Prima pagină » Titlurile zilei » Record de pelerini la Iaşi. Credincioşii au aşteptat şi câte 24 de ore să se roage la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva – FOTO/VIDEO

Record de pelerini la Iaşi. Credincioşii au aşteptat şi câte 24 de ore să se roage la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva – FOTO/VIDEO

16 oct. 2023, 02:00, 10 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Anul acesta s-a înregistrat un record de pelerini la Iaşi. Până duminică, 15 octombrie 2023, s-au rugat la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva 319.000 de credincioși, în timp ce 45.000 de persoane așteptau să ajungă să se închine, rândul întinzându-se până la stâlpul 60.

Au așteptat chiar și 24 de ore pentru a ajunge la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva, cel mai mare din România, a început sâmbătă, 7 octombrie 2023, când moaștele Sfintei au fost așezate într-un baldachin în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași. Dacă, în primele zile, credincioșii așteptau în jur de o oră pentru a se ruga, în noaptea de vineri, 13 octombrie, spre sâmbătă, 14 octombrie, au stat și câte 24 de ore la rând.

„A fost un pelerinaj cu cifre inclusiv peste estimările noastre, deşi am luat în calcul atât vremea, durata şi faptul că sărbătorea este la sfârşit de săptămână, în weekend. Ne-am pregătit, am angajat tot ce am avut posibil instituțional. A fost un pelerinaj cu cifre foarte mari și, așa cum se întâmplă de fiecare dată, pelerinajul începe cu liniște, urcăm la vârf cu multă neliniște și trecem din nou la liniște.

Ați constat și dumneavoastră neliniștea de vineri spre sâmbătă, când din punctul nostru de vedere am readus trecerea prin culoar în condiții de normalitate, pentru că am avut și grupuri care s-au conformat mai puțin, nemulțumiți de timpul mare de așteptare. Pentru prima dată de când participăm la această misiune am atins cota de 24 de ore de așteptare, am avut un vârf maxim la rând de 70.000 de pelerini în noaptea de 13 spre 14 octombrie, rând care a influențat tot ceea ce a însemnat dimineața de 14 octombrie și până aseară, când de la orele 22.00 stăm pe o pondere de participare de 50-50 și ceva de pelerini, rândul fiind încă pe Splai Bahlui.

Este pentru prima dată de când suntem în misiune când stăm atâtea zile cu culoarul în această zonă”, a declarat colonelul Ioan Sandu, Comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.

Record de pelerini la Iaşi: „Nu aș sublinia însă numărul mare de credincioși, ci răbdarea pe care aceștia trebuie să o aibă”

Inițial se preconiza că vor veni la Iași circa 30.000 de pelerini, dar acest număr a fost depășit în cursul zilei de duminică, 15 octombrie.

„Suntem copleșiți de numărul mare de pelerini care s-au închinat Sfintei Cuvioase Parascheva. Înțelegem că a fost un hram fără precedent din punct de vedere al numărului de închinători la Sfânta Cuvioasa Parascheva. Până în momentul de față, în dimineața zilei de duminică, au trecut peste 300.000 de pelerini, iar la rând sunt aproximativ 50.000 de pelerini. Asta înseamnă că împreună cu cei care au participat la pelerinajul Calea Sfinților și care au luat parte la Sfânta Liturghie în ziua de hram trecem de 400.000 de credincioși.

Nu aș sublinia însă numărul mare de credincioși, ci răbdarea pe care aceștia trebuie să o aibă și dragostea și credința pe care au manifestat-o stând atâtea ore să se închine pentru câteva secunde Cuvioasei Parascheva, vorbim de 20 de ore, aproape o zi întreagă. Dăm slavă lui Dumnezeu și nădăjduim ca aceste clipe, ca oamenii aceștia să ducă, în mediul lor de acasă, un mesaj de pace, un gând bun pentru o lume mai bună în care ne dorim să crească copiii noștri”, a transmis Lucian Apopei, purtător de cuvânt, Arhiepiscopia Iașilor.

Reporterii BZI au discutat cu câțiva pelerini care așteptau să ajungă să se închine la moaștele sfintei, printre care s-a numărat și preotul Ioan Dumitriu. În ciuda timpului mare de așteptare, aceștia erau hotărâți să ajungă la racla cu sfintele moaște.

„Suntem de la Timișoara, în fiecare an venim la pelerinaj. Suntem un grup de 70 de pelerini, așteptăm de circa 3 ore, știm că mai este mult, dar sperăm să ajungem să ne rugăm”, a declarat preotul.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva urmează să fie reintrodusă în Catedrala Mitropolitană în cursul dimineţii de luni, 16 octombrie 2023. De asemenea, tot luni, moaştele Sfântului Andrei Cretianu vor fi trimise înapoi în Arkalochori (Creta, Grecia).

Comentarii
  • An de an, record dupa record. Nu prea cred ca datele sunt adevarate.

  • Record la prostie, dar toți ne plângem ca vrem o tara ca afara. Cu așa mentalitate sigur o sa avem.

  • Mai bine in pelerinaj la mitropolie decat sa bagi in vena la Untold si alte shituri de festivale, unde se pisa pe ei de beti si drogati ce sunt…. Tineretul USR….

  • Cristișor, mamă dragă, de ce-i record la prostie, poți să detaliezi?? Cei care se plânge că vor o țară ca afară, sunt cei cu bani, nu oamenii de rând. Priceput-ai tu?? Ne-am obișnuit să privim ”peste gard”, trăid cu impresia că tot ce este ”afară”, merită luat ca exemplu, dar realitatea spune altceva(vezi exemplul ”diasporeilor” care au ales plăvanul la conducere și ne-a mâncat de ani, pentru a crea o ”Românie educată”, iar rezultatele s-au văzut și se văd. În altă ordine de idei, dreptul la credință este prevăzut de Constituție, și fiecare și-l manifestă așa cum crede de cuviință. Știu că te deranjează, poți considera că acesta este un ”hobby” pentru unii, care nu ar trebui să te deranjeze, bănuiesc că și tu ai un hobby, dar nu vreau să-ți spun care este acela. Un singur lucru, însă, se poate observa la tine, ești spălat bine pe creier, și aproape irecuperabil pentru această societate.

  • De ce musai tineretul USR? Eu cred ca tineretul PSD are mai multi bani pentru a baga in vena „fericirea”. Ei sau parintii lor.

  • Record de prostie și ignoranță

  • pentru enescu
    In tarile civilizate credința nu este pe primul loc si trecute in constituție, au ajuns departe, uita-te exemplu la Suedia. Atâta timp cat avem o gândire medievala o sa prosperam bine

  • Cristi, poți face propuneri pentru modificarea Constituției, și s-a rezolvat totul din acest punct de vedere!! Dar analfabeții, drogații, etc., tot vor rămâne.

  • Cand te rogi la ciolane si icoane inseamna ca nu ai incredere in Dumnezeu.

  • Petre Ţuţea: „Am stat 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *