Astăzi, 7 iulie 2022, în Studioul BZI LIVE a fost programată o nouă ediţie extrem de importantă pentru toţi românii. Prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, a discutat despre producţia agricolă a României, dar şi despre seceta care a creat mari probleme atât în țara noastră, cât și la nivelul Europei.
„Anul agricol nu s-a încheiat. Până în septembrie nu ştim ce va fi. Sperăm să fie precipitaţii, dar dacă nu vor fi vom ajunge la un deficit de precipitaţii”, a transmis prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, în Studioul BZI LIVE.
Prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul USVIași, despre producţia agricolă a României
Aflat în Studioul BZI LIVE, rectorul USVIași a discutat despre culturile de primăvară care sunt cele mai afectate în cazul în care nu există precipitaţii, și anume: porumb, floarea soarelui, sfecla de zahăr și cartoful.
„Culturile de primăvară: porumb, soia, floarea soarelui, sfecla pentru zahăr, cartof sunt afectate cel mai mult. Estimarea pentru acest an pentru grâu este că dacă în 2020 a fost cel mai secetos an și s-au făcut 7,3 milioane de tone la nivel naţional, în anul 2021 peste 11 milioane de tone când a fost un an bun, anul ăsta vor fi în jur de 9 milioane de tone. Vor fi disponibilităţi şi pentru export. Asta e bine”, a menţionat rectorul USVIași.
De asemenea, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu a menţionat că producţiile de grâu şi răpită au scăpat de secetă. Rectorul uneia dintre cele mai cunoscute universităţi din România a ţinut să adauge că este absolut necesar să se implementeze sistemele de irigaţii şi să nu se stea „la mila cerului”.
„Deocamdată vorbim de producţiile de grâu şi răpită care au scăpat de secetă din toamnă. Pentru producţiile din această toamnă nu pot avea un punct de vedere pentru că nu ştim cum va fi vremea. Unde nu sunt amenajate sisteme de irigaţii, suntem dependenţi de precipitaţii. În unele zone a plouat şi cu gheaţă şi au fost distrugeri în viță de vie, legume, gospodăriile populaţiei. Rămâne să vedem ce se va întâmpla. Oricum în perioada imediat următoare este nevoie numaidecât de apă. În caz contrar, producţiile vor fi puse sub semnul întrebării. Sunt politici la nivel naţional, Ministerul Agriculturii poate solicita astfel de politici pentru alocarea de fonduri pentru dezvoltarea sistemelor de irigaţii. Atunci se vor vedea efecte pozitive”, a conchis universitarul, în Studioul BZI LIVE.
Este bine știut faptul că producția agricolă a României a fost aspru influențată de seceta care a lovit întreaga Europă.
”Înainte aveam 1 an la 10, acum avem 1 an la 3. Totul stă în sistemul de irigaţii, nu putem sta la mila cerului. De asemenea, sunt necesare irigaţii şi la nivel local. În acelaşi timp, noi ca specialişti recomandăm schimbarea tehnologiilor convenţionale”, a transmis prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectorul USVIași, pentru BZI LIVE.
Cu 2- 3 luni in urma, ati publicat un articol despre un experiment cu nu stiu ce avion din nu stiu ce tara pentru ,,insamantarea” norilor . Unde este avionul? S- a prabusit? Sau s-a incasat comisionul si pa pa!
Ce suprafata de teren iriga universitatea?