Prima pagină » Turism » Info Turism » Recomandări de la Salvamont pentru turiştii care merg la munte
Recomandări de la Salvamont pentru turiştii care merg la munte

Recomandări de la Salvamont pentru turiştii care merg la munte

05 ian. 2021, 15:30,
în Turism

Chiar dacă sărbătorile de iarnă s-au încheiat, în această perioadă staţiunile de la munte sunt încă pline de turişti. Asta şi pentru că urmează Crăciunul pe rit vechi. Astfel, Salvamont România are nişte recomandări pentru turiştii care merg la munte. Printre recomandări se regăsesc alegerea unui echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, precauţie maximă pe pârtiile de schi, respectarea indicatoarelor de semnalizare şi a balizelor de marcare instalate pe pârtie precum şi câteva sfaturi ce privesc acordarea primului ajutor incaz de accident.

În această perioadă, circa 500 de salvamontişti sunt la datorie zilnic în peste 90 de baze şi posturi Salvamont.

Recomandări de la Salvamont pentru turiştii care merg la munte

Pentru că sezonul turistic de iarnă este în plină derulare, Salvamont România, prin structurile sale judeţene şi locale, este prezent în staţiunile turistice, unde, zilnic circa 500 de salvamontişti sunt la datorie în peste 90 de baze şi posturi Salvamont.

Pentru cei care vă veţi îndrepta către zonele turistice în care se afla domenii de practicarea sporturilor de iarnă, Salvamont România face câteva recomandări:

1. Alegeţi un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice şi al reglajului legăturilor, greutăţii corporale şi nivelului Dvs. de pregătire .

2. Abordaţi, la început, cu precauţie pârtiile de schi, întrucât nu mai deţineţi aceleaşi abilităţi sportive că la finalul sezonului trecut şi este necesară o mică perioadă de reacomodare.

3. Schiaţi în aşa fel încât să nu puneţi în pericol viaţa altui schior sau să îi cauzaţi acestuia vreun prejudiciu.

4. Adaptaţi-vă viteza şi maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiţiei fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condiţiilor atmosferice şi densităţii traficului de pârtie.

5. Alegeţi cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâţi, în scopul protejării schiorilor aflaţi în aval.

6. Depăşiţi schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiţia ca aceasta depăşire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluţie neaşteptată a celui ce urmează să fie depăşit.

7. Asiguraţi-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte şi al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât şi alţi schiori sunteţi în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei părţii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.

8. Evitaţi staţionarea pe pârtie, mai ales pe porţiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberaţi pârtia în cel mai scurt timp posibil.

9. Utilizaţi numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.

10. Respectaţi indicatoarele de semnalizare şi balizele de marcare instalate pe pârtie şi pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiaţi în pădure, Nu coborâţi direct, Interzis săniuşul, Nu circulaţi pe pârtie

11. Respectaţi marcajele internaţionale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi:

verde-foarte uşor,
albastru – uşor,
rosu-mediu,
negru – dificil.

12. Nu folosiţi mijloace de alunecare improvizate, tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile şi generează accidente grave.

Recomandări în cazul producerii unui accident pe pârtie

13. Anunţaţi echipă locală Salvamont direct prin Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul de telefon Salvamont (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele:

numele dumneavoastră,
ce s-a întâmplat,
câte persoane au nevoie de ajutor,
când s-a produs accidentul,
locul unde se găsesc persoanele accidentate.

14. Încercaţi să protejaţi locul accidentului şi accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o barieră de schiuri înfipte în zăpadă, până la sosirea echipei Salvamont.

15. Protejaţi termic accidentatul şi încercaţi să îi asiguraţi suport psihologic.

16. În cazul unor căzături puternice încercaţi să nu mişcaţi persoană accidentată şi nu permiteţi să intervină decât persoane cu pregătire medicală, medici, asistenţi/paramedici sau salvamontişti. Cazuistica accidentelor cu traumatisme de coloană este destul de mare în cazul accidentelor pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă şi intervenţia unor persoane fără pregătire medicală sau echipamentul necesar poate fi fatală accidentatului.

17. Nu acceptaţi să fiţi transportaţi în afară pârtiei decât cu mijloace de transport specifice, tip targa de pârtie, şi doar după ce s-a făcut imobilizarea corespunzătoare a zonei afectate.

Echipele Salvamont, singurele structuri care deţin personal pregătit profesional şi atestat legal pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont – Vodafone (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024