Prima pagină » Titlurile zilei » Record de infectări HIV/SIDA în rândul tinerilor, în pandemie, la Iași! Zeci de persoane au fost confirmate pozitiv în ultimii doi ani. Dr. Florin Roșu: ”Media de vârstă este cuprinsă între 25 și 36 de ani”
Record de infectări HIV/SIDA în rândul tinerilor, în pandemie, la Iași! Zeci de persoane au fost confirmate pozitiv în ultimii doi ani. Dr. Florin Roșu: ”Media de vârstă este cuprinsă între 25 și 36 de ani”

Record de infectări HIV/SIDA în rândul tinerilor, în pandemie, la Iași! Zeci de persoane au fost confirmate pozitiv în ultimii doi ani. Dr. Florin Roșu: ”Media de vârstă este cuprinsă între 25 și 36 de ani”

14 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

Zeci de tineri din zona Moldovei au fost depistați pozitiv HIV/SIDA, în pandemie! În ultimii doi ani, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași au fost confirmate 40 de noi cazuri. Din numărul total de pacienți, cei mai mulți sunt persoane de sex masculin. Media de vârstă a pacienților nou diagnosticați este cuprinsă între 25 și 36 de ani

În ultimii doi ani, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași au fost depistate 15 noi cazuri de infecție HIV și 25 de persoane cu boala SIDA. Cei mai mulți dintre acești pacienți sunt bărbați cu o medie de vârstă cuprinsă între 30 și 36 de ani. Dintre cele 40 de persoane nou depistate, doar 9 sunt femei, cu o medie de vârstă între 25 și 36 de ani.

”În anul 2020 au fost depistate 19 noi cazuri de persoane diagnosticate cu infecția HIV sau boala SIDA. Dintre acestea, 4 au fost persoane de sex feminin, vârsta medie fiind de 30 de ani. Doar una este infectată cu SIDA, celelalte 3 fiind seropozitiv HIV. În rândul bărbaților, vârsta medie a fost de 36 de ani, 10 fiind confirmați cu boală SIDA și 5 fiind seropozitivi HIV. Nu a fost vorba despre oameni ai străzii. În anul 2021 au fost 21 de noi cazuri. De data aceasta, 5 persoane de sex feminin, iar vârsta medie a scăzut la 25 de ani. Dintre cele 5, trei sunt cu boală SIDA și două seropozitiv HIV. Numărul bărbaților s-a menținut unul crescut, mai exact, 16, cu o vârstă medie tot de peste 30 de ani. Cei mai mulți dintre aceștia au fost confirmați cu boala SIDA, 11 și 5 seropozitiv HIV”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Dr. Florin Roșu: ”Această creștere se datorează mai multor cauze”

Medicii ieșeni au precizat că se poate observa o creștere în rândul acestor cazuri de infectare, iar cauzele sunt diverse, cea mai întâlnită fiind contactul sexual neprotejat. Pentru astfel de pacienți, există mai multe scheme de tratament, fiecare fiind individualizată.

”În total, în cei doi ani au fost 40 de noi pacienți îngrijiți în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva». Această creștere se datorează mai multor cauze, iar una dintre cauze este temerea de a se prezenta la medic. Există o dinamică și la nivelul sectorului, pentru că sunt chemați periodic pacienții la reevaluări. Ei au nevoie să fie văzuți periodic de medicul de specialitate, inclusiv din punct de vedere a evaluării clinice și paraclinice și din punct de vedere a eficienței tratamentului. Există mai multe scheme de tratament în tratarea HIV/SIDA. Medicația este individualizată pe fiecare pacient în parte”, a precizat dr. Florin Roșu.

Pacienții HIV/SIDA pot avea o viață normală dacă boala este diagnosticată la timp

Specialiștii îi încurajează pe pacienți să vină la medic pentru că există tratamente care să le asigure o viață normală, dacă sunt diagnosticați la timp și urmează medicația prescrisă de medic. Speranța de viață a acestor pacienți HIV/SIDA este mult mai mare, comparativ cu speranța de viață care era preconizată acum câțiva ani. Există nenumărate exemple de persoane infectate, care duc o viață normală.

„În momentul de față, există tratament împotriva virusului HIV, care determină boala SIDA. Pacienții, dacă sunt diagnosticați din timp, au o speranță de viață mult mai mare, comparativ cu speranța de viață care era acum câțiva ani. Sunt multe exemple de pacienți care au urmat tratamentul și au avut o viață normală, sunt și familii infectate, care au făcut copii și totul a fost bine”, a adăugat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, Iași.

În prezent, tratamentele pot încetini cursul bolii, dar nu există un vaccin sau vindecare. Medicația este pe viață.

Ce este infecția cu HIV/SIDA

SIDA (Sindromul Imunodeficienței Umane dobândite) este o afecțiune provocată de virusul imunodeficienței umane, HIV, care atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. Boala se manifestă prin infecții grave care determină pierderea accentuată în greutate, afecțiuni ale creierului și ale sistemului nervos central. Pentru a se reproduce, HIV trebuie să pătrundă într-o celulă a sistemului imunitar.

Virusul pătrunde în organism prin contact sexual, prin contaminare cu sânge infectat sau de la mamă infectată la făt, în timpul sarcinii, al nașterii și al alăptării. HIV poate fi prezent în lichidele biologice, ca sânge, spermă, secreții vaginale și laptele matern. O persoană seropozitivă la HIV (al cărei sânge conține anticorpi specifici îndreptați împotriva virusului HIV, ceea ce dovedește infectarea sa cu acest virus) nu prezintă în mod obligatoriu semnele bolii. Ea este totuși purtătoare de virus și deci susceptibilă să îl transmită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *