Prima pagină » Eveniment-Social » Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre absența din topul Shanghai: „Învățământul superior și cercetarea științifică sunt subfinanțate”

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre absența din topul Shanghai: „Învățământul superior și cercetarea științifică sunt subfinanțate”

19 aug. 2023, 02:00, 37 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Anul acesta, România nu mai apare în prestigiosul top Shanghai, unul dintre cele mai relevante clasamente internaționale ale universităților lumii. Acesta este unul dintre cele mai mari ranking-uri, iar, inițial, după o serie de criterii stricte dezvăluie doar un top 500 internațional

În 2022, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) a fost singura instituție de învățământ superior din țara noastră prezentă în acesta. Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași consideră faptul că, în România, învățământul superior a fost fragmentat.

România nu se mai află în cunoscutul clasament Shanghai

o poză cu UAIC

Din cele aproximativ 30.000 de universități ale lumii, aproximativ 2500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile

România nu mai apare, în acest an, în prestigiosul top Shanghai, unul dintre cele mai relevante clasamente internaționale ale universităților lumii. În 2023 este întocmită această listă pentru a 21-a oară, iar Universitatea americană Harvard conduce clasamentul internațional.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este cea mai veche instituție de învățământ superior din România, continuând, din anul 1860, o tradiție a excelentei și inovației în educație și cercetare. Rectorul universității, Tudorel Toader, a declarat pentru BZI că pentru realizarea acestui clasament se iau în calcul anumiți parametri, printre care se numără cercetarea științifică relevantă, numărul și diversitatea specializărilor, inserția pe piața forței de muncă, numărul de studenți și procesul de internaționalizare.

„Clasamentele internaționale iau în calcul parametri diferiți, cum ar fi cercetarea științifică relevantă, numărul și diversitatea specializărilor, inserția pe piața forței de muncă, numărul de studenți, procesul de internaționalizare, mărimea patrimoniului și multe altele. În România, învățământul superior a fost fragmentat prin multele universități de stat ori particulare care au fost înființate după 1990. Atât învățământul superior, cât și cercetarea științifică sunt subfinanțate. Promovarea în cariera didactică se face, preponderent, pe rezultatele cercetării științifice”, spune rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Tudorel Toader: „Consider că viitorul învățământului superior va fi determinat de realizarea unui proces de comasare, absorbție a universităților”

poze cu niște studenți

Din cele aproximativ 30.000 de universități ale lumii, aproximativ 2500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile

Din cele aproximativ 30.000 de universități ale lumii, aproximativ 2.500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile și indicatorii clasamentului Shanghai, iar primele 1.000 sunt făcute publice.

„Consider că Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași ar fi ocupat poziții superioare în respectivele clasamente, în lipsa divizării în celelalte universități ieșene. Consider că viitorul învățământului superior va fi determinat de realizarea unui proces de comasare, absorbție a universităților”, mai spune rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, în legătură cu clasamentul internațional Shanghai.

Comentarii
  • 🔴 Singura cauză pentru care UAIC Iași nu e în top 500, nu e divizarea sau subfinanțarea, e NEPOTISMUL.

    Intodeauna altii ,,este de vină” ! Demisia domnule rector ! Aduceti profesori care nu sunt rude, care nu au copii angajati in cadrul UAIC Iași( fără rude de gr. I,II,III,IV sau V )
    ATENTIE
    – există bănci in România, unde rudele pana la gradul 5 inclusiv, nu au voie să lucreze in acea instituție. Dacă sunt prinsi că mint sunt pusi sa plateasca despagubiri,etc.
    La UAIC Iași de ce nu se face la fel?

    CONCLUZIE
    Singura cauză pentru care UAIC Iași nu e în top 500, nu e divizarea sau subfinanțarea, e NEPOTISMUL.

    Nu mă credeți? Ok, apelez la presă si mergem in arhivă:
    „Universitatea Alexandru Ioan Cuza este in pragul unui nou scandal academic .
    In urma derularii si validarii celui mai important examen de promovare, in cel putin doua situatii, noile cadre didactice promovate sunt rude de gradul I, respectiv fiu sau fiica, cu mari profesori ai institutiei de învațământ ieșene.”

    Stimați rectori, vă rog să scrieți de 1.000.000.000 pe o foaie de hârtie de ce IAȘUL nu are o universitate in TOP 500 :
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !
    NEPOTISMUL E CAUZA !

    ….continuați să scrieți până ajungeți să realizați adevarata cauză: angajarea copiilor voștri mediocrii în functii importante in cadrul UAIC Iasi.
    Asteptăm demisiile voastre cu drag și speranță in suflet.

  • Da, asa e! Trist, din cauza rudelor acestor „profesori” suferă copii noștrii

  • Nepotismul, politica de personal in universitatile iesene

    Așa este! În Iași, oamenii care lucreaza la UAIC lasă locul la nemurelele lor. Citeva sute de rubedenii sint doar la Universitatea „Al.I. Cuza”, cea mai veche din tara si cea mai veche din Iasi. Existenta codului deontologic nu i-a impiedicat pe doi profesori – sot si sotie – sa candideze pentru sefia Catedrei unde lucreaza impreuna cu fiul lor.

  • 💞 Fica mea, e colega mea de muncă. Iar soția mea e colegă cu mine in același birou ! 😂😅

    La Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, cele mai multe cazuri de nepotism sint la Facultatea de Inginerie Chimica, iar la Agronomie, fostul rector e coleg si cu sotia, si cu fiica. La Universitatea de Arte „George Enescu”, citeva odrasle au derogare de talent, lucrind impreuna cu parintii.

    Concentratia cea mai mare de rubedenii este insa la UMF, unde clanurile au pus stapinire pe institutie.

  • O fi si nepotism la UAIC…dar nu are nicio legatura, absolut niciuna cu subfinantarea invatamantului superior si a cercetarii. Nepotismul este cu totul alt subiect si poate fi tratat in alt articol. Dar aici e vorba de o subfinantare cronica de peste 30 de ani. Si cand stii prea bine acest lucru, atunci, tu, ca institutie serioasa si care intelege aceasta tragedie, protestezi prin a refuza sa mai raportezi date pentru tot felul de ranking-uri. Te ocupi de gasirea unor solutii care sa aduca respectul cuvenit resursei umane din didactic si cercetare. Asta trebuie sa faca echipa de prorectori daca are o strategie in acest sens. Prin urmare, daca cei care comenteaza, pot fi de ajutor pentru a raspunde subiectului acestui articol, vor face istorie!

  • Ionel, nepot de profesor ( lucrez la stat)

    Care subfinanțare? Degeaba primesti miliarde $$$ daca pe posturile cheie sunt numiti fii si ficele profesorilor de la UAIC, despre ce dracu vorbim…
    La UAIC, poți sa aduci profesori de la HARVARD, degeaba dacă nu dai afara copiii profesorilor ramasi de pe timpul comunistilor. Copiii aia, ii vor sabota pe ăștia de la Harvard…trist.
    Cine pierde? Studentii…

  • Cauza este : coruptia ea include nepotismul, traficul de influenta, spagile, plagiatele, studiile si cercetarile simulate -iar dvs v-ati adus aportul in consolidarea coruptiei in a o face ”legala ”! Simplul fapt ca sunteti rector e o dovada a ce afirm ca si toate interventiile publice cat ati servit ”cauza”, la Bucuresti …….. Scarba eterna.

  • ❌ In următorii 1000 ani UAIC Iași nu va ajunge în TOP 500. Punem pariu❓⁉️

    In următorii 1000 ani UAIC Iași nu va ajunge în TOP 500. Punem pariu?

    Nu poți face performanță, degeaba te zbați și aduci oameni chiar de la NASA, IBM, etc majoritatea la UAIC sunt neamuri și asta spune tot.
    Un profesor de la facultă, ne povestea la un curs:
    ” Dacă eu vreau să fac sex cu o colegă de muncă, efectiv nu pot. De ce? Pentru că m-aș culca cu nevasta sau fica unui coleg de al meu. Aici toți is neamuri”

    No comment !

