Prima pagină » Local » Rectorul ASE Bucureşti şi fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, prof. univ. dr. Nicolae Istudor: „Nu se pune problema în România de o criză alimentară…” – EXCLUSIV în Studioul BZI LIVE, VIDEO
Rectorul ASE Bucureşti şi fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, prof. univ. dr. Nicolae Istudor: „Nu se pune problema în România de o criză alimentară...” - EXCLUSIV în Studioul BZI LIVE, VIDEO

Rectorul ASE Bucureşti şi fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, prof. univ. dr. Nicolae Istudor: „Nu se pune problema în România de o criză alimentară…” – EXCLUSIV în Studioul BZI LIVE, VIDEO

19 nov. 2021, 12:28,
Elena Nicoleta Bujor, în Local

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti respectiv preşedintele Consorţiului „Universitaria” a discutat astăzi, 19 noiembrie 2021, în Studioul BZI LIVE despre finanţările pentru sistemul de irigaţii din România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta.

Universitarul a explicat faptul că zeci de colegi au participat şi au făcut propuneri pe diverse tematici pentru PNRR. De asemenea, prof. univ. dr. Nicolae Istudor a explicat că ţara noastră depinde de condiţiile climatice, însă trebuie găsite soluţii.

Rectorul ASE Bucureşti: ”Avem o problemă de colectare şi omogenizare a producţiei pe piaţa”

Fostul secretar de stat în perioada anilor 2004 – 2005 în Ministerul Agriculturii din România a menţionat că potenţial există, însă acesta nu este valorificat la capacitate maximă. Mai mult decât atât, statul are o capacitate enormă de depozitare şi producţie, însă din nefericire utilizăm doar 50 la sută din această.

„Am participat şi noi, ASE. 84 de colegi de-ai noştri au participat la PNRR. Au fost luate propuneri. Am fost şi la lansarea programului. Am lăudat pe zona agriculturii, pentru că prima dragoste nu se uită. Două obiective: se finanţează modernizarea sistemului de irigaţii şi acele depozite regionale. Avem o problemă de colectare şi omogenizarea producţiei pe piaţă, şi nu avem o problemă cu producţia. Este cert că trebuie să facem ceva pentru sistemul de irigaţii. Depindem de condiţiile climatice, mai ales partea de sud. Trebuie găsită o soluţie. Ca atare noi suntem deschişi pentru a participa la astfel de analize. Universităţile şi Academia Romană nu suntem folosiţi la capacitatea maximă. Avem potenţial”, a spus în exclusivitate rectorul ASE Bucureşti, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, în Studioul BZI LIVE.

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, despre criza alimentară în România: „Nu se pune problema”

Actualul rector al Academiei de Studii Economice Bucureşti, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, a transmis în cadrul emisiunii BZI LIVE faptul că România este din păcate doar un furnizor de materie primă deoarece nu mai avem zootehnie. Numărul animalelor care să valorifice materia primă produsă este mic, iar doar cu ajutorul acestora putem prospera în sectorul agroalimentar.

În altă ordine de idei, universitarul a menţionat că în România nu există o criză alimentară din punct de vedere al producţiei, ci suntem într-o criză din cauza din cauza preţului.

„Suntem furnizori de materie primă din păcate. Nu folosim potenţialul. Agricultura României s-a dezvoltat. Au fost investiţii consistente prin fonduri europene şi nu numai. Există un dezavantaj al nostru. Sectorul viticol este singurul performant. Avem mai multă capacitate de procesare decât materie primă, folosim doar 50 la sută. Avem o problemă de competitivitate. Trebuie să facem eforturi colosale. Trebuie să fie competitiva piaţa noastră şi bineînţeles să vindem pe această piaţă 350 mil de locuitori. Doi sunt pilonii pe care trebuie să ne axăm: asigurarea calităţii produselor agroalimentare şi asigurarea unui cost competitiv. Trebuie să avem grijă de agricultura noastră, de sectorul agroalimentar.

Nu este criza alimentară. Acum 10 ani vorbeam de criză alimentară în lume, pentru că lumea murea de foame, nu erau bani. Suntem într-o criză alimentară din cauza preţului. Nu se pune problema în România de o criză alimentară din punct de vedere al producţiei. Trebuie să avem grja, de ce exportam cereale? Pentru că noi nu mai avem zootehnie. Nu mai avem animale care să valorifice materia primă. Trebuie să plece din amonte în aval. Dumnezeu ne-a dat resurse cât carul”, a conchis fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

În ultima perioadă, în România, cetăţenii încep să îşi facă stocuri de zahăr, făina şi ulei, iar rafturile supermarketurilor s-au golit. De asemenea, Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, prevestește o criză alimentară în România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *