Prima pagină » Actualitate » Recomandările specialiștilor ieșeni despre cum să ne protejăm în zilele caniculare. Cei mai afectați de efectele temperaturii ridicate sunt copiii și vârstnicii
Recomandările specialiștilor ieșeni despre cum să ne protejăm în zilele caniculare. Cei mai afectați de efectele temperaturii ridicate sunt copiii și vârstnicii

Recomandările specialiștilor ieșeni despre cum să ne protejăm în zilele caniculare. Cei mai afectați de efectele temperaturii ridicate sunt copiii și vârstnicii

10 iul. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Specialiștii ieșeni fac o serie de recomandări despre cum să ne protejăm în zilele caniculare. Aceștia spun că cei mai afectați de epuizarea termică sunt copiii și vărstnicii, pacienții cu patologie cardiovasculară și obezii. Totodată, persoanele care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiționat pot fi victimele efectelor temperaturii ridicate

Specialiștii ieșeni spun că zilele caniculare pot avea efecte extrem de grave asupra organismului uman. Ieșenii care nu se protejează corespunzător de temperaturile ridicate pot suferi repercusiuni grave. Cei mai afectați sunt copiii și vârstnicii. Medicii spun că expunerea la soare în orele de vârf ale zilei poate provoca insolație, crampe de căldură sau epuizare termică. Pentru a evita aceste efecte adverse ale expunerii la temperaturi ridicate, specialiștii spun că relaxarea trebuie să aibă loc într-un spațiu umbrit și răcoros, să consume din abundență apă, sucuri de fructe, ceaiuri și iaurt. Totodată, corpul trebuie udat și ventilat. Dacă aveți simptome de insolație sau epuizare termică, sunați la 112.

Cinci persoane au murit vara trecută din cauza neprotejării corespunzătoare în zilele de caniculă

În zilele caniculare, tentația este să ne expunem la soare, să mergem la piscină și să petrecem ore lungi în apă. Specialiștii avertizează că expunerea la soare poate veni cu o serie de repercusiuni. Pentru a le evita, trebuie să respectăm o serie de reguli.

„În această perioadă este risc mare de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați. Anunt trecut, cinci pacienți au murit din cauza unor complicații pe care le-au avut în urma expunerii la soare. În cazul în care apar simptome legate de expunearea la căldură, cum ar fi crampele de căldură, insolație sau epuizare termică, trebuie să scădem temperatura corpului prin udat și ventilat, să facem repaus într-un spațiu umbrit și răcoros, iar activitatea fizică trebuie reluată doar după câteva ore. Dacă manifestările nu dispar, apelați la serviciile de urgență”, spune dr. Tudor Ciuhodaru de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

Epuizarea termică poate conduce la șoc termic sau chiar deces, dacă nu este tratată

Specialiștii avertizează că temperaturile crescute chiar și pe durata nopții pot duce la apariția epuizării termice. Netratată la timp, epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe care pot conduce la șoc termic sau chiar deces.

„Epuizarea termică apare prin depășirea posibilităților de adaptare ale organismului la temperaturi ce se mențin crescute pe durata a mai multe zile. Aceasta se manifestă prin probleme neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolență, cefalee, amețeli, însoțite de cele tegumentare precum transpirații excesive, horpilatii, adică „piele de găină. Totodată, problemele pot fi și cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică și anume cădere tensională la ridicarea în picioare și tahicardie”, mai spune dr. Tudor Ciuhodaru.

Pentru a trata efectele provocate de expunerea la temperaturi ridicate, specialiștii recomandă să consumați lichide reci

Pentru a trata efectele provocate de caniculă , specialiștii recomandă să consumați lichide reci. Alcoolul este interzis. Totodată, recomandate sunt dușurile reci sau utilizarea unor prosoape umede și ventilația.

„Odihniți-vă într-un mediu răcoros, eventul cu aer condiționat, cu picioarele ridicate peste nivelul inimii. Pentru a nu ajunge în astfel de situații, nu țineți geamurile deschise când este foarte cald și nu gătiți la orele amiezii. Aerisiți la primele ore ale dimineții, utilizând curenți de aer, evitați utilizarea electrocasnicelor care generează căldura și împiedicați acțiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveți aer condiționat, petreceți câteva ore zilnic în spațiile publice răcoroase”, adaugă dr. Tudor Ciuhodaru.

În zilele caniculare nu trebuie să așteptăm senzația de sete pentru a bea apă

Printre recomandările legate de cum să ne protejăm în zilele caniculare, specialiștii amintesc că ieșenii care se deplasează în zilele caniculare trebuie să o facă în primele ore ale dimineții sau seara. Aceștia trebuie să aleagă zonele umbrite și să alterneze deplasarea cu repaosul în spații dotate cu aer condiționat, fără expunere directă la soare.

„Purtați haine lejere, beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe de soc, mușețel sau urzici. Nu așteptați apariția senzației de sete, adică consumați un pahar la 15-20 minute. Evitați alimentele cu un conținut mare de grăsimi, în special de origine animală. Totodată, nu consumați alcool, inclusiv bere. Aceasta vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei”, încheie dr. Tudor Ciuhodaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`