Prima pagină » Actualitate » Reforme în sistemul judiciar în Polonia. Guvernul vrea să obţină fondurile europene din PNRR

Reforme în sistemul judiciar în Polonia. Guvernul vrea să obţină fondurile europene din PNRR

14 dec. 2022, 09:30,
în Actualitate

Ieri, 13 decembrie 2022, autorităţile poloneze au anunţat că vor fi adoptate reforme în sistemul judiciar și că vor interveni asupra unei legi legate de Curtea Supremă pentru a îndeplini cerinţele impuse de Comisia Europeană în obţinerea fondurilor europene prevăzute în PNRR. Anterior, Comisia Europeană a anticipat înghețarea a peste 13 miliarde de euro din fondurile europene în PNRR pentru Ungaria.

Despre reformele în sistemul judiciar a vorbit ministrul polonez al afacerilor europene, Sztmon Szynkowski vel Sek. Finanţarea nu va fi acordată până când guvernul Poloniei nu va adopta reforme în sustitie.

Reforme în sistemul judiciar în Polonia

Uniunea Europeană a considerat ca în Polonia exista suspiciuni în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, care ar fi afectată de mai multe proiecte ale guvernului ultraconservator aflat la putere timp de mai mulţi ani. De aceea, Comisia Europeană a decis să blocheze deocamdată accesul Poloniei la 23,9 miliarde de euro în granturi şi 11,5 miliarde de euro în împrumuturi ieftine.

De altfel, încă în iunie 2022, Comisia Europeană a aprobat planul de redresare a Poloniei, însă a declarat că finanţarea va fi acordată după ce autorităţile de la Vasrovia vor îndeplini reforme în sistemul judiciar. De altfel, CJUE a cerut Poloniei să desfiinţeze cameră specială pentru magistraţi, iar guvenrul polonez a schimbat, de atunci, acest corp cu un altul. Unii critici susţin că problema independenţei justiţiei încă nu a fost soluţionată în Polonia.

„Astăzi, propunerea de lege pentru Curtea Supremă va fi depusă la parlament. Va îndeplini jaloane cheie indicate de Comisia Europeană în relație cu PNRR”, a spus ministrul polonez, Sztmon Szynkowski vel Sek.

Peste 13 miliarde de euro din fondurile europene în PNRR destinate Ungariei ar putea fi îngheţate

În acest sens, vă aducem aminte că pe 30 noiembrie 2022, Comisia Europeană a venit cu propunerea de a îngheţa 13 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei, din cauza problemelor de corupţie din această ţară.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen nu va efectua o vizită la Budapesta pentru a anunţa planul de redresare de mai multe miliarde de euro. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, nu a oferit detalii cu privire la motivul pentru care călătoria a fost anulată. Acesta a spus că preşedintele Comisiei nu este obligată să fie prezentă personal, deşi, Ursula von der Leyen a vizitat fiecare ţară, până acum, pentru a face anunţul privind finanţarea post-pandemie din partea UE.

În ceea ce priveşte planul de redresare, acesta s-a ciocnit şi cu mai multe sancţiuni pentru statul de drept. Aşadar, pe 19 decembrie 2022 miniştrii de Finanţe ai UE vor trebuie să ia o decizie în raport cu planul ungar, pentru 5,8 miliarde de euro sub formă de granturi.

Totodată, Ungaria a fost acuzată că ar fi blocat mai multe dosare europene Ungaria însă nu a recunoscut blocajele din fondurile europene. În acest context, Ungaria a fost singura ţară care s-a opus planului comun de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina.

Aşadar, reiterăm faptul că în Polonia vor fi adoptate reforme în sistemul judiciat pentru a obţine fondurile europene din PNRR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`