Prima pagină » Local » Rectorul UAIC din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader la „Dezbaterea Zilei” – BZI LIVE despre „starea” celei mai vechi instituții moderne de învățământ superior a României – VIDEO
Rectorul UAIC din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader la

Rectorul UAIC din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader la „Dezbaterea Zilei” – BZI LIVE despre „starea” celei mai vechi instituții moderne de învățământ superior a României – VIDEO

03 ian. 2023, 16:15,
BZI.ro, în Local

Anul începe în forță la Dezbaterea Zilei de la BZI LIVE, alături de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universității ”Alexandru Ion Cuza” (UAIC) din Iași. Distinsul invitat a dezvoltat subiecte ce țin de investiţiile aflate în derulare, respectiv proiectele ce urmează a fi implementate, strategii pentru creşterea nivelului ştiinţific şi de cercetare la UAIC, dar și despre finalizarea lucrărilor la ”Casa Universitarilor Iași”.

Tudorel Toader la „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Univesității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a discutat în prima ediție din 2023 a emisiunii „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, despre tot ce ține de investițiile aflate în desfășurare în cadrul instituției pe care o conduce. De asemenea, invitatul a detaliat și proiectele de cercetare de care studenții de

„Peste tot şi oricând se pot face mai multe lucruri şi mai bune rezultate. Noi suntem mulţumiţi pentru că am ieşit din pandemie cu învăţămintele de rigoare, suntem cu conflictul acesta în vecinătate, dar ne-am corelat activităţile şi ne-am solidarizat cu cei veniţi la studii din Ucraina. Noi am încercat în limita competențelor noastre să asimilăm tinerii veniţi din Ucraina şi Moldova ce vor să studieze la Universitatea noastră şi să diversificăm formele de educaţie.

De nenumărate ori noi am afirmat că nu avem priorităţi în activităţile pe care le desfăşurăm, pentru că toate activităţile sunt în mod egal importante. Cât despre cercetare, am stimulat publicaţiile din revistele indexate şi din fondul propriu. Universitatea asigură costurile accesului la respectivele publicaţii. A crescut în mod substanţial numărul articolelor publicate în reviste indexate.

Avem granturi interne pentru tinerii cercetători, oferite pe bază de competiţie internă şi rezultatele cercetării se cuantifică în CV-ul autorului, dar îşi trec şi afiliera instituţională şi astfel se contribuie la prestigiul Universităţii.

Tinerii cercetători care realizează astfel de proiecte se integrează în echipe mai mari de cercetare europene şi nu e de neglijat că au şi un câştig în bani, pentru că nu muncesc pentru a nu fi recompensaţi material. Şi se contribuie totodată la dezvoltarea laboratoarelor de cercetare din Copou. Numai anul trecut am câştigat un proiect de 10 milioane de euro pentru digitalizarea Universităţii.

Noi, ca și profesori, ca și cercetători primim de la bugetul statului un salariu, os tipendie, care niciodată nu este suficientă pe cât ne-am dori. Dar avema ceste posibilități colaterale de a completa ceea ce bugetul de stat ne oferă pentru a susține activitățile didactice de la catedră. Și vreau să vă spun, și este un merit care trebuie subliniat, că foarte mulţi cercetători şi colegi de la Cuza au astfel de proiecte cu toate beneficiile despre care vorbeam, ştiinţifice şi materiale.

Staţiunile de cercetare sunt baze în care studenții fac cercetare ştiinţifică, dar acolo se şi socializează. Se merge şi în tabere şi concedii de odihnă. Sunt ca nişte oaze de odihnă pe care Universitatea le are şi ele antrenează energia colegilor noştri. Spre exemplu, pe toate planurile, staţiunea de la Ştefăneşti are această evoluţie crescândă din punct de vedere social şi de ce nu economic”, a spus Tudorel Toader.

Tudorel Toader: „Casa Universitarilor, o bijuterie arhitecturală”

Totodată, rectorul Universității ”Alexandru Ion Cuza” (UAIC) din Iași a discutat în cadrul emisiunii și despre renovările ce au avut loc la Casa Universitarilor de pe Copou.

„Suntem obligaţi să nu stăm degeaba, să punem în valoare potenţialul de cercetare, şi să valorificăm patrimoniul. Casa Universitarilor din anii 90, când nu aveam curaj să trec pe acolo, am văzut-o într-un continuu proces de degradare şi a fost închisă. Iar din 2016 a început procesul de restaurare şi a ieşit o bijuterie.

Astăzi, și la inaugurarea ce a avut loc pe 15 decembrie, am văzut o bijuterie arhitecturală. Avem acolo acele hrube cu totul şi cu totul deosebite.

Iar în scurt timp vă vom invita şi la inaugurarea Observatorului Astronomic, care este aproape finalizat, și vom avea acolo cea mai performantă lunetă din Europa. Ieșenii și publicul larg vor avea acces și se vor bucura de cer, stele și vor beneficia de explicații”, a mai spus rectorul UAIC.

Comentarii
  • Un discurs excelent pentru orice mic antreprenor, patron de crasma la tara. Este mai mare dragul sa il auzi cum se gospadareste, planteaza vie la Stefanesti, are beciul in Copou si deface productia proprie la CUI, basca activitatile didactice si academice pe care le viseaza pardon, vizeaza pentru restaurantul respectiv.
    Crasma si via sunt mentionata cu grija la fiecare aparitie publica, alaturi de ceainarie sunt cele mai importante coordonate ale contractului de management.
    Unii ieseni vor sa afle noutati despre lucrurile mai putin importante, ce rol au cercetatorii de la UAIC in informatizarea universitatilor din tara , care sunt rezultatele stiintifice ale minunatelor statiuni de cercetare, bine garnisite probabil, cu specialist si experti de top nu doar cu administratori financiari.
    Centrele de cercetare din Rarau, Tulnici, Potoci, Agigea, Ezareni, etc., Despre Stefanesti nu intreb pentru ca aflam in fiecare luna cum merge plantatia de vie, UAMV crapa de invidie,
    Si cultura viei tot activitate culturala este, apropos, ce a mai facut universitatea pentru mandria culturii iesene , Muzeul. Si el este cel mai vechi din principate, infiintat cu cateva zeci de ani inaintea universitatii.
    Locul in care a fost propus pentru domnie insasi fondatorul UAIC. Muzeu care va aniversa in februarie anul viitor 190 de ani de la infiintare iar peste cateva zile, la 24 ianuarie 10 ani de cand este inchis, ignorant complet de universitatea care il administreaza. In ultimii 3 ani momentul aniversar a fost marcat doar de membrii societatii medicale si cadrele didactice de la UMF caci UAIC nu are nici o tangenta cu domnitorul Cuza, istoria uniriii si a invatamantului stiintiific.
    Pentru o institutie care se ocupa de cercetare, invatamnat, cultura, al carei conducator afirma raspicat ca nu are prioritati , prioritatile sunt totusi evidente intre cultura agricola si cea a spiritului doar una poate sta in prim plan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *