Duminică în toată Belarusia au fost reținute 800 de persoane care au ieșit să protesteze împotriva modificării Constituției. Un procentaj de 65,16% de belaruși au susținut schimbarea. Conform Ministerului de Interne al Belarusiei, în prezent se desfășoară o inspecție pentru evaluarea juridică a acțiunilor persoanelor rețiunute. S-a stabilit că președintele va dispune de un loc pe viață în cadrul Consiliului Republicii.
Cu cinci zile în urmă, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin s-a adresat întregii sale țări, întregii lumi chiar, printr-o înregistrare în care a anunțat că se pregătește să inițieze o „operațiune militară” pentru a „salva” regiunile Donbas și Lugansk. De îndată ce și-a încheiat discursul, Ucraina a fost atacată din mai multe părți, inclusiv și din teritoriul belorus. Acesta, la rândul său, și-a demonstrate treptat înclinația pentru susținerea politicii de la Kremlin, și a oferit cale liberă pentru traversarea frontierei sale cu Ucraina invadatorilor ruși.
Au fost reținute 800 de persoane pe întreg teritoriu belarus
Duminică, 27 februarie 2022, a fost organizat un referendum cu privire la modificarea Constituției belaruse. După anunțarea rezultatului final, au fost reținute 800 de persoane, care au ieșit în întreaga țară și au susținut mitinguri de solidarizare pentru Ucraina, și au scandat „Nu războiului”.
Conform datelor menționate de către Ministerul de Interne al Belorusiei, în prezent se desfășoară o inspecție pentru evaluarea juridică a acțiunilor persoanelor rețiunute.
„S-a înființat dosar penal în temeiul art. 342 din Codul penal asupra faptelor de contestații ale cetățenilor pentru săvârșirea unor acțiuni cu încălcare gravă a ordinii publice și organizarea de acțiuni în masă neautorizate”. După cum s-a precizat, „unii dintre ei au fost anterior urmăriți penal pentru infracțiuni similare”, declară reprezentanții Ministerului de Interne al țării.
Potrivit Centrului pentru Drepturile Omului Viasna, peste 530 de persoane au fost reținute în toată țara. Majoritatea sunt în Minsk. Detenții au fost făcute și în Baranovici, Vitebsk, Grodno, Novopolotsk, Bobruisk, Zaslavl, Svetlogorsk, Zhlobin și alte orașe din Belorusia.
Oamenii au ieșit în stradă pentru a-și împărtăși nemulțumirea față de situația actuală din Ucraina, care a dat în judecată Rusia la tribunalul ONU, și față de regimul Lukașenko. A fost modificată Constituția pentru a-i asigura mai multă putere și ai permite să desființeze Parlamentul, ca să fie ales unul nou pe care să îl poată manipula și conduce.
Punctele cheie ale noului referendum
Decizia lui Aleksandr Lukașenko de a organiza un referendum, a adus roade, iar un procentaj de 65,16% de beloruși, au susținut modificarea actualei Constituții.
Principalele aspecte care au vizat acestă „alterare” sunt ca o ancoră de salvare pentru dictatorul Lukașenko, care a venit cu declarații dure, privitoare la situația actuală a Ucrainei. După ce lidepul politic își va încheia mandatul de președinte, acesta va dispune de imunitate și va fi imposibilă tragerea la răspundere pentru acțiunile săvârșite în timpul execritării atribuțiilor ca șef de stat.
De asemenea s-a stabilit ca după finisarea mandatului, președintele va dispune de un loc pe viață în cadrul Consiliului Republicii, cu alte cuvinte, va exercita o influență din umbra, asupra următorului lider politic.
Li s-a interzis participarea la alegerile locale și naționale persoanelor care dispun, sau au dispus vreodată de cetățenie străină sau permis de ședere în alt stat.
Asemenea sistemului de alegeri din Rusia, în Belarus, Lukașenko va putea fi reales în calitate de președinte până în anul 2023.
Iar unul dintre cele mai importante aspecte aprobate, a faptul că Belarus și-a modificat statutul de non-nuclear și neutralitate în privința Ucrainei.
Altfel spus, acest punct îi permite lui Putin să amplaseze arme nucleare în Republica Belarus fără dificultate.
Ca răspuns la noile adăugiri în Constituția statului Belarus, oamenii au ieșit la proteste pașnice, care ulterior au generat un haos pe tot teritoriul, și au fost reținute cu aproximație 800 de persoane, care mai apoi s-au ales și cu dosar penal.