Prima pagină » Local » Refugiați ucraineni, găzduiți în comuna Holboca. Primarul Nicolai Pamfil: ,,M-am ocupat personal de primirea lor!”

Refugiați ucraineni, găzduiți în comuna Holboca. Primarul Nicolai Pamfil: ,,M-am ocupat personal de primirea lor!”

08 mart. 2022, 08:15,
Livia Zăbrăuțanu în Local

Peste 70 de refugiați și-au găsit adăpost în centrul realizat în Holboca, în sala de sport, conducerea comunei oferind ucrainenilor toate condițiile necesare îndeplinirii nevoilor semnalate. Aflați în tranzit în momentul de față, refugiații ucraineni găzduiți în comuna Holboca, au primit ajutorul necesar până la trecerea spre o altă țară din vestul Europei.

Primarul comunei Holboca, Neculai Pamfil, afirmă că deși ultimele zile au fost încărcare pentru personalul pe care îl are în subordine, sunt așteptați în continuare în centrul realizat pentru refugiații ucraineni și alți oameni care să se adăpostească fie doar pentru o noapte, fie să rămână până când vor reuși să își găsească din nou locul.

Mese calde pentru refugiații ucraineni găzduiți în comuna Holboca, din banii primăriei

Ultimele zile au fost pline de responsabilități care nu se aflau în fișele de post ale angajaților din comuna Holboca înainte de războiul din Ucraina. Cu toate acestea, autoritățile s-au mobilizat și au creat un centru în care cei care ne-au trecut granița în ultimele săptămâni, să primească o masă caldă, medicația de care este nevoie, un acoperiș deasupra capului și tot ceea ce este necesar pentru un tranzit mult mai ușor.

Deși Neculai Pamfil susține că ucrainenilor li s-a oferit oportunitatea de a rămâne atât cât va fi nevoie, aceștia s-au aflat doar în tranzit, astfel că cele 70 de locuri oferite în momentul de față, vor fi disponibile pentru alte persoane care vor avea nevoie.

,,Aseară m-am ocupat personal de primirea ucrainenilor începând cu ora 02.00 și până la ora 05.00, iar de la ora 07.00 am fost din nou alături de ei. Din partea noastră au primit o masă caldă, un spațiu în care pot sta atât cât vor dori și medicamente. Masa a fost asigurată din banii noștri, urmând a fi decontați în cele din urmă, dar ni s-au alăturat și preoții din comună și le putem acoperi momentan nevoile”, a afirmat primarul comunei Holboca.

Conform acestuia, persoanele aflate în tranzit vor beneficia de transport gratuit din partea CFR-ului, majoritatea îndreptându-se spre București, punctul din care pot porni spre alte orașe ale lumii.

,,Aceștia se așteptau ca noi să le putem oferi transportul gratuit, pentru că așa li s-a transmis. În momentul de față, CFR-ul le poate oferi această gratuitate, urmând ca, probabil, biletele de zbor să fie date tot ca gratuitate”, susține Neculai Pamfil.

Copil tratat de medicii din Holboca

Printre refugiații aflați în grija comunei Holboca, s-a aflat și un copil care avea nevoie de o intervenție medicală. Autoritățile au sesizat această nevoie, apelând la serviciile medicale oferite de către medicii din Holboca, ulterior semnalându-se și medicilor din Iași intervenția. Operația la o măsea a fost una dintre nevoile pe care edilul orașului a încercat să o rezolve în timp cât mai scurt, pentru ca tranzitul să fie realizat în perioada pe care aceștia și-o doreau.

Prin intermediul translatorilor și al voluntarilor, amenajarea sălilor, servirea meselor calde și administrarea medicamentelor a avut loc în timp util. Sala de sport din comună este unul dintre centrele de acest fel care s-au deschis în județul Iași.

Primăria face apel totuși la bunătatea celor care pot dona pentru refugiații ucraineni găzduiți în comuna Holboca, produsele alimentare, medicamentele, produsele de igienă și cele pentru bebeluși aflându-se printre cele mai considerabile nevoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *