Record istoric de bugetari în România! Cea mai mare creștere s-a înregistrat în Educație, dar și în cel al Apărării și cel al Sănătății. O statistică recentă arată că au fost și 30.000 de angajări la stat într-o lună.
Record istoric de bugetari în România!
România atinge un record istoric de bugetari, cu peste 30.000 de angajări în doar o lună. Numărul bugetarilor din România a ajuns la un record de peste 1.300.000 de posturi ocupate în octombrie 2024.
Administrația publică centrală numără peste 830 de mii de posturi, dintre care peste 600 de mii sunt finanțate în întregime din bugetul de stat.
Alte ministere cu schimbări semnificative sunt cel al Apărării și cel al Sănătății, unde s-au angajat aproximativ de 2.600 de oameni. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în Educație, cu aproape 30.000 de posturi noi.
Bani de la stat pentru tinerii care își caută un loc de muncă
România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Ministerul Muncii a anunțat că și în anul 2025, la fel ca în 2024, se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă.
Stimulentul de 1.000 lei este acordat tinerilor şomeri neindemnizaţi. Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni. România este ţara cu cei mai mulţi tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, care nu lucrează dar nici nu sunt ocupaţi cu educaţia, cu studiul sau cu urmarea unor studii superioare sau măcar liceale.
Ministerul Muncii a anunțat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.
Când vine vorba de tinerii din Generația Z, aceștia se confruntă cu mai multe probleme pe piața muncii. Un raport recent a arătat că întreprinderile sunt nemulțumite de noii angajați din generația Z și ar dori să evite angajarea proaspeților absolvenți în viitor. Pe măsură ce mulți proaspeți absolvenți se confruntă cu nemulțumiri cu privire la modul în care se integrează la locul de muncă, angajatorii raportează o ezitare tot mai mare în a-i angaja.
Angajatorii constată că tinerii din generația Z nu respectă regulile de pe piața muncii, au dificultăți de comunicare și nu sunt dispuși să lucreze în echipă, nu gestionează bine și politicos feedback-ul negativ și nu respectă programul de muncă. Pentru a-și spori șansele de a fi angajați, angajatorii au subliniat că unele dintre calitățile principale pe care le caută la tinerii din generația Z includ seriozitatea, responsabilitatea, inițiativa și atitudinea pozitivă.
O altă schimbare pe piața muncii din România este creșterea numărului de angajați care lucrează la stat. În acest an, au fost și 30.000 de angajări la stat într-o lună.
Reforma UAT-urilor este obligatorie, fara secretari de stat, subsecretari de stat, adjuncti, sefi de sefi de servicii, directorasi full sau adjuncti, etc.
Reforma Ministerelor si a agentiilor, directiilor si alte cele cate mai sunt si se calca pe picioare, etc, etc.
Comansare, reducere, restructurare.
Aveti un exemplu in viata reala si anume in Judetul BIHOR, lucru facut de BOLOJAN care e cu voi acolo acum la Bucuresti.
Daca urmati exemplul BIHOR-ului se vor face doar lucruri bune, daca nu ROMANII va vor da jos din functii, daca nici acum nu faceti absolut nimic ca intotdeauna.