Prima pagină » Magazin » Reconversia profesională: un pas relevant în revoluția informatică a societății
Reconversia profesională: un pas relevant în revoluția informatică a societății

Reconversia profesională: un pas relevant în revoluția informatică a societății

25 iun. 2024, 15:46,
BZI.ro, în Magazin

Viața cotidiană a devenit tumultoasă din numeroase puncte de vedere. Totul a devenit parcă mai aglomerat și mai comprimat ca și timp. Ritmul alert este prezent și pe plan profesional. Schimbările de pe piața muncii nu sunt puține, provocând, într-un fel, îngrijorare. Multiple domenii sunt influențat de tehnologie și vin cu schimbări majore în unele cazuri.

Medicina și telecomunicațiile sunt două domenii influențate masiv de progresul tehnologic. Și în jocurile de noroc sunt vizibile schimbări răsunătoare. Un exemplu constă în casele de pariuri. Acestea au mutat procesul de pariere în mediul online, făcându-l mai eficient. În prezent, jucătorii pot plasa pariuri fotbal sau pe oricare alt sport de acasă prin câteva clicuri.

Inteligența artificială și amprenta sa asupra pieței muncii

Tehnologia este un instrument util în dezvoltare și mai ales în inovare. Aduce cu sine noi abordări, precum și schimbări de situație neașteptate. Astfel se întâmplă în cazul inteligenței artificiale. Impactul pe care îl are în anumite domenii de activitate este vizibil, dar și necesar. Implicarea sa în activitate deschide drumul spre o dezvoltare mai rapidă și poate mai bine structurată.

Drept urmare, și piața muncii devine influențată de această schimbare. În anumite domenii, mâna de lucru necesară este diminuată. Cu ajutorul tehnologiei este diminuată eroarea umană și gradul de eficiență este mai mare. Acest fapt vine cu avantaje. Totuși, sunt și unele dezavantaje ce apar inevitabil. Pe de o parte, calitatea produsului său final este amplificată. Pe de altă parte, oamenii sunt cei ce pierd teren.

Piața muncii este inevitabil afectată. Momentan colaborarea dintre partea umană și inteligența artificială aduce rezultate bune. În ciuda acestui fapt, se estimează o scădere a locurilor de muncă cu aproximativ 60%. Ocupații precum cea de analist de date și programator ar pute fi înlocuite pe viitor de această tehnologie.

Este reconversia profesională o opțiune viabilă?

Reconversia profesională poate fi deseori o bună soluție. În cazul contracarării efectelor negative ale inteligenței artificiale, poate fi un mod de adaptare. Inteligența artificială vine și cu noi nevoi din punct de vedere profesional. Competențele necesare sunt altele. Așadar, perfecționarea și dezvoltarea cunoștințelor devine un lucru prioritar.

Un nou loc de muncă ce necesită noi abilități este antrenarea inteligenței artificiale. Sunt căutați numeroși specialiști în multiple domenii. Acuratețea răspunsurilor este doar unul din aspectele abordate în acest proces. Astfel, pot fi combinate cunoștințele deja dobândite în domeniu cu cele noi. În combinație cu perfectarea noilor competențe, se poate ajunge la un consens favorabil pieței muncii.

Inteligența artificială are încă nevoie de om pentru a funcționa la standarde înalte. Cei ce doresc să lucreze în antrenarea inteligenței artificiale au la îndemână numeroase cursuri online. Cu ajutorul lor se dobândesc cunoștințele necesare. Se aprofundează conceptul de tehnologie și inteligență artificială, precum și modul de funcționare a acestora.

În concluzie

O bună reacție la toate schimbările aduse de inteligența artificială ar fi reorientarea în carieră. Reconversia profesională vine precum o reacție la inovație și la ritmul schimbat al nevoilor și muncii. Chiar dacă mare parte a domeniilor sunt impactate, nu e capătul drumului. Noi competențe și abilități pot fi învățate cu puțină perseverență și dedicare.

Sursa foto :

Unsplash

Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *