Prima pagină » Local » Recuperare miraculoasă cu ajutorul aparatului de coronarografie din Clinica de Cardiologie din Iași. Un ieșean ajuns în stare gravă a fost salvat, după ce a temporizat prezentarea la spital

Recuperare miraculoasă cu ajutorul aparatului de coronarografie din Clinica de Cardiologie din Iași. Un ieșean ajuns în stare gravă a fost salvat, după ce a temporizat prezentarea la spital

15 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Un pacient a fost salvat de către medicii de la Clinica de Cardiologie din Iași cu ajutorul aparatului de coronarografie. Din cauză că nu s-a prezentat în timp util pentru tratarea leziunii, acesta a ajuns la unitatea medicală intubat și semi-conștient. Starea gravă în care a ajuns va necesita o perioadă de recuperare neurologică

Un pacient a ajuns în stare gravă la Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași din cauză că a amânat până în ultima clipă prezentarea la medic. Leziunea care îi punea viața ieșeanului în pericol a fost tratată prin intermediul aparatului de coronarografie care a fost inaugurat pe 2 octombrie 2020. Medicii ieșeni au subliniat de mult timp importanța unui astfel de aparat pentru pacienții care suferă de boli cardiovasculare grave care nu puteau beneficia de un tratament corespunzător. Din luna decembrie, bolnavii cu cardiopatie ischemică beneficiază de coronarografie în cadrul unității medicale. Rezultatele sunt îmbucurătoare pentru echipa de medicii care au reușit să trateze leziunile a zeci de pacienți în aproximativ o lună, fără apariția complicațiilor.

Pacientul trebuie să facă recuperare neurologică din cauză că a stat prea mult timp fără tratament

Un bărbat în vârstă de 64 de ani cu o afecțiune coronariană a ajuns aproape inconștient la Clinica de Boli Cardiovasculare din Iași. O șansă de salvare a fost dată de aparatul de coronarografie care a fost inaugurat la Iași în luna octombrie 2020. Primul pacient a fost tratat cu ajutorul aparatului în 23 decembrie.

„Un pacient din județul Iași a ajuns intubat, într-o stare foarte gravă, semi-conștient. Deși cunoștea faptul că are o leziune, bolnavul a ales să nu se prezinte la medic pentru tratament. Temporizarea l-a adus direct în secția de Terapie Intensivă. Din fericire, ieșeanul a fost tratat cu succes prin intermediul aparatului de coronarografie, urmând să vedem cum va decurge recuperarea din punct de vedere neurologic. Este foarte important ca un pacient să se prezinte în timp util la spital”, spune dr. Dan Tesloianu, de la Clinica de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

La Clinica de Cardiologie din Iași se realizează în medie patru proceduri pe zi

Medicii din cadrul clinicii au tratat pacienții în flux continuu. Dacă în ultimele trei săptămâni s-a ajuns la o medie de 4 proceduri de coronarografie pe zi, în următoarea perioadă echipa medicală speră că media va crește spre 9 – 10.

„Am anunțat spitalele din județele din regiunea Moldovei. Secțiile de Cardiologie sau medicină internă au trimis aproape 39 de adrese. Reprezentanții unităților medicale au fost informați despre mai multe aspecte. Urgențele nu se programează, iar pacienții care estimează că au nevoie pot suna la un număr de telefon pus la dispoziție. De sărbători am încercat să organizăm cât mai bine circuitele legate de preluare, investigare și tratament, dar și adresare în rândul pacienților cu cardiopatie ischemică. Cei mai mulți pacienți vin din alte județe, iar noi încercăm să fim atenți și corecți, calculând riscurile și beneficiile, iar ca precauție pacienții sunt evaluați și de către medicii din cadrul clinicii”, adaugă medicul ieșean.

Prima coronarografie realizată la un pacient de 56 de ani

Primul pacient a fost tratat ieri cu ajutorul aparatului de coronarografie din Clinica de Cardiologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași. Medicii au asigurat și pe perioada sărbătorilor de iarnă consultațiile și tratamentul pentru pacienții care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din Iași. Pacientul în vârstă de 56 de ani din Botoșani care s-a prezentat în stare gravă la spital a fost preluat pentru tratament în cadrul clinicii. Din fericire, în ajunul Crăciunului, bolnavul s-a întors cu bine la familie. Prima precedură terapeutică de angioplastie a tratat un bolnav cu o stenoză de 99 la sută. Evoluția post-procedură a fost foarte bună, mai ales că tratamentul medicamentos nu a dat rezultate. În urma investigațiilor s-a descoperit că leziunea a fost dilatată cu succes.

Zeci de pacienți cu cardiopatie ischemică au murit pentru că Iașul nu avea decât două coronarografe

Mai mulți pacienți cu cardiopatie ischemică au decedat din cauza faptului ca nu au avut unde să-și facă o coronarografie. Doctorii au transmis faptul că la sfârșitul lunii octombrie un nou coronarograf va fi pus în funcțiune. Dr. Dan Tesloianu precizează că viața pacienților depinde de această intervenție. Medicii menționează că între 5 și 10 la sută dintre pacienții cu boli cardiovasculare pot muri dacă nu beneficiază de această intervenție. La o populație de circa 4 milioane de oameni din Regiunea Moldovei, cele două coronarografe s-au dovedit a fi insuficiente. Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridion” din Iași a inaugurat în data de 2 octombrie un aparat de angiografie coronariană și unul de electrofiziologie și pacing cardiac, ambele fiind vârfuri de gamă pe segmentul de tehnică medicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024