiriilor.

Mitingul regufiaților din Ucraina s-a desfășurat luni, în Piața Avram Iancu din centrul Aradului, unde este amplasat și panoul în memoria primului român decedat pe frontul din Ucraina, arădeanul Rudolf Wittman, care mersese acolo pe cont propriu.

Mitingul a început cu intonarea Imnului Național al Ucrainei

Aproximativ 50 de persoane, în special mame și copii de toate vârstele, au participat la protest având în mâini steaguri ale Ucrainei, ale României și ale Uniunii Europene, dar și pancarte prin care acuză faptul că banii le-ar fi fost furați, că sunt ostatici în România, în condițiile în care nu au bani să își plătească chiriile, dar nici să plece pentru că au datorii pentru chirii. Mitingul a început cu intonarea Imnului Național al Ucrainei.

Unii dintre ei au rămas în România pentru statul le-a promis ajutoare financiare

Unii dintre ei spun că au rămas în România tocmai pentru faptul că statul le-a promis ajutoare financiare pentru cazare.

„Bună ziua. Suntem ucraineni refugiați. Astăzi, ne-am strâns aici ca să cerem Guvernului României să acopere întârzieri de plată pentru refugiați – mame cu copii care am rămas aici, în România. De aceea, vă rugăm să ne auziți, în sfârșit, ca să putem supraviețui”, a spus unul dintre refugiați.

În Arad sunt stabiliți în acest moment circa 600 de refugiați.

Cofondatorul Asociației Aradul Civic și Consilier Municipal, Siegfriend Mayer, care se implică încă de la început în sprijinirea refugiaților din Arad, susține că ajutorul nu a fost plătit de 7 luni.

„Acest ajutor de stat nu a fost plătit deja de 7 luni de zile. Preponderent, mame cu copii, din păcate au ajuns în situația disperată de a veni și în acest mod să se manifeste”, a spus consilierul municipal Siegfriend Mayer.

Dacă nici după mitingul organizat în Arad nu vor reuși să sensibilizeze Guvernul, refugiații au de gând să sesizeze forurile europene și organizațiile de protecție a refugiaților.

Comentarii
  • ce tupeu!!!
    încă n-au fost expulzați cu șuturi în cur?!

  • E simplu! Zelenski!!!! Futuvan…

  • Cat mai stau astia pe banii nostri? Afaraaaaaaa toti ucrainienii din Romania ! Afara ! Zeci de miliarde a dat Romania la Ucraina si am ajutat cel mai mult si ajutam ucraina cu sacrificiul Romaniei si romanilor si porcii ucrainieni nu sunt multumiti. Sa le dea Ursula bani , sa le dea zelenski ca a furat sute de milioane de euro. . Zelenski si – a cumparat din banii furati o vila in Lucca 2 milioane euro si alta vila in Versilia – Vittoria Apuana – 4 milioane euro si zelenska cumparaturi de milioane de euro la Paris si America, sa le dea zelenski patriotul bani. Noi romanii nu mai avem nici pentru noi ,nicidecum si pentru ucrainieni ,2 ani cati bani au dat romanii pentru Ucraina si ucrainieni. Tupeu obraznic ,nesimtiti spurcati, porci ucrainieni. Afara din Romania ! Sa protestati in Ucraina voastra! Mars in Ucraina !

  • Porci nesimtiti, zeci de miliarde euro a dat Romania Ucrainei din banii romanilor de 2 ani tot ajutam ucraina dar pana cand ca am ajuns noi romanii in pragul saraciei insuportabile din cauza Ucrainei. Toti banii romanilor merg in ucraina . Porci nesimtiti,ce tupeu ,ce parsivi! Afaraaaaaa ucrainienii din Romania! Sa le dea Ursula bani , sa le dea zelenski ca a furat sute de milioae de euro pe mortii ucrainei, si – a cumparat vila in Lucca 2 milioane euro si alta vila in Versilia – 4 milioane euro si zelenska in timp de razboi cumparaturi de milioane de euro la Paris si America. Afaraaaaaaaa din Romania porcii ucrainieni nesimtiti parsivi! Cat mai stau aici pe capul nostru,?

  • Ajutor de stat? Dar ajutorul asta de stat este din banii romanilot contribuabili, numai in Arad pentru 600 de ,,refugiati” statull roman plateste chiriile dar in toata tara cati porci ucrainieni sunt? Cate miliarde de euro platesc romanii care muncesc de 2 ani pentru nesimtitii refugiati ucrainieni? Mai si ameninta cu forurile internationale ,de unde dracu sa va ia bani si pentru voi cand noi romanii nu avem o paine pe masa la copii. Mizerabili, shut in fund asta merita orcile ucrainienre sa nu mai ramana un ucrainean in Romania. Dupa alegeri trebuie fugariti ,expulzati din Romania nicio recunostinta niciun respect pentru sacrificiul romanilor dimpotriva amernintari . Cica le – au fost furati banii de chirii ,adica statul roman care le plateste chiriile din banii romanilor le- a furat banii la ucrainieni?

