Prima pagină » Sanatate » La psiholog » Reducerea timpului pe rețelele de socializare limiteaza riscul de depresie
Reducerea timpului pe rețelele de socializare limiteaza riscul de depresie

Reducerea timpului pe rețelele de socializare limiteaza riscul de depresie

11 dec. 2020, 21:34,
în Sanatate

Cât timp petreceți pe rețelele de socializare în fiecare zi? Utilizarea zilnică a unor medii precum Facebook, Instagram, Snapchat sau Twitter ar putea avea un impact asupra sănătății mintale. Asta dezvăluie un studiu realizat de cercetători americani, care stabilește o legătură între timpul petrecut pe rețelele de socializare și un risc crescut de depresie. Iata de ce reducerea timpului pe rețelele de socializare limiteaza riscul de depresie!

De ce reducerea timpului pe rețelele de socializare limiteaza riscul de depresie?

Nu este pentru prima dată când oamenii de știință indică durata petrecută de utilizatorii de internet, în special cei mai tineri, pe rețelele de socializare și riscul de depresie. Cu toate acestea, rezultatele studiilor anterioare nu stabiliseră încă dacă depresia a fost responsabilă pentru creșterea timpului petrecut pe social media sau dacă social media a fost cauza simptomelor depresive.

„Știm din alte studii ample că depresia și utilizarea rețelelor sociale tind să meargă mână în mână, dar a fost dificil să se determine care a fost primul. Acest nou studiu face lumină asupra acestor probleme, deoarece utilizarea inițială intensă a rețelelor sociale a dus la creșterea ratei de depresie. Cu toate acestea, depresia inițială nu a duc la nici o schimbare în utilizarea rețelelor sociale”, spune dr. Brian Primack de la Universitatea din Arkansas, potrivit Doctissimo.

Publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă, studiul a fost realizat pe mai mult de 1.000 de adulți americani cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, pentru care cercetătorii au măsurat starea depresiei folosind un chestionar specific și au studiat timpul petrecut pe platforme precum Facebook, Twitter, Reddit, Instagram și SnapChat.

Nu mai mult de 2 ore pe zi?

Oamenii de știință au observat că adulții tineri care petreceau mai mult de 5 ore pe zi pe rețelele de socializare aveau de 2,8 ori mai multe șanse să dezvolte simptome depresive în decurs de șase luni, comparativ cu cei care le foloseau mai puțin de 2 ore pe zi.

Mai mulți factori ar putea explica această constatare. Cercetătorii susțin inițial că timpul excesiv petrecut pe rețelele sociale nu este – a fortiori – folosit pentru a stabili relații reale, pentru a atinge obiective personale sau profesionale sau pentru a vă răsfăța cu momente de reflecție. Ele subliniază, de asemenea, un punct deloc neglijabil, care a fost deja menționat în studiile anterioare: faptul că rețelele sociale se concentrează în principal pe aspectele pozitive ale vieții noastre, care pot avea un impact asupra stimei de sine.

„Aceste constatări sunt (…) deosebit de importante de luat în considerare în epoca lui Covid-19. Acum, că este mai dificil să ne conectăm social din punct de vedere fizic, folosim cu toții mai multe tehnologii precum social media. Deși cred că aceste tehnologii pot fi utile, de asemenea, încurajez oamenii să se întrebe dacă aceste experiențe tehnologice le sunt cu adevărat utile”, conchide dr. Brian Primack.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`