Prima pagină » Actualitate » Reforma serviciilor secrete din România a fost respinsă! Un parlamentar voia să interzică serviciilor desfășurarea de activități economice

Reforma serviciilor secrete din România a fost respinsă! Un parlamentar voia să interzică serviciilor desfășurarea de activități economice

03 iun. 2024, 09:02,
în Actualitate

România este controlată de serviciile secrete și asta se vede din servilismul PSD, PNL și USR care au respins un proiect de lege depus de un parlamentar independent. Proiectul de lege prevedea, printre altele, interzicerea sau limitarea serviciilor secrete în a desfășura activități economice.

Tudor Benga a propus degeaba o reforma a serviciilor de informații din România. Parlamentarii din PNL-PSD-USR au respins la unison această propunere care putea să aducă o schimbare în țară.

Parlamentul a respins reforma serviciilor secrete din România

Principalele modificări propuse de Benga se concentrează pe implementarea unei proceduri transparente și unitare pentru numirea și demiterea directorilor SRI și SIE, procedură care ar trebui să implice și comisia de control parlamentar în evaluarea managementului acestor servicii.

Benga propune înființarea unei comisii unice de control pentru ambele servicii de informații, SRI și SIE, bazată pe principiul pluralismului politic.

Deputatul a subliniat că în România, activitatea serviciilor de informații se desfășoară conform unui cadru legislativ stabilit imediat după căderea regimului comunist, care este acum considerat deficitar atât în privința controlului parlamentar, cât și în privința numirii și demiterii conducerii serviciilor de informații. El a argumentat că este necesară o reformă pentru a crește rolul Parlamentului în deciziile legate de managementul serviciilor de informații, pentru a întări controlul parlamentar și pentru a transparentiza activitățile acestor servicii.

Tudor Benga a accentuat că România nu trebuie să uite impactul devastator al Securității asupra societății, cu o rețea de peste un milion de informatori.

De asemenea, deputatul a evidențiat și rolul pozitiv al serviciilor de informații după 1989, afirmând că România nu ar fi aderat nici la NATO și, probabil, nici la UE, fără contribuția crucială a serviciilor de informații în consolidarea relațiilor cu partenerii occidentali, în special cu Statele Unite.

Benga a atras atenția și asupra faptului că singurul control civil real asupra serviciilor de informații din România este exercitat exclusiv de Președintele României. El a susținut că nicio altă instituție civilă din România nu exercită un control real asupra serviciilor, chiar dacă teoretic există și alte instituții cu astfel de atribuții, insinuând că comisiile parlamentare de control ale SRI și SIE sunt ineficiente.

Parlamentul României este ”cârpa” serviciilor secrete! Cine deține, cu adevărat, controlul?

Proiectul de lege propune crearea unui consiliu specializat, denumit Consiliul de specialitate în domeniul activității serviciilor de informații, pentru a oferi expertiză suplimentară controlului parlamentar. De asemenea, proiectul vizează modificarea legilor care permit serviciilor de informații să desfășoare activități comerciale și să înființeze entități juridice în diverse domenii.

Deputatul a explicat că, în prezent, SRI are capacitatea de a înființa regii autonome, societăți cu răspundere limitată (SRL-uri), instituții sanitare și asociații cultural-sportive, iar SIE poate opera cu entități juridice sub acoperire.

El a subliniat că există mai multe motive pentru care serviciile de informații ar putea dori să înființeze companii pentru profit, cum ar fi generarea de venituri pentru finanțarea operațiunilor specifice sau obținerea accesului la noi tehnologii și piețe. Totuși, astfel de activități pot distorsiona piața și pot crea un mediu neconcurențial, utilizând pârghiile de putere ale serviciilor, mai ales că acest tip de activitate nu este suficient de bine controlat. Aceasta poate duce la implicarea în activități ilegale sau neetice, fapt ce subliniază necesitatea modificării legislației actuale.

Deputatul a menționat că în unele țări, cum ar fi Franța și Germania, legea nu permite serviciilor de informații să desfășoare activități comerciale proprii. Aceste aspecte sunt detaliate în expunerea de motive obținută de PRESShub.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`