  • Zele primește milioane de euro ajutoare peste ajutoare, nevasta sa rupe EUROPA in cheltuieli, si ăștia protestează la noi in țară. E noaptea minții!!!

    Citez de pe pancarda:
    „Găsiți cine a furat banii noștri”

    Auzi, banii LOR. Marș la voi in tară si vedeți acolo cine v-a furat banii!!!!!

  • puturoseniile pamantului

  • Poti sa-i intelegi, pe de o parte. Mame cu copii mici, ce sa faca? Pe de alta parte, sunt sac fara fund. Noi am tot dat, dar nu suntem asa de bogati ca dam nelimitat. Ar putea sa fac si ei un efort sa se angajeze. Dar ei prefera sa stea.

  • Acuzatia cum ca banii le-ar fi fost furati este o dovada de nesimtire. Cum adica furati? Erau banii lor? Au venit cu ei de acasa? Pur si simplu nu mai avem de unde.

  • Sa faca bine sa se care in tara lor ca nu-i vrea nimeni pe aici. Sa ceara bani lui zelenski, ca ei nu cotizeaza nimic pe aici ca fraierii de romani.

  • @Roman
    februarie 23, 2024 la 12:11 am

    „Porci nesimtiti, zeci de miliarde euro a dat Romania Ucrainei din banii romanilor de 2 ani”. stii tu sigur cati bani a dat Romania, Ucrainei? dar tu stii cate „miliarde euro a dat Romania” a dat Romania partidelor pentru finantare si pentru campaniile electorale de 34 ani? stii cate „miliarde euro a dat Romania” pentru intretinerea si plata utilitatilor Casei Poporului, ministerelor si celorlalte institutii ale statului de 34 ani? stii cate „miliarde euro a dat Romania” pe salarii, pensii si pensii speciale ale parlamentarilor si celorlalti bugetari de lux din institutiile statului? gandeste-te ca sunt 420.000 pensii speciale ce se platesc lunar din bugetul de stat.

    Mituri despre refugiații ucraineni. Și demontarea lor. Tu știi câți ucraineni lucrează în România și în ce domenii?

    Refugiații nu aleg să fie refugiați. E doar o ultimă opțiune care le-a mai rămas când asupra orașelor și caselor lor cad bombe. Dar, nu de puține ori, asupra lor se aruncă o anatemă nedreaptă, din cauza expunerii la propagarea unor mituri propagate și multiplicate involuntar (din lipsă de informații reale) sau intenționat (de persoane și diferite grupuri care au interese să mențină o stare de conflict și/sau ură la adresa ucrainenilor).

    UNCHR (Înaltul Comisariat pentru Refugiați al ONU) România a demontat o parte dintre cele legate la refugiații ucraineni. Astfel, toi refugiații ucraineni din România ar încăpea pe un stadion mare (un număr cu mult, mult mai mic decât cel al ucrainenilor care doar au trecut prin țara noastră), aproximativ 80% dintre cei rămași sunt femei cu copii, 40% sunt angajați (în România ori în Ucraina și alte țări, prin telemuncă), majoritatea copiilor sunt înscriși în sistemul de învățământ, de asistență socială beneficiază doar o parte dintre refugiați, iar România are beneficii, la rândul ei, de pe urma refugiaților care lucrează deja aici (o mare parte în domenii care necesită studii superioare). Mai jos, găsiți 9 mituri despre refugiații ucraineni din România, demontate de UNCHR (sursa, aici).

    Mit #1: România găzduiește la acest moment prea mulți refugiați din Ucraina

    În urmă cu o lună, în România se aflau 95.640 de refugiați din Ucraina. Ca să ne imaginăm ce înseamnă acest lucru în termeni practici, aceasta este capacitatea unui stadion de fotbal. De la începutul conflictului, 3,7 milioane de refugiați au sosit sau au trecut prin România direct din Ucraina sau din Republica Moldova. Cei mai mulți dintre ei au avut nevoie de asistență imediată și de transport.

    Mit #2: Refugiații beneficiază de sprijin financiar și de suport într-o măsură mai mare decât cetățenii români

    Refugiații, la fel ca majoritatea oamenilor, nu caută să primească asistență, ci preferă să fie independenți. Asistența este o nevoie temporară și nu un scop în sine pentru majoritatea oamenilor, atât pentru români, cât și pentru refugiați. Datele UNHCR indică faptul că 35% dintre refugiați nu au avut nevoie de acest sprijin și au ales să-și achite cazarea și hrana din resurse proprii. Prin urmare, putem afirma că de acest program au beneficiat refugiații care aveau nevoie de susținere și nu toți refugiații.

    Mit #3: Refugiații folosesc resursele țării, care sunt oricum limitate

    Datele UNHCR indică faptul că 40% dintre refugiații care se află în România la acest moment, lucrează, fie în țară, fie sunt angajați în continuare la fostul loc de muncă din Ucraina sau din străinătate și lucrează acum în regim de telemuncă. Toți aceștia contribuie la economia românească. Întrucât 35% dintre refugiați nu au avut nevoie sau nu au beneficiat de principalul program de asistență oferit de statul român pentru cazarea și hrana refugiaților, aceste persoane, precum și alți refugiați, au contribuit și contribuie în continuare la economia românească prin intermediul veniturilor obținute din muncă, economii și/sau prin transferurile de bani din străinătate.

    Mit #4: Refugiații nu își doresc să se integreze în comunitatea gazdă

    Există indicatori clari ai voinței refugiaților din Ucraina de a se integra în România. Aproximativ 25.000 de copii sunt înscriși pentru anul școlar 2022-2023, fie ca audienți, fie ca elevi cu frecvență completă. În plus, aproximativ 8.000 de copii sunt înscriși în alte unități de învățământ, cum ar fi hub-urile educaționale. Un alt indicator important cu privire la integrarea în societate a refugiaților, este interesul pe care aceștia îl afișează față de muncă. Pe lângă cei 40% de refugiații care lucrează la acest moment, alți aproximativ 15.000 de refugiați sunt înregistrați la ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă), în căutarea unui loc de muncă.

    Mit #5: Refugiații sunt o povară pentru comunitatea gazdă

    Refugiații aduc cu ei abilități, experiență și cunoștințe valoroase, pe care le pot folosi pentru a contribui în mod semnificativ la comunitatea gazdă, dacă li se oferă posibilitatea de a face acest lucru. Incluziunea este un proces complex și de lungă durată, care necesită eforturi din partea refugiaților și sprijin din partea autorităților și a comunității.

    Mit #6: Persoanele care fug din calea războiului din Ucraina sunt migranți, nu refugiați

    Ucrainenii care aleg să fugă din calea războiului primesc statutul de refugiați și sunt protejați de legile internaționale, regionale și naționale. Statele membre ale UE au convenit să acorde refugiaților din Ucraina ceea ce se numește ”protecție temporară”. Acesta este un statut cu aplicabilitatea în interiorul UE și care acordă azil persoanelor din Ucraina, valabil până în martie 2025.

    Mit #7: Refugiații nu își doresc să muncească în țara gazdă și aleg să trăiască din sprijinul financiar oferit de stat

    Mulți refugiați muncesc în țara gazdă și încearcă să redobândească controlul asupra vieții lor și să devină auto-suficienți prin munca depusă și nu prin ajutoare. Unii s-ar putea confrunta cu o serie de dificultăți generate de barierele lingvistice, lipsa de educație sau de faptul că sunt discriminați atunci când încearcă să obțină un loc de muncă. Bariera lingvistică rămâne, cu toate acestea, una dintre principalele cauze ale șomajului, alături de lipsa de sprijin în ceea ce privește îngrijirea copiilor pe durata programului de muncă. Trebuie menționat că aproximativ 80% dintre refugiații din România sunt femei cu copii.

    Mit #8: Refugiații nu au nimic de oferit comunității gazdă

    Conform datelor UNHCR, 80% dintre refugiații adulți din Ucraina, aflați în România la acest moment, sunt absolvenți de studii superioare sau universitare, iar 49% dintre aceștia erau angajați sau lucrau pe cont propriu înainte de a părăsi Ucraina. Este de menționat că, în ciuda faptului că și-au finalizat studiile, un număr destul de mare dintre femei erau casnice în Ucraina, îngrijindu-se de familiile lor, iar acum se confruntă cu dificultăți mari în ceea ce privește revenirea pe piața muncii.

    Mit #9: Refugiații care au bani, mașini scumpe și smartphone-uri, nu sunt refugiați adevărați

    Refugiații aleg să fugă din calea războiului și a violențelor, nu a sărăciei, deși, trebuie menționat că unii dintre ei devin săraci în timpul călătoriei lor disperate și periculoase în căutarea unui loc sigur. Atunci când este posibil, refugiații iau cu ei resursele necesare supraviețuirii într-o țară nouă, inclusiv mașinile personale. Faptul că au nevoie sau nu de asistență materială nu este relevant atunci când vorbim despre nevoia de a fi protejați împotriva războiului sau a persecuției.

  • @Anonim februarie 23, 2024 la 7:10 am

    Cerceaful pe care l-ai postat nu putea fi scris pe loc. Il aveai gata pregatit si doar l-ai postat. Asadar, nu ai postat o opinie, ci un calup de propaganda. Esti un troll platit.

  • S-au inchis cumva granitele? Sa plece unde vad cu ochii. Ucraina este foarte aproape, sa se intoarca acasa.

  • Asta este cand guvernantii nostrii se fac pres la UE. Acum oamenii au dreptate, statul roman a semnat acest acord, fara a impune si alte conditii pentru refugiati. Noi nu avem bani pentru salarii, pentru pensiile celor ce au muncit o viata, pentru infrastructuri, etc. Avem asistatii nostrii, mare parte putori electorale si atat, care nu au muncit o zi si au masini si „palate”, care se plimba cu avioane si fura prin lume, avem o clasa politica suprasaturata de bani si averi in doar 4 ani si ne mai permitem si luxul acordarii de ajutoare. Trist pentru romani ca voteaza mai ales de la distanta, „scursuri” analfabete si clanuri mafiote.

  • Ba tu ala de la 7: 10 ia du – te – n piz- da ma – ti in Ucraina pe front si apara- ti tara.Vrei macel? Vreti sa va macelarim pe toti porcii ucrainieni.?Ciocul mic asistatilor ucrainieni din banii romanilor ,tot voi aveti pretentii,bine… puneti gaz pe foc ca va macelarilm. Are dreptate putin cu asa popor scarbos ucrainienii. De 2 ani am platit zeci de miliarde ajutoare la Ucraina – in buzunarul lui Zelenski si aici 100. 000 refugiati intretinuti din banii romanilor care muncesc. Ucrainienii ar plati chiria si intretinerea la 100.000 romani ? Nu. Statul roman ar plati din banii romanilor chiria si intretinetea la 100.000 romani ? Nu. Romanii contribuabili care intretin aici ucrainienii au furat banii ucrainienilor? Mars in alte tari ,o s- o duceti foarte bine , si mama voastra rusia va primeste fara pasaport,fratii vostri rusii va asteapta,toate tarile va astespta cu bratele deschise,un trai bun cu multi bani?! Afaraaaaa toti ucrainienii din Romania!

  • @Ionel
    februarie 23, 2024 la 9:59 am

    da du-te tu in p*** ma-tii de prost PSD’ist&AURist! de unde pl mea stii ca „am platit zeci de miliarde ajutoare la Ucraina”? vorbesti kkt sa te afli in treaba! dovedeste inainte sa mananci kkt. de unde avea Romania ” miliarde ajutoare la Ucraina” cand statul roman nu are bani de pensii, salarii si pensii speciale. se imprumuta de la FMI, mulg bani din fondurile UE pentru dezvoltare, din taxe si impozite din ce in ce mai mari. tu stii boule cate miliarde EUR a tocat statul roman pe salarii si pensii de lux si pensii speciale de 34 ani? stii cati bani mananca casa Poporului in fiecare an? 5 milioane de EUR. noroc de razboiul din Ucraina ca nu aveati pe cine da vina pentru colapsul bugetului Romaniei. stiai boule ca partidele din Parlament iau bani de la buget pentru finantarea lor si pentru campaniile electorale? nu te-ai intrebat de ce partidele nu se autofinanteaza? ca sunt o gramada membrii de partid cu averi si afaceri. de ce nu-si aduc bani de acasa pentru finantarea partidelor din care fac parte?

  • Anonim, februarie 23, 2024 la 10:54 am

    Nu esti in stare nici macar sa vorbesti la subiect. Le amesteci dupa haosul din capul tau.
    Daca doresti sa finantezi regimul Zelenski, n-ai decat sa o faci pe persoana fizica. Da-le bani de la tine din buzunar.

  • slavi ukrainiiiii !!!

    cand o sa fugiti si voi in alte tari la invazia Rusiei asupra tarilor NATO asa sa se comporte si cetatenii straini in tarile unde o sa ajungeti. sa va inchida toate usile! sa stati muritori de foame, boschetari in strada, iar daca furati si da-ti in cap pentru ceva de mancare sa fiti linsati in plina strada ziua-n amiaza mare. dupa inima voastra care a-ti avut-o in astia 2 ani asa si voi sa fiti rasplatiti. popor de caini ce sunteti! nu-i de mirare ca v-au calcat in picioare toate popoarel, otomani, poloni, tatari, huni, vizigoti, ostrogoti, rusi, s.a. n-ati fost niciodata uniti si niciodata milostivi cu nimeni. popor blestemat care va-ti ucis in ziua de Craciun, seful de stat!

  • slavi ukrainiiiii !!!

    votez COSETTE CHICHIRAU cu partidul CURAJ !!!

  • Tolea din Basarabia

    ei stiu ca UE a treimis bani pentru a fi ajutati asa ca lasati dusmania intrusilor bolsevici asupra ucrainenilor refugiati in Romania, cat si a unor romani influentati de bolsebici

  • Marș la voi in Ucraina daca nu va convine! Marș la munca, cerșetorilor !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024