Prima pagină » Local » Record de doze de vaccin anti-Covid-19 administrate în județul Iași, ieri
Record de doze de vaccin anti-Covid-19 administrate în județul Iași, ieri

Record de doze de vaccin anti-Covid-19 administrate în județul Iași, ieri

21 apr. 2021, 10:17,
Elena Nicoleta Bujor, în Local

Veste bună în ceea ce privește vaccinarea anti-Covid-19 la Iași. Recordul dozelor de vaccin împotriva noului coronavirus administrate în județul Iași s-a înregistrat ieri, 20 aprilie 2021. Astfel, 3.377 doze au fost administrate ieșenilor, din care 2.853 persoane au primit prima doză, iar 524 persoane au fost vaccinate cu a doua doză.

În toate centrele de vaccinare din județul Iași s-au administrat 184.137 doze de vaccin anti-SARS-COV-2 de la debutul campaniei de imunizare din data de 27 decembrie 2020 și până în momentul de față.

Câți ieșeni s-au vaccinat împotriva noului coronavirus

Cu prima doză s-au vaccinat anti-Covid-19 nu mai puțin de 109.807 de oameni, iar 74.330 persoane au primit și rapelul, a doua doză a vaccinului.

S-au administrat vaccinuri dezvoltate de companiile Pfizer, Moderna, iar începând cu data de 15 februarie și vaccinuri produse de firma AstraZeneca.

Mâine, 22 aprilie 2021, echipa de vaccinare mobilă de la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” va fi prezentă în comuna Heleșteni și va vaccina persoanele care nu au avut până acum posibilitatea de a se deplasa la un centru de vaccinare.

Vaccinul utilizat la această activitate este Moderna, iar echipa de vaccinare mobilă va fi sprijinită de angajații primăriei, care au întocmit o listă cu persoanele care doresc să se vaccineze. Spațiul utilizat va fi pus la dispoziție tot de autoritățile locale.

„Drive-thru”, primul centru de vaccinare anti-Covid-19

Începând cu 24 aprilie 2021, la Deva va începe campania de vaccinare de tip „drive-thru”. Astfel, persoanele care doresc să se vaccineze în propria mașină, o pot face la Deva. Călin Marian, prefectul judeţului Hunedoara a anunţat ieri, 20 aprilie 2021, faptul că persoanele se pot imuniza într-un autoturism.  În cadrul „centrului de vaccinare” se va utiliza serul Pfizer BioNTech. „Centrul” va fi deschis zilnic, între orele 10.00 şi 19.00. Dacă se va înregistra un număr mult prea mare de persoane care stau la coadă se va sta şi peste program.

„Vom începe vaccinarea din maşină, în sistemul drive-thru, sâmbătă, la ora 10,00, la centrul comercial de la intrarea în municipiul Deva. Va fi o acţiune unică, cel puţin la nivelul judeţului Hunedoara, dar, cu siguranţă, şi la nivel de ţară. Suntem organizaţi aşa cum trebuie, toate instituţiile statului, (…) pentru că tot ceea ce înseamnă logistică pentru demararea acestei acţiuni să fie asigurată. Vor fi patru fluxuri de vaccinare şi ne aşteptăm să vaccinăm cel puţin 500 de persoane pe zi”, a declarat într-o conferinţă de presă prefectul judeţului.

Valeriu Gheorghiță, despre centrele de vaccinare de tip „drive-thru”

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunţat într-un comnicat de presă ca până la finalul lunii în curs în mai multe zone ale ţării vor fi deschise centre de vaccinare de tip „drive-thru”. Astfel, persoanele pot veni cu mașinile persoanele, mijloacele de transport public în comun sau chiar și cu autoturismele echipate Taxi.

„Până la finalul lunii aprilie vom avea primele centre în ţară de acest gen şi care vor primi vaccin de la compania Pfizer. Pot să vă spun de Bucureşti, Deva din judeţul Hunedoara şi mai sunt şi alte judeţe care au în plan organizarea acestor centre de tip drive-thru. Fără programare.

Am dimensionat la circa 400 de persoane care pot să fie vaccinate în fiecare zi. (…) Persoanele vor veni doar cu mijloacele de transport, fie personale – autoturisme cu capacitate maximă de patru plus unu persoane – sau mijloace de transport în comun gen taxi, Uber şi alte tipuri similare de transport.

În zona de triaj este nevoie să prezinte un document de identitate, preferabil să se prezinte cu chestionarul de triaj completat, se poate descărca din aplicaţie. Dacă nu se prezintă cu el descărcat, se completează în supravegherea medicului, se evaluează criteriile medicale care indică vaccinarea şi se efectuează înscrierea în Registrul electronic de naţional al vaccinărilor”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *