Prima pagină » Actualitate » Recordul mondial de viteză terestră a fost doborât de un vehicul din Noua Zeelandă – VIDEO

Recordul mondial de viteză terestră a fost doborât de un vehicul din Noua Zeelandă – VIDEO

12 dec. 2022, 13:45, 1 ,
în Actualitate

Luni, 12 decembrie 2022, o echipă de navigaţie din Noua Zeelandă a anunţat că recordul mondial de viteza terestră a fost doborât de un vehicul care foloseşte energie eoliană. Acesta ar fi atins o viteză de 222,4 km/h în Australia. Ieri, 11 decembrie 2022, capsula spațială Orion s-a întors de pe Lună și a căzut în Oceanul Pacific.

Vehicolul aerodinamic „Horonuku” a fost pilotat de un membru al echipei neozeelandeze care participa la competiţia de navigaţie Cupa Americii, Glenn Ashby.

Recordul mondial de viteză terestră a fost doborât de un vehicul din Noua Zeelandă

Precedentul record terestru a fost de 22,9 km/h. Computerele de la bord au intregistrat o viteză uşor mai mare decât precedentul, care a fost stabilit de un vehicul creat de inginerul britanic Richard Jenkins în 2009.

În acest sens, Federaţia internaţională de iahting terestru (FISLY) va efectua verificări pentru a confirma un nor record mondial.

„Eu şi membrii echipei suntem evident încântaţi că l-am făcut pe Horonuku să navigheze mai rapid decât a făcut-o oricine altcineva în trecut – fiind alimentat doar de către vânt”, a declarat Glenn Ashby, adăugând că „un vânt mai puternic şi condiţii mai bune” vor permite îmbunătăţirea acestei performanţe.

Matteo de Nora, directorul echipei, a subliniat că timpul record este rezultatul unor îmbunătăţiri care au vizat aerodinamică, metodele de construcţie şi materialele utilizate la fabricarea vehiculului Horonuku.

Echipa a reuşit să depăşească recordul mondial în timp ce se pregătesc pentru titlul de campioană la Cupa Americii, care va avea loc în 2024.

După câteva luni cu precipitaţii, Glenn Ashby a reuşit să obţină o viteză ridicată într-un deşert de sare din Australia de Sud. Acesta a obţinut anterior medalia de argint în cursa cu vele de la Jocurile Olimpice din 2008. Potrivit acestuia, vehiculul ar putea atinge o viteză şi mai mare în 2023, după trecerea perioadei cu vânturi prognozate de meteorologii din Australia.

Capsula Orion se întoarce pe Terra după ce a survolat Luna de la mică distanță

Vă readucem aminte ieri, 11 decembrie 2022, capsula spațială Orion s-a întors de pe Lună și a căzut în Oceanul Pacific. Capsula Orion a survolat Luna la o distanţă mai mică de 130 de kilometri în raport cu scoarţa selenară, realizând astfel o manevră spectaculoasă, ce marchează începutul călătoriei de întoarcere spre Terra a acestui vehicul spaţial lansat de NASA în prima misiune a programului Artemis.

A fost ultima manevră importantă din cadrul misiunii Artemis 1, care a început odată cu lansarea noii mega-rachete construite de NASA pe 16 noiembrie 2022, cu ocazia unui zbor care ar trebui să aibă o durată totală de 25 de zile şi jumătate.

În alte ordine de idei, compania americană SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk, a lansat joi, 8 decembrie 2022, pe orbita Pământului un grup de 40 de sateliţi ai reţelei britanice de comunicaţii OneWeb, informează DPA.

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 s-a separat de lansator conform planurilor şi s-a întors pe Pământ pe o platformă SpaceX aflată lângă Cape Canaveral Space Force Station, în timp ce treaptă superioară a rachetei şi-a continuat ascensiunea şi a plasat acei sateliţi OneWeb pe orbită.

Potrivit SpaceX, aterizarea primei trepte a rachetei Falcon 9 a fost cea de-a 145-a recuperare reuşită pentru o treaptă a unui lansator spaţial, precum şi cea de-a patra lansare şi aterizare reuşită pentru acest tip special de rachetă.

Așadar, reiterăm faptul că recordul mondial de viteză terestră a fost doborât de un vehicul din Noua Zeelandă.

Comentarii
  • Draga "jurnalist"

    Titlu „Recordul mondial de viteză terestră a fost doborât”
    ” Acesta ar fi atins o viteză de 222,4 km/h”
    Recordul mondial de viteza terestra e 1220 km/h , cu aproape O MIE km/h mai mult.

    apoi
    „Precedentul record terestru a fost de 22,9 km/h”
    Fostul record mondial de viteza terestra cu energie eoliana a fost de 202,9 km/h

    Dar ce conteaza 200 in plus sau in minus sau 1000 in plus sau in minus, nu sunt date importante in articolul despre viteza…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`