Prima pagină » Actualitate » Reduceri majore pentru acest tip de taxă! Sute de mii de români vor fi încântați
Reduceri majore pentru acest tip de taxă! Sute de mii de români vor fi încântați

Reduceri majore pentru acest tip de taxă! Sute de mii de români vor fi încântați

18 nov. 2024, 08:05,
Redacția BZI în Actualitate

Sunt reduceri majore pentru acest tip de taxă în contextul în care până acum persoanele care voiau să divorțeze, să facă un partaj băgau mânca adânc în buzunar. O lege intrată în vigoare va face mai accesibă aceste cereri.

Cuplurile care au copii și sunt în pragul de divorț mai trebuie să știe faptul că există o nouă lege ce prevede înstrăinarea părintească. Înstrăinarea părintească se referă la situațiile în care un părinte sau un membru al familiei extinse în mod intenționat, urmărit sau asumat, generează, acceptă sau folosește o situație în care copilul ajunge să manifeste reținere sau ostilitate, nejustificate sau disproporționate, față de oricare dintre părinți.

Reduceri majore pentru acest tip de taxă

Legea nr. 268/2024 aduce schimbări semnificative prin reducerea și eliminarea unor taxe de timbru aplicabile în cazurile de partaj, divorț și alte cereri ce țin de relațiile familiale. Începând cu data de 3 noiembrie 2024, aceste modificări urmăresc să faciliteze accesul persoanelor la justiție pentru rezolvarea problemelor precum partajul judiciar sau divorțul prin instanță.

Conform societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, taxa de timbru pentru cererile de partaj judiciar este redusă la jumătate din valoarea sa obișnuită. Astfel, procedurile legate de stabilirea bunurilor comune, de creanțele între coproprietari sau de împărțirea bunurilor partajabile devin considerabil mai accesibile din punct de vedere financiar.

În cazul divorțurilor, legea aduce o diminuare substanțială a costurilor. Pentru un divorț pe cale amiabilă, taxa de timbru este fixată la doar 200 de lei, iar pentru situațiile mai complicate aceasta se limitează la 50 de lei. În plus, cererile legate de domiciliul copilului, autoritatea părintească sau contribuțiile părinților la cheltuielile de întreținere au acum o taxă de timbru de 20 de lei fiecare.

Scopul principal al acestor modificări este de a reduce povara financiară pentru cei implicați în litigii familiale și de a accelera soluționarea cazurilor în instanță.

O altă noutate introdusă de lege vizează recuperarea cheltuielilor de judecată. Partea care pierde un proces va fi obligată să suporte toate cheltuielile efectuate de partea câștigătoare, oferind astfel un sprijin financiar semnificativ celor care câștigă litigiile. Această reglementare vine în sprijinul persoanelor implicate în partaj, divorț sau alte conflicte juridice familiale.

Ce trebuie să faci, pas cu pas, dacă vrei să divorțezi

Persoanele care doresc să încheie legal o căsătorie trebuie să urmeze o serie de pași specifici. Cea mai simplă variantă este divorțul prin acord mutual, care poate fi finalizat direct la Oficiul Stării Civile de la domiciliu. Totuși, divorțul prin intermediul unui mediator a fost recent interzis în România.

Odată cu această interdicție, opțiunile pentru încheierea legală a unei căsătorii s-au redus, însă există în continuare mai multe metode disponibile. Printre acestea, varianta clasică implică apelarea la instanța de judecată de la domiciliu, respectiv Judecătoria competentă teritorial. O altă opțiune este divorțul realizat la Oficiul Stării Civile, însă doar în condițiile impuse de lege. De asemenea, căsătoria poate fi desfăcută printr-un birou notarial, în anumite situații.

Pentru divorțurile soluționate prin instanță, este esențial să se apeleze la un avocat. Rolul acestuia este de a simplifica procedura și de a asista părțile implicate în procesul de desfacere a căsătoriei. Avocatul are responsabilitatea de a depune cererea de divorț la instanță, alături de documentele necesare pentru inițierea procesului. (continuarea aici). Așadar, sunt reduceri majore la acest tip de taxă, ceea ce va bucura sute de mii de români.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`