Italia a înregistrat, miercuri, un nou record de îmbolnăviri de la începutul pandemiei. 7.332 de persoane au fost confirmate, relatează CNN.
Autoritățile sanitare italiene au anunțat că 7.332 de persoane au fost confirmate cu coronavirus în peninsulă, miercuri. Este vorba de cel mai mare număr zilnic de infectări de la începutul pandemiei. Cel mai ridicat număr de infectări în Italia, în perioada în care țara era epicentrul pandemic al Europei, a fost de 6.557 cazuri zilnice.
Record de infectări cu coronavirus în Italia: Noi restricții impuse
Miercuri, 43 de persoane au decedat din cauza coronavirusului în Italia. În total, țara înregistrează 36.289 de decese și 372.799 de infectări.
Italia a fost cea mai puternic lovită de coronavirus la începutul pandemiei, în primul val al acesteia. Restricții suplimentare au fost anunțate, marți, de prim-ministrul italian Giuseppe Conte, iar starea de urgență a fost din nou prelungită până în 31 ianuarie.
Ministrul de externe Luigi Di Maio a exclus scenariul impunerii din nou a carantinei la nivel naţional, susţinând că economia italiană nu-şi poate permite o astfel de măsură.
Carantină pentru românii care vin în Italia
Noul DPCM (Decretul Președintelui Consiliului de Miniștri) semnat marți, 13 octombrie 2020, de Premierul Giuseppe Conte și Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, aduce o modificare și la „Anexa 20” a precedentului decret, anexă în care sunt definite listele țărilor cu risc ridicat de infecție. Țara noastră, care se afla în „Lista C” din această anexă, acum se află în „Lista D”, dar măsura autoizolării rămâne obligatorie în continuare pentru cei care vin din România.
Decretul a intrat în vigoare începând de miercuri, 14 octombrie, și are o valabilitate de 30 de zile. Trebuie precizat însă că Anexa 20, prin urmare listele din această anexă, pot fi modificat și săptămânal, în funcție de situația actualizată a fiecărei țări în contextul pandemiei de COVID-19.
Principalele obligații pentru țările din „Lista D”
Conform unor precizări făcute în articolele 5 și 6 din documentul semnat astăzi de oficialii italieni (pe care-l puteți descărca accesând site-ul oficial al guvernului italian la următorul link: http://www.governo.it/sites/new.governo.it/files/dPCM_13_ottobre_2020.pdf) o persoană care intră în Italia dintr-una din țările sau zonele incluse în „Lista D” a actualului decret sau care a tranzitat o țară din această listă are următoarele obligații:
- să prezinte operatorului care efectuează transportul și oricărui funcționar autorizat să efectueze controale (agent vamal, polițist, carabinier, etc) o declarație pe propria răspundere („autodichiarazione” sau „certificazione” – vezi un model aici) în care să indice țările și zonele în care a stat sau prin care a tranzitat în cele 14 zile înainte de a intra în Italia;
- în cazul în care a stat sau trecut în cele 14 zile precedente intrării în Italia prin țările incluse în lista D, E sau F din Anexa 20 (vezi listele complete în imaginea prezentă la sfârșitul articolului) trebuie indicate în declarație următoarele informații: 1) Adresa completă a locuinței sau domiciliului unde va petrece perioada de autoizolare; 2) Mijlocul de transport privat care va fi folosit pentru a ajunge la această adresă sau, în caz de călătorie pe cale aeriană, următorul zbor pe care persoana în cauză îl va lua pentru a ajunge la destinația finală; 3) Numărul de telefon unde poate fi contactată în perioada de autoizolare;
- dacă persoana care intră în Italia a stat sau trecut în ultimele 14 zile prin țările sau teritoriile din listele C, D, E și F din Anexa 20, este obligată să contacteze Agenția Sanitară Local (ASL sau „Azienda Sanitaria Locale” în italiană) de competență pentru localitatea în care vor locui pe perioada carantinei;
- în cazul apariției simptomelor specifice COVID-19 rămâne obligația de a comunica această situație către ASL și să se supună, conform indicațiilor primite de această instituție, măsurii de carantină;
- persoana care a stat sau a trecut printr-una dintre țările sau zonele din listele D, E și F din Anexa 20 are obligația de a se deplasa de la locația în care a coborât din autocar/microbuz/tren sau din aeroport și până la domiciliu doar cu un mijloc privat de transport, cel care a fost indicat în declarația pe propria răspundere. În cazul în care nu are această posibilitate, este obligată să informeze ASL, care va colabora cu Departamentul de Protecție Civilă pentru a asigura transportul persoanei în cauză, costurile fiind susținute de pasager;