ApaVital SA i-a făcut o surpriză de proporții unei femei din județul Iași. Maria Tănase a fost executată silit pentru un consum de aproape 3.000 de metri cubi la o locuință care nu a fost racordată niciodată la apă curentă. După 10 ani în care nu a avut probleme, femeia a fost obligată de furnizorul de apă să achite o factură de 12 mii de lei
Întâmplare demnă de Cartea Recordurilor la Iași. O femeie în vârstă de 72 de ani a avut parte de surpriza vieții ei după ce s-a trezit cu o factură astronomică de la compania ApaVital SA. Maria Tănase deține o locuință în comuna Lețcani, pe strada Roman Vodă, localitate aflată în apropierea municipiului Iași. În casa respectivă nu locuiește însă nimeni de ani buni.
Cu toate acestea, femeia s-a trezit în septembrie 2018 cu o factură de 12 mii de lei, după ce apometrul a înregistrat un consum de 2.922 de metri cubi de apă. Asta în condițiile în care locuința din Lețcani nu a fost racordată la apă curentă niciodată. Femeia a fost executată silit, a rămas fără bani, însă nici acum nu a primit vreo explicație de ce a ajuns să plătească atât de mult în condițiile în care nu a consumat nici măcar o cană de apă. La suma cu care a fost executată, femeia s-a trezit că trebuie să achite și un onorariu de 2.000 de lei către executorul care a pus în aplicare sentința.
Factură gigant emisă de ApaVital SA pentru o casă în care nu a locuit nimeni
Maria Tănase a povestit cum a început calvarul său în anul 2018 cu cei de la ApaVital SA. Locuința din comuna Lețcani nu are apă curentă, însă femeia a ajuns să plătească o avere pe un consum astronomic.
„Am vrut să tragem apă în 2008, însă ulterior ne-am confruntat cu probleme de familie și am renunțat. A rămas bazinul, unde a fost montat un apometru, iar în curte nu a mai intrat niciun metru cub de apă. Până în 2018, consumul a fost zero. Periodic, au apărut sume la paușal, de 2-3 metri cubi, care însă erau reglate apoi la zero. Prima surpriză am avut-o în martie 2018, când mi s-a imputat un consum de 1.200 de lei, deși nu locuia nimeni la casa din Lețcani. Am plătit suma și am cerut explicații de la ApaVital SA, pe care însă nu le-am mai obținut”, a spus Maria Tănase.
Consumul imputat de ApaVital SA: 428 de cisterne de pompieri
Cei 2.922 de metri cubi de apă imputați de compania ApaVital SA pot alimenta 428 de mașini de pompieri, capacitatea unei cisterne ISU fiind de 7 metri cubi. Femeia a povestit că nu a fost înțeleasă niciun minut de compania de apă, cu toate probele pe care le-a prezentat la momentul respectiv.
„În septembrie 2018 eram plecată în Italia. Am o problemă cu o nepoată și am dorit să o ajut pentru ca ea să-și urmeze studiile. În luna respectivă, au venit să citească apometrul și atunci au susținut că am consumat cei aproape 3.000 de metri cubi de apă, în condițiile în care cu o lună înainte consumul era zero. Degeaba am făcut contestații, am cerut expertize. Am fost executată silit, mi-au luat 8.300 de lei pe care îi aveam într-un cont pentru a-mi ajuta nepoata. Mi-au pus și poprire pe pensie câte 500 de lei pe lună. Am ajuns la instanță, unde am pierdut, după ce au venit ei cu niște grafice pe care nu le-au înțeles nici judecătorii”, a precizat Maria Tănase.
Compania de apă a fost implicată și într-un scandal tocmai în centrul Iașului cu doi proprietari de hoteluri din Piața Unirii.
Scandal la ușa companiei ApaVital SA din Iași
Maria Tănase a mai povestit și faptul că nu au fost defecțiuni ale apometrului, dar și faptul că în mai multe rânduri cei de la ApaVital SA au recunoscut că nu sunt pierderi pe traseu. Cu toate acestea, în septembrie 2018, Maria Tănase s-a trezit cu cea mai neplăcută surpriză din viața ei. Femeia a pierdut și procesul în instanță, susținând că a fost schimbat și expertul care prima dată i-a dat dreptate.
„Este absurd ce s-a întâmplat. Apometrul a fost ridicat, însă l-au ținut la ei câteva luni până l-au dus la un institut din Cluj, unde a fost verificat în amănunt. Cei de la Cluj au confirmat că apometrul a ajuns cu întârziere, că nu garantează cum a funcționat, ci cum este în prezent. Bazinul este gol, nu a curs nimic, nu au fot probleme niciodată și, cu toate acestea, mi s-a imputat această sumă. Am încercat să vorbesc cu ei, însă mi-au transmis că sunt o furnică și mă lupt cu un titan. Mi-am stricat și sănătatea în toți anii aceștia în care am încercat să demonstrez că nu am nicio vină și că totul este o greșeală”, a mai spus Marian Tănase.
Explicații pentru scandalul în care a fost implicată compania de apă a județului
Maria Tănase a menționat că o explicație ar putea fi legată de faptul că în 2018 a fost reabilitat drumul din localitate, iar mașinile de mare tonaj puteau deregla instalația.
„Dacă cei 2.922 de metri cubi de apă s-ar fi scurs în bazin, atunci apa ar fi trebuit să băltească la suprafață. Este o cantitate imensă, în condițiile în care aveam zero cu o lună înainte și nu numai. În martie 2018 au avut circa 200 de metri cubi, însă nu am vrut să fac scandal, deși a fost o situație similară. Însă, când am ajuns la o asemenea cantitate de apă, am izbucnit. Și-au bătut joc de mine și de viața mea, au mințit în instanță și nici nu m-au ascultat. Sper să mi se facă dreptate până la urmă”, a adăugat femeia.
Răspunsul ApaVital SA despre cazul de la Lețcani
Reprezentanții ApaVital SA nu au dorit să facă vreun comentariu despre situația în care a ajuns Maria Tănase. Compania a invocat dosarul aflat încă pe rolul instanțelor.
„Dosarul la care faceți referire se află pe rolul instanțelor judecătorești, motiv pentru care ApaVital nu poate emite un punct de vedere pe marginea unui dosar care nu a fost soluționat definitiv. Afirmațiile doamnei Tănase fac obiectul acestui dosar, iar instanța urmează să se pronunțe”, au arătat reprezentanții companiei de apă.
Alte probleme cu apa potabilă s-au semnalat în zona metropolitană și în localitatea Ciurea, în cartierul Astoria, unde presiunea la apă este extrem de mică.