O știre face înconjurul planetei. Cu o viteză fulger. Vine din Marea Britanie. Acolo Guvernul a decis ca fiecare persoană contaminată cu coronavirus să primească câte 500 de lire sterline. O sumă frumușică. De ce a decis Executivul Majestății Sale să facă un asemenea sacrificiu? Ce a avut în vedere?
În mai multe demersuri editoriale, am semnalat un fapt deosebit de grav care în cele din urmă a fost recunoscut și de către Raed Arafat. Și anume că sunt extrem de mulți cetățeni care s-au contaminat cu coronavirus, dar au băgat capul în cutie. S-au izolat cum au putut sau nu s-au izolat deloc, dar, în orice caz, nu s-au prezentat la vreun spital și nici n-au luat legătura cu Direcția de Sănătate Publică. Acum oficialii statului român estimează un raport de cinci la unu. Adică la cinci contaminați, o singură raportare. De ce au procedat compatrioții noștri astfel?
Inițial, autoritățile aplicau măsuri draconice atunci când aflau că o persoană este contaminată. Dacă vă amintiți, persoana respectivă era luată pe sus cu izoleta și internată cu forța într-un loc special amenajat, unde aflam că nu beneficiază de condiții elementare de hrană și de igienă. Uneori nici apă nu primeau. Iar rudele rămâneau ferecate în casă. Fără a beneficia de vreun ajutor din partea oficialilor. S-a mers atât de departe, încât cred că tot domnul Raed Arafat a afirmat că, dacă o persoană strănută pe stradă, trebuie arestată. În aceste condiții, este de înțeles de ce din ce în ce mai mulți cetățeni s-au temut să își raporteze boala.
Un alt motiv este că Direcțiile de Sănătate Publică eliberau certificate medicale cu mare întârziere. Uneori după două-trei săptămâni. Între timp, celui contaminat patronul îi desfăcea pur și simplu contractul de muncă. Riscul de a nu mai avea o sursă de subzistență era major.
În fine, o a treia cauză a constat într-o politică total greșită legată de testare. De mai multe ori, premierul de atunci, Ludovic Orban ne-a explicat cu subiect și predicat că testările în masă nu sunt necesare. În acest fel, a înflorit comerțul cu teste vândute prin farmacii sau livrate direct acasă în urma unei comenzi pe internet. Bâlbâiala autorităților a făcut ca o vreme comercializarea testelor prin farmacii să fie interzisă. În felul acesta a înflorit comerțul prin internet. Milioane de români s-au testat. Dar rezultatele nu au mai ajuns al autorități. Pentru că ei nu s-au testat în unități medicale. După care fiecare s-a izolat și s-a tratat cum a putut, evitând rețelele sanitare, care erau atât de suprasolicitate, încât nu mai puteau să asigure servicii operative.
Poate că au mai existat și alte motive, dar nu insist acum pe această temă. Avem însă o explicație cât se poate de logică de ce Guvernul Marii Britanii a decis să aloce câte 500 de lire sterline pentru fiecare persoană contaminată cu coronavirus. Iar în Marea Britanie numărul acestora este imens. Autoritățile de la Londra au decis că, până la urmă, în schimbul acestor bani, vor putea rezolva o problemă cheie. Vor avea o oglindă cât de cât fidelă a gradului de contaminare a populației. Vor ști cine este contaminat, pentru că persoana respectivă va solicita ajutorul de 500 de lire sterline. Și se vor cunoaște astfel și contacții. Pentru că, firește, cu acest prilej, în schimbul banilor, persoana contaminată va oferi informații privind oamenii cu care a intrat în contact. În cele din urmă, această aparentă larghețe financiară scoate de mai multe ori statul britanic în câștig. Știe care este situația. Poate reacționa cu eficiență. Îi conferă celui contaminat, care trebue să rămână în izolare, siguranța zilei de mâine. Și, indirect, consumul mai primește o injecție financiară.
Și asta se întâmplă în timp ce la noi autoritățile se scufundă în necunoscut. În cifre false. Care sunt departe de a reflecta realitatea. Ne mințim singuri de la cel mai înalt nivel oficial.
În încheiere, nu pot să-mi reprim o mare nedumerire. Dacă tot ne-am îmbătat cu apă rece, dacă tot nu vrem să recunoaștem amploarea epidemiei, dacă tot am decis să intrăm în rândul statelor europene și să redeschidem școlile, cum Dumnezeu de nu s-au gândit autoritățile statului că, o dată cu cele mai vulnerabile persoane, care sunt vârstnicii, trebuiau vaccinați profesorii, învățătorii și toți ceilalți care lucrează în învățământ? În condițiile în care se redeschid școlile, nu cred că prioritatea erau lucrătorii din Ministerul de Interne și din serviciile secrete. Și nici chiar militarii și personalul civil din Armată nu ar fi trebuit să fie prioritatea numărul unu. Ca să nu mai vorbesc de oamenii politici.