  • George Pruteanu, (îmi pare rău pentru cei care nu știu cine este)

    Comentează un grup de agramați!

  • Ideea că prin comasarea universităților, Iașul – cu noua universitate-mamut – va urca în clasament nu are nicio bază logică. Da, va crește numărul de realizări științifice, dar acest număr se împarte la numărul de autori. Tot acolo se ajunge.

    In plus, mă îndoiesc de viabilitatea unei universități-ghiveci, în care nu există afinități naturale între facultăți. Ce legătura are Dreptul de la Cuza cu Electronica de la Politehnică, sau cu Medicina veterinară de la USAMV? Prin afinitate înțeleg un transfer natural de cunoștințe și metode, cum este cel dintre Matematică și Fizică.

    De fapt, ideea comasării este un paravan (utilizat și în trecut) care ascunde adevăratele intenții ale conducerii de la UAIC. Prin comasare, Oprea voia să pună mâna pe patrimoniul de la Politehnică și de la USAMV. Ce urmarește Toader, nu știu.

  • Cineva spune mai sus că principala cauză a poziției în clasament este subfinanțarea cronică. De acord, cu două amendamente:
    Unu – In UAIC sunt facultăți cu realizări științifice puține, deși au mulți profesori. Dacă Matematica, Fizica și Chimia ar forma o miniuniversitate de științe exacte, aceasta s-ar clasa foarte sus.
    Doi – In sistemul actual de finanțare, o facultate poate trăi și chiar prospera fără realizări științifice notabile, dacă are mulți studenți. Invers, nu. Miniuniversitatea de la punctul unu nu ar putea funcționa pentru că ar avea studenți puțini, chiar dacă științific ar sta excelent.

  • Cineva, în repetate rânduri, și sub nick-uri diverse, susține că nepotismul este cauza tuturor neajunsurilor. Nu sunt de acord. Singurul lucru care contează este nivelul candidatului demonstrat la examen (scris+oral). Nimic altceva. Nu mă interesează cine-i sunt părinții, mă interesează doar dacă este sau nu capabil să facă cercetare de nivel.

    Sunt complet împotriva oricărei bariere izvorâte din ‘originea socială’ a candidatului – cum era înainte de ’90. Singurul criteriu trebuie să fie competența științifică.
    Fiul marelui geometru Gheorghe Țițeica a fost Șerban Țițeica – fizician, profesor universitar, academician. Trebuia barată intrarea lui în universitate?
    Marie Curie (premiul Nobel) a fost soția lui Pierre Curie (și el laureat al premiului Nobel) și mama Irenei Curie (și ea laureată a premiului Nobel). Cu ei ce ne facem? Le retragem distincțiile pe motive de ‘nepotism’?

  • Commentul de la 12:32 pm îmi aparține.

  • de la TUIASI

    Nu vreau comasare cu Cuza. Sub nici o forma. Nu ca am ceva impotriva lor. Dimpotriva, am relatii de colaborare cu unii colegi de la facultatile de Matematica si Fizica. Dar nu vad cum m-ar ajuta comasarea pe mine, sau pe ei. Din contra, ar fi rau pentru TUIASI. Cuza, avand mai multi studenti, va prelua conducerea si va strica sectorul tehnic. Cunosc ce se face la Cuza, si nu vreau ca formele fara fond de la ei sa ajunga sa ne fie impuse si noua.

  • Comasarea de care spune TT nu rezolvă, deoarece criteriile de evaluare sunt prezentate punlic și nu au legătură cu ce spune TT. Cauzele sunt în interiorul universităților: nepotismul cronic care atrage mediocrității ce nu pot realiza cercetare de top și corupția (vezi cazul plagiatului lui C Olaru, conducător T T și mai ales modul de rezolvare până la final).

  • EUROSTAT - 2021

    Procentul din PIB alocat pentru invatamant:
    media europeana = 4,8%.
    3 tari aloca peste 6%.
    11 tari aloca intre 5 si 6%.
    2 tari aloca sub 4% : Ro (3,2%) si Irlanda.
    Btw, Bulgaria si Slovacia aloca peste 4%, Ungaria si Polonia aproape de 5%, Slovenia peste 5%.

  • WORLDBANK - 2020

    Bugetul alocat cercetarii, procent din PIB, 2020:
    Media UE = 2,32%
    4 tari aloca peste 3% : Austria, Belgia, Germania, Suedia
    5 tari aloca intre 2 si 3%.
    12 tari aloca intre 1 si 2% : Cehia – 1.99%, Ungaria – 1,61%, Polonia – 1,39%, etc
    6 tari aloca sub 1% : Bulgaria – 0,85%, Cipru – 0,82%, Letonia – 0,71%, Malta – 0,68%, Romania – 0,47%, Slovacia – 0,91%.

  • Oare exista vre-o universitate in care nu exista nepotisme??? La USV rectorul este coleg cu sotia sotiile, restul nu mai conteaza:)
    Altii profesori au cate doua job-uri la stat…..cum sa faca bine ceea ce fac? Predau tehnologii de acum douazeci de ani….

  • Nu știu dacă e nepotism, neapărat… Dar o scădere alarmantă a standardelor e evidentă! Profesorul Toader este printre ultimii universitari din UAIC cu o școală solidă, erudit, diplomat, cu multă experiență profesională și umană. Din păcate însă, schimbul de generații în UAIC nu s-a făcut bine și parcă aș zice că nu domnia sa a girat asta! Pentru că după anii 90 – 2000 au explodat specializările, departamentele etc., pentru a obține faimoasele acreditări, posturile au trebuit acoperite cu tot felul de oameni care n-au nici o aplecare spre învățămîntul superior și cercetarea științifică. Dacă tînăra generație de profesori mai este într-o anumită măsură rezultatul unor mari profesori / mentori, ea nu mai are discipoli și nu produce nimic… intelectual vorbind! Numai că nu realizează asta, pentru că arzînd etapele, orizontul le este incredibil de scăzut și au impresia că li se cuvine. Nu au instrumentele de a înțelege că sînt niște impostori, și probabil că nici nu-i vina lor că nu le au… Nu e admisibil să ai profesori universitari „plini” de numele cărora să nu poți lega un titlu de carte! Nu e admisibil ca un profesor la discipline de actualitate, nu din domeniile umanismului clasic, să predea după cărți vechi de 30 de ani! E cel puțin nepotrivit ca în Universitate să țină seminarii cu studenții un „profesor” care are norma de bază la clasa a IV-a sau a V-a la școlile generale din oraș, sau nici măcar: să fie un auxiliar prin facultate, care pînă la ora 16 trage cabluri, mută dulapuri etc… și de la 16 devine „profesor”! Și specimenul e atît de „adecvat”, încît seminarul care trebuie să dureze două ore… și pentru care este plătit echivalent două ore, se gată în 20 de minute. Nu e admisibil ca profesorii să vorbească cu și despre studenții lor numai cu dispreț, ca și cum ar fi în tabere diferite! Toate acestea, și multe altele, nu au legătură cu finanțarea: au legătură cu sistemul de valori, care este profund pervertit.

  • pt. 12.32 pm

    bune exemplele. Titeica si-a dat doctoratul la Heisenberg. dupa deontologii de azi, trebuia tinut pe tusa.

  • Profesor gimnaziu

    CAT E DE PUTRED INVÂȚÂMÂNTUL SUPERIOR IEȘEAN?
    Ha,ha,haa…daca aduni aleatoriu 5 profesori de la UAIC si îi pui sa facă sex intre ei, sigur vor fi acuzați de „INCEST” ;P

  • Pai se maresc salariile la ce bun sa se mai implice? Cati bani iau pe langa salariu?

  • Mie mi se pare că se pune accent pe anumite investitii pentru a se masca lipsa de performanță și corupția.

  • Cu sau fara finantare… aceasi mediocritate.

  • Demisia ! Demisia !

    Cerem demisia acestei conduceri. Am văzut cu toții rezultatele. Felicitări.

    Demisia de onoare !

  • toate exemplele sunt din fizica. fizician? de fapt, nu conteaza. felicitari pentru argumentatie!

  • Gata TT mergi acasa lasa povestile, stai cu banii in conturi nu faci nimic, cat despre nepotism esti cel mai bun exemplu.

    Mergi acasa

  • Liga Studenților Iași solicită UAIC să respingă avansarea fiului lui Tudorel Toader la gradul de lector

    Ce am gasit in presa legat de nepotism: ,,
    Liga Studenților Iași solicită UAIC să respingă avansarea fiului lui Tudorel Toader la gradul de lector.”

    Se incadreaza la nepotism?!?

  • Cerem DEMISIA, asa ceva e strigator la cer. Copii nostrii sunt victime ale nepotismului de la UAIC Iași. E timpul de o altă conducere.

    Doarcun nou rector + o echipă noua pot duce UAIC in top 500. Hai jos cu ăia vechi și să vină noul rector.

  • Mihaela, profesor gimnaziu

    Ha,ha,ha…
    La UAIC IAȘI toate „profesorii și personalul TESA, chiar și amantele” este neamuri ! 🙂

    Adevarat 1000 % !

    P.S: Stimați elevi și viitori studenți, evitați această universitate, mergeți la București sau Cluj.

  • si aici a ajuns sonata aia care scrie lung si prost si care-si schimba intr-una nickul. n-are viata sociala si scrie intr-una. mare-i gradina Domnului!

  • Avram I. Cluj

    @pentru cei care vor demisia actualei conduceri UAIC

    Dragilor, noi clujenii ne bucurăm ca aveti asa profesori. Cu cât mai multe neamuri angajate in sistem, cu atat mai mulți studenti nemultumiti din Iasi/ zona moldovei care vin in Cluj pt. studiu/ angajare.
    Cu stimă si VĂ RUGĂM SA NU SCHIMBAȚI actuala echipă managerială de la UAIC Iași. Pupici

  • Pensionar Iasi

    la puscarie cu lingaul psd gargamel neam prost si turnator securist !

  • Nu-l mai băgați atât în seamă pe ăsta!
    Este o nulitate, care nu ar trebui băgată decât în …

  • Nu a existat preocupare pentru Universitate in ultimii 8 ani, nu s-a acordat importanta invatamantului si relatiilor internationale ale UAIC, programe de dezvoltare si dotare, a existat doar preocupari imobiliare. Aici s-a ajuns. UAIC era in primele 500 de locuri in anii 2015-2016, o pozitie onoranta, dar atunci nu a-ti sustinut parcursul (desi era evident progresul facut, de la locurile 800 la 400+).

  • @ELA
    august 22, 2023 la 10:27 am…

    Ela cand mergi cu telegondola lasa te rog ușile deschise , intra mai mult aer curat care face bine la cerebel. Poate gandesti altfel.

    1#Unu
    UAIC NU a fost niciodata in top 500 , poate top 1500, asa da ! Top 500 doar daca renunțați la NEPOTISM : neamuri, amante, copii retarźi numiti pe posturi cheie,etc

    2#Doi
    Ce dezvoltare,ce relatie cand profesorilor nu le pasa decât de salarii. Sa va dau un exemplu, e valabil peste tot…FEAA, da, FEAA aka scoala de contabili, de ce dracu te pacalesc 3 ani + 2master ca ,,voi studenții de la FEAA o sa câștigați mii de euro sala pe lună”… când in realitate, mediul privat nu oferă decât salariul minim, toti patronii fac așa, zici ca sunt vorbiți intre ei.

    Da, un contabil cu master castiga 2100 lei net/ lună iar un vanzator la zupermarket 4.100 lei/lună

  • pai nu asta e rostul unui rector (manager de institutie), sa se asigure ca exista fonduri pentru procesul educational precum si pentru cercetare? ce ne spuneti de fapt, ca sunteti incompetent in rolul dumneavoastra? sau mai ciupiti ceva de pe la fonduri europene, mai o casa cumparata, mai un restaurant. dar altii sunt de vina! halal rector.